|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Ogólnie - Przewody hamulcowe tył;// PILNE!!!
kamil35 - 2011-05-30, 20:57 Temat postu: Przewody hamulcowe tył;// PILNE!!! Witam
Ostatnio zauważyłem ze kontrolka z ręcznego mi mruga.Sprawdzam poziom płynu a tam ponizej minimum
Dzisiaj Zatrzymałem auto na asfalcie i nie gasząc go deptałem pare razy w hamulce,
Schylam sie pod auto a tam plama
Uszkodzony tzn zardzewiały przewód hamulcowy metalowy ten co idzie od węzyka elastycznego do bębna
Narazie zablokowałem wyciek i hamuje na 3 koła.
Musze kupic przewód w sklepie chcą wymiar bo mają do vento rózne co 5cm.
Wymierzyłem i wychodzi 70cm licząc zakręty.
Wymieniał ktos to?
Jakiej długosci kupywał?
Prosze o szybką odpowiedz
Dzięki
pablomed - 2011-05-31, 00:04
760 lewy 890 prawy jeśli chodzi o ostatnie kawałki najbliższe bębnom. Rozważ wymianę kompletu przewodów dla bezpieczeństwa.
Wvojtek - 2011-05-31, 16:38
podepne się..
a czy wymieniał ktoś całe przewody od pompy po bębny i tarcze z przodu??
rozumiem że są one miedziane?? czy średnica takiego przewodu może być większa od oryginału?? co dają przewody (te elastyczne) w metalowym oplocie??
slaw71 - 2011-05-31, 17:53
średnica musi być taka sama.Nie rozumiem czemu chcesz wymieniać aż od pompy.Wymienia się tylko to co jest pod samochodem bo tam najbardziej niszczy je korozja.Takie przewody mozna kupić np. w InterCarsie po 20 zł sztuka.Przewód kupujesz prosty i doginasz według oryginału.
Wvojtek - 2011-05-31, 18:19
slaw71, dzięki. ja pytam bo pomału zabieram się za heble i dlatego chce wymieniać i uznałem że najlepiej będzie całość wymienić przynajmniej to co do tyłu leci od pompy bo w nieciekawym stanie wizualnym są... a powiesz mi może Wvojtek napisał/a: | co dają przewody (te elastyczne) w metalowym oplocie?? |
pablomed - 2011-05-31, 23:33
slaw71 napisał/a: | Nie rozumiem czemu chcesz wymieniać aż od pompy.Wymienia się tylko to co jest pod samochodem | no przecież te od pompy lecą pod autem i tam korodują więc wymienia się te od pompy do korektora, od korektora do pierwszego przewodu elastycznego (tych brak w zestawach gotowych bo nie mają numeru w ETCE trzeba dodatkowo zamówić 170 mm lewy i chyba 700 prawy) i na koniec ostatnie przed bębnem lub zaciskiem, czyli w sumie na tył 6 kawałków na przód kolejne dwa. Komplet przewodów miedzianych około 180 zeta kosztuje. I stówkę na ofiarę żeby wszystko ładnie puściło, szczególnie przy korektorze.
|
|