Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Ogólnie - pokretla nawiewu

sawik160284 - 2011-06-05, 19:24
Temat postu: pokretla nawiewu
mam problem z pokretlami a mianowicie wlaczanie na poszczegolne biegi sie zacina i nie mozna ustawic go w poz 0 tylko wczesniej sie zacina.czy mozna to naprawic czy kupowac drugie od razu?
sebastian - 2011-06-05, 19:33

No musisz wyciągnąć to pokrętło i zobaczyć co go tam blokuje, co się zacina.
Radex - 2011-08-17, 21:02

u mnie nie działał 1 i 3 bieg i zacinało się czasami ... wyciągasz pokrętło i tam jest taka blaszka, która zwiera zewnętrzną część z poszczególnymi wenętrznymi (w zależności od biegu) ... wyciągnij i podegnij odpowiednio tą blaszkę ( w takie "śmigło") ... nic nie będzie blokowało ;)
thierry02 - 2011-08-19, 09:26

też mam problem z nawiewem, ciągle czytam, ze trzeba podgiąć blaszkę, ale nie mam pojęcia o jaką blaszkę chodzi. Mógłby ktoś trzasnąć jakieś foto?
Ferbus - 2011-08-19, 10:50

thierry02 napisał/a:
też mam problem z nawiewem, ciągle czytam, ze trzeba podgiąć blaszkę, ale nie mam pojęcia o jaką blaszkę chodzi. Mógłby ktoś trzasnąć jakieś foto?

Wystarczy trochę poszukać w necie... :megafon:

Foto zapożyczone z innego forum:

Po lewej stronie masz taką blaszkę... (przy regulacji siły nawiewu) I ją musisz odpowiednio podgiąć...

Radex - 2011-08-19, 11:37

a jak zdejmiesz pokrętło, to tam w środku jest mała srebrna blaszka zakończona miedzią ... przyciskasz śrubokrętem dzyndzelek na środku pokrętła i wyciągasz tą blaszkę

wszystko jest na wierzchu i nie trzeba fotek :P

zazwyczaj pokrętło jest "przysmażone" od iskrzenia w tym miejscu, gdzie styki nie łączą

Radex - 2011-08-22, 06:59

w tym temacie masz foto ;) http://forum.vwvento.org/viewtopic.php?t=1412