|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Diesel - Silnik szarpie / przerywa
cfly - 2011-06-01, 09:30 Temat postu: Silnik szarpie / przerywa Witam,
Już od dłuższego czasu mam z moją vendką problem. Podczas jazdy co jakiś czas (losowo), że silnik przerywa i szarpie tak jak by przez dosłownie chwileczkę nie dostawał paliwa. Zdaża się, że szarpnie raz lub seriami po 3-4. Zachodzę w głowę co to może być bo czasem i tydzień może pojeździć i jest spokój, a czasem prawie się jeździć nie da w cale. Co ciekawe, wydaje mi się temperatura ma jakiś związek z usterką: w zimie jest lepiej, w lecie gorzej. Na zimnym silniku praktycznie nie szarpie tylko na ciepłym
Autko było u mechanika i:
Wymieniłem filtr powietrza, paliwa oraz przewód paliwa i przeciściłem przepływomierz....nie pomaga
Mechanik ma jeszcze kilka pomysłów ale zanim wyłożę na sprawdzenie pompy i wtrysków to zapytam Was xD może ktoś z forumowiczów spotkał się z czymś takim?
Dzięki za wszystkie podpowiedzi
Wvojtek - 2011-06-01, 19:48
cfly, podłącz auto pod vag-a i pewnie jakiś błąd wyskoczy...
sebastian - 2011-06-01, 21:24
Zobacz, czy układ paliwowy nie jest zapowietrzony, czy na rurce idącej od filtra do pompy wtryskowej nie ma pęcherzyków powietrza. Może po prostu wraz z paliwem do wtrysków dostaje się powietrze, przez co skutkuje właśnie w/w problemami.
bradley - 2011-06-01, 22:14
Odepnij impulsator i sie przejedz.
lukasz17 - 2011-06-02, 10:06
to wina wtrysku sterujacego... u mnie tez to jets tylko mi sie to zdarza raz na jakis czas... w tym wtrysku siada jakas elektronika i to sie dzieje do wymiany caly wtrysk....
Seeken - 2011-06-13, 07:16
Ja miałem podobne objawy jak pompa była uszkodzona, ''wykończona'' Po dodaniu lub odpuszczeniu gazu samochód szarpał dość odczuwalnie. Po wymianie pompy autko śmiga jak ta lala
Raziel500 - 2011-06-13, 09:53
cfly napisał/a: | i przeciściłem przepływomierz.... |
to nieraz nie starcza.
ale zrób tak jak pisze Wvojtek to ci wyjdzie i lepiej jeszcze jak byś podłączył go np. pod kts-a to by ci pokazał wskazania ciśnień i byś już wiedział co mu leży na serduchu
Wąski 2 - 2011-06-14, 12:43
a czy jak auto jest na jałowym biegu i przytrzymasz go na obrotach to też potrafi przerwać czy dopiero pod obciążeniam ,no i jak go potrzymasz na jałowym biegu to jaki kolor mają spaliny
tomas06 - 2011-12-11, 20:15
witam kolege ja mam własnie to samo u siebie i doszedł kolega co to w koncu za przyczyna??/
KamyczeQ - 2011-12-17, 14:16
To samo jest u mnie.. raz na jakiś czas tak zacznie szarpać ale tylko jak zimny i nawet na wolnych obrotach... na komputerze wyskakuje błąd z "czujniekiem prędkośći" to ma związek z czujnikiem położenia wału ? I jaki by to miało wpływ na to głupie szarpanie ?
bradley - 2011-12-17, 14:35
Czujnik predkosci to VSS i jest wkrecany w skrzynie biegow.
KamyczeQ - 2011-12-17, 18:20
No dobra.. to się wymienia czy jak ? Drogie coś takiego jest ?
bradley - 2011-12-17, 20:40
Jakby VSS nie dzialal wcale to bys nie widzial predkosci na liczniku. Warto byloby sprawdzic co to za dokladnie blad. Numer, opis, zwarcie do plus/masy.
|
|