Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Benzyna - brak kontrolek na desce

maslo6 - 2011-06-05, 19:13
Temat postu: brak kontrolek na desce
Witam mam problem z Ventylkiem objawy są takie przekręcam zapłon nic wymieniłem kostkę stacyjki i przekaźnik 18 nic poprawy pomocy objawy pojawiają się co jakiś czas ?
Paweł J. - 2011-06-05, 19:22

Sprawdź bezpiecznik 16 i 21....do tego wtyke w zegarach.
maslo6 - 2011-06-05, 19:34

Witam
rozrusznik kręci ale pompa i zapłon milczy niema żadnej kontrolki na desce ?

maslo6 - 2011-06-05, 19:34

bezpiecznik siema
Paweł J. - 2011-06-05, 19:43

Bezpiecznik od pompy to 18......nie ma przekaźnika 18.....przekaźniki sa chyba do 12
hose - 2011-06-15, 14:20

Mi też wczoraj zrobił to samo. Najpierw na trasie. Po prostu zgasł. Tak jakby odcięło zapłon. Radio, nadmuch itp. działa. Natomiast zegary i kontrolki wcale. Drugim razem to samo tylko po krótkim postoju. Trzeba będzie się tym zainteresować....
pablomed - 2011-06-16, 07:25

Przekaźnik 18 - chodzi o numer nadrukowany na przekaźniku a nie jego pozycję. TRen przekaxnik jest od lini X i jest sprawny skoro nadmuch działa. Zdejmij sobie osłone stacyjki (dwa wkręty od spodu w zagłębieniach - i sprawdź czy czerwonym kablu stacyjki jest plus, oraz czy jest plus w pozostalych kablach stacyjki po jej przekręceniu - ma być we wszystkich oprócz czerwono-czarnego do rozrusznika - w nim pojawia się dopiero po przkreceniu stacyjki w pozycję rozruchu.
Jesli niema prądu w czerwonym to gdzieś jest przerwa lub niekontakt przy skrzynce, jesli jest a brrak prądu na którymś z pozostałych szczególnie czarnym do cewki (miedzy innymi) to kostka do wymiany

hose - 2011-06-29, 10:47

Problem rozwiązany. Żadne przekaźniki w skrzynce i kostka stacyjki nie była powodem tego problemu. Przynajmniej w moim przypadku. Okazało się, że to centralka alarmowa (fabryczna ;) ) a konkretnie przekaźnik w niej. Puścił lut. Jeśli dodatkowo nie będą działały el. szyby czy szyberdach (tak właśnie miałem) radzę zacząć właśnie od alarmu. ;)