|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Diesel - [1.9 TDI] nie pali po 3-dniowym postoju
ice01 - 2011-06-07, 19:21 Temat postu: [1.9 TDI] nie pali po 3-dniowym postoju Witam,
Posiadam vento z silnikiem 1.9 TDI z 94r. Przebieg 220 tys.
Po 3 dniowym postoju na parkingu (upalne dni, stało na pełnym słońcu) auto nie odpala . Rozrusznik kręci, paliwo w wężyku zasilającym pompę jest. Zawór odcinający paliwo dostaje napięcie po włączeniu zapłonu. Nie wiem czy było tak zawsze, ale po mniej wiecej kilkunastu sekundach od włączenia zapłonu, ale bez kręcenia rozrusznikiem zaczyna migać dioda świec żarowych.
Zaciągnąłem auto do najbliższego mechanika, który jak się jednak okazało na dieslach się nie wiele zna, no ale sprawdził 2 rzeczy: podpiął komputer i pokazał mu się błąd: "błąd suwaka". Sprawdził też czy pompa pompuje paliwo do wtrysków, i niestety nie podawała paliwa.
Proszę o pomoc
ice01 - 2011-06-08, 08:34
Czy ktoś mógłby chociaż polecić mechanika od diesli w okolicach południowo wschodniej Warszawy
bradley - 2011-06-08, 15:43
Dobrygrzeswawa - Perfect Service Mechanika Pojazdowa - Dębe Wielkie
ice01 - 2011-06-14, 18:55
Skończyło się na wymianie pompy wtryskowej
Wvojtek - 2011-06-14, 19:10
ice01, co się jej stało??
ice01 - 2011-06-14, 19:16
Mechanicy twierdzili ze coś niedobrego stało się z "suwakiem" i ze naprawa/regeneracja będzie za droga. Przy okazji wymienili tez przewody przelewowe od wtrysków i swiece żarowe bo byly poprzepalane.
Dodam, że 4 miesiące temu mialem czyszczony nastawnik bo auto szarpało. Od tamtego momentu az do teraz nie bylo zadnych objawów, aż tu nagle po kilku dniowym postoju po prostu nie chcialo zapalić....
A i jeszcze zapytam, czy możliwe jest ze poprzez źle założony pasek rozrządu auto teraz trudniej zapala na zimno ?
bradley - 2011-06-14, 19:31
ice01 napisał/a: | A i jeszcze zapytam, czy możliwe jest ze poprzez źle założony pasek rozrządu auto teraz trudniej zapala na zimno ? |
Czy po wymianie pompy wtryskowej, co wiaze sie ze zdjeciem paska rozrzadu byl sprawdzany kat wtrysku na cieplym silniku? Czyli inaczej mowiac czy byl podpinany komputer i sprawdzona grupa 000BS.
sebastian - 2011-06-14, 19:48
bradley napisał/a: | Czyli inaczej mowiac czy byl podpinany komputer i sprawdzona grupa 000BS. | Znając życie i podejście naszych mechaników to na pewno nie. Podejrzewam, że i nawet mi, wymieniając rozrząd, nawet nie zajrzeli do kompa, a jeszcze się pytałem, czy po wymianie będą sprawdzać. Tak tak... Akurat. A znam jednego, co popatrzył się na mnie krzywym okiem, jak spytałem o komputer... Także nie ma co ufać na słowo. Najlepiej, jak po prostu jesteś przy wymianie i patrzysz, widzisz wszystko co robi. Wtedy masz pewność, że przynajmniej usługa wykonania będzie w miarę rzetelnie wykonana.
ice01 - 2011-06-14, 19:55
Niestety tego to nie wiem. Jutro zadzwonie do tego mechanika i dopytam. W razie czego można jeździć jeszcze przez jakiś czas z czymś takim? (bo poza zapalaniem różnicy raczej nie widzę z tym co było wcześniej).
bradley - 2011-06-14, 20:32
Poczekaj do zimy to zobaczysz problem z zapalaniem
ice01 - 2011-06-14, 22:25
hehe, nie no pytalem bo nie wiedziałem czy wpływa to w jakiś sposób negatywnie na silnik i czy muszę przyśpieszyć zaplanowaną gdzieś na koniec czerwca wymianę rozrządu
Brutal - 2011-06-15, 01:27
Jak źle założysz rozrząd np przestawisz pompę o jeden ząbek to masz już problem z odpalaniem bo w innym momencie dawka idzie
ice01 - 2011-07-08, 17:59
Kilka dni temu wymieniałem rozrząd u mojego zaufanego mechanika. Powiedział, że silnik był strasznie poprzestawiany. Zarówno kąt wtrysku jak i sam rozrząd. Teraz auto pali od strzała . Jednak wydaje mi się że teraz jest minimalnie słabszy niż wtedy kiedy cieżko zapalał. Ale moze mi się tyko wydaje
Stanowczo odradzam więc korzystanie z usług u pana Chmury w "Auto-Deptak" w Warszawie (przynajmniej w zakresie napraw w silnikach TDI)
Paco75 - 2011-08-29, 18:35
Witam ... Mam Silnik 1.9 TD ...Wymianiałem uszczelke pod głowicą i przy okazji pasek rozrządu bo juz był czas na niego... I wyszedł problem ... Po odebraniu auta od mechanika auto nie pali jak poprzednio ( od jednego kopnięcia ,jak to mnialo miejsce przed wymiana),Po odpalaniu silnika na zimno niechce zaskoczyć jedynie co pomaga to jedynie dodanie gazu i ewentualnie zwiększenie dawki paliwa poprzez wyciągnięcie rączki z lewej strony kierownicy. Silnik na ciepłym silniku tez za bardzo nie moze zaskoczyc i musze robic jak poprzednią a podczas jazdy silnik zachowuje sie jakoś dziwnie bo obroty skaczą jak wsciekłe raz nizej raz niżej ale nie przekracza 1000 obr/min. i tak mam nonstop... I niewiem czy został przestawiony rozrząd razem z pąpą wtrysków czy tylko kąt wtrysków ...Macie Panowie jakieś Pomysły.
sebastian - 2011-08-29, 19:19
Paco75 napisał/a: | Po odebraniu auta od mechanika auto nie pali jak poprzednio |
Paco75 napisał/a: | Macie Panowie jakieś Pomysły. |
jeden i słuszny - jedź do tego, co Ci to robił i niech robi to co spierdzielił. Bo po kiego licha masz jeszcze dodatkowo ca coś płacić, skoro nie zrobił tego taj jak trzeba?
Rafik - 2011-08-29, 19:34
Paco75, ja mialem identycznie jak sie rozrząd przestawił wiec moze rozrząd masz źle ustawiony tak jak Sebek pisze spowrotem do "mechanika" i niech naprawia to co zepsuł
bradley - 2011-08-29, 21:42
Paco75 napisał/a: | zwiększenie dawki paliwa poprzez wyciągnięcie rączki z lewej strony kierownicy |
to nie zwiekszenie dawki tylko przyspieszac kata wtrysku.
Wiec masz swoja odpowiedz. Rozrzad przestawiony na pompie.
Paco75 - 2011-08-29, 21:43
Moze ma ktoś z was jakieś wiadomości jak wymienić rozrząd w silniku 1.9 TD co i jak od zera dla słabo wtajemniczonych moze mnie sie uda zrobic to samemu??? Mam jakies wiadomości mechaniczne ,wprawdzie nie jestem mechanikiem tylko blchazem samochodowym. od ROZRZĄDU zawsze sie jakoś odsuówałem u MAJSTRA...
jerry - 2011-08-29, 22:10
i lepiej oddaj go do Majstra....jak nie chcesz miec dodatkowych kosztów z tym nie ma żartów
Rafik - 2011-08-30, 18:45
Paco75, wyjaśnic mozna ale lepiej oddac to do majstra koszta nie sa takie duze i zrobi to szybciej niz początkujący
lukasz51195 - 2015-03-02, 21:05
Panowie Pomocy... Dziś Vento z rana odpaliło dobrze a jak chciałem wracać do domu musieliśmy go na pych odpalić bo wogule się nie chciał odezwać co jest...???
lukasz51195 - 2015-03-02, 22:31
Wogule nie reaguje na przekrecenie kluczyka a jak wyciągne przekaznik 109 to świece żarowe cały czas grzeją
lukasz51195 - 2015-03-03, 12:39
Wyjełem rozrusznik i sprawdzałem na krótko i zapier... nicza a ten kabel co idzie do automatu ten czerwony po przekręceniu kluczyka na ostatnią pozycje pokazuje się prąd w nim także wychodzi na to ze ta kostka w stacyjce jest ok.. Pomocy
|
|