Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Ogólnie - Pomocy z c.zamkiem i alarmem

ttynior - 2007-02-14, 20:39
Temat postu: Pomocy z c.zamkiem i alarmem
Witam. Od dłuższego jestem posiadaczem Vento 1.9 TD .Niestety wersja którą posiadam to podstawowa CL -czyli bez niczego. Postanowiłem zainstalować w niej centralny zamek i auto alarm (głownie chodzi zabezpieczenie przed szabrowaniem autka).
Moje pytanie/prośba jest następ. :czy ktoś moze mi podpowiedzieć jak i gdzie zamontować siłowniki w drzwiach i w które kable należy się wpiąć z alarmem.
Najlepiej byłoby gdyby ktoś miał jakieś fotki z podobnej instalacji.
Pozdrawiam.

babyy82 - 2007-02-14, 23:51

Jak podlaczyc silowniki to nie wiem bo ja mam fabryczny centralny a jestem w trakcie zakladania sterownika zeby otwieral sie i zamykal zz pilota. A jesli chodzi ci o zabezpieczenie auta alarmem to ja bym na to nie liczyl. Moim zdaniem nikt juz nie zwraca uwagi ze samochod wyje a tanie alarmy dla zlodzieja to nie problem. Najlepsze sa wlasne zabezpieczenia bo niestandardowe :OK:
ttynior - 2007-02-15, 21:57

Na temat alarmu masz niestety rację takie czasy, ale mi chodzi o sytuacje kiedy pod sklepem facet walnął mi w tył i odjechał zanim wyszedłem (troszke byłem zły)więc chciałbym zeby zawył jak mu ktoś zrobi "aua". :tak:
A poza tym chce komplet żeby właśnie c.z. działał mi też z pilota.
Tylko właśnie mam problem bo nie wiem jak podczepić te siłowniki gdybym chociaż wiedział jak wygląda to w orginale, a najlepiej byłoby gdyby ktoś mógłby mi tanio załatwić org.cenral z vento ale to jest wiele wiekszy koszt niż te siłowniki które mam

babyy82 - 2007-02-15, 22:33

No orginalny napewno drozszy bedzie no i kupa roboty zeby go zalozyc bo do niego sa tez szyby podpiete i takie tam. Ja bym te silowniki tal przykrecil zeby ciagnely za to ciegno tak jak wciskasz zamykanie od srodka tyle ze od wewnatrz drzwi. Nie wiem nigdy tego nie robilem ale jak sie pomysli to cos wymysli :OK: powodzenia
spyro - 2007-02-15, 23:32

ttynior, po pierwsze użyj opcji SZUKAJ, bo pisaliśmy o tym niejednokrotnie, kable masz na pewno pociągnięte do centrala, a siłownik jest razem z zamkiem, tzn do centrala oryginalnie jest iny zamek, więc jak chciałbyś oryginalnie to musisz wydac przy dobrym wietrze stówę za używany zamek od drzwi (niedawno zmieniałem jeden z zamków).

Najlepiej kupić podróby jakieś i zamontować do tego co masz w tej chwili.

ttynior - 2007-02-16, 14:34

Nie mam elektrycznych szyb a co za tym idzie modułu comfort.
Co do uwagi na termat szukania na forum to przepraszam ale nie znalazłem.
Kupiłem sobie taki zestawik "R-type" siłownik plus sterowanie są one właśnie mocowane do cięgien, ale mam problem z usytuowaniem tych siłowników żeby dobrze działały i nie wiem ale na moje oko to w przednich drzwiach bede musiał wymontować cały zamek żeby przykręć siłownik bo tam cięgno jest krotkie i trudno dostępny.Prawda to czy nie.
A co do alarmu chodziło mi o podpowiedź związaną z instalacją ele. samochodu (gdzie i co szukać) i najważniejsze do alarmu który mam jest przekaźnik do odcięcia zapłonu i muszę go podpiąć do m.in. sygnału X co jest???Podobno w dieslu te odcięcie zapłonu niewiele daja, podobno można ominąć .

spyro - 2007-02-17, 11:37

ttynior napisał/a:
podpowiedź związaną z instalacją ele. samochodu (gdzie i co szukać)

w dziale download możesz ściągnąć cały schemtat instalacji elektrycznej.

ttynior napisał/a:
Nie mam elektrycznych szyb a co za tym idzie modułu comfort.

ja teżnie mam elektryki a mam centralny :-) Ale jak wiadomo w Vento wszystko jest możliwe co do wyposażenia.

ttynior napisał/a:
Prawda to czy nie.

Nie mam pojęcia, nigdy nie zakładałem centrala nie oryginalnego. W oryginale masz po prostu inny zamek. A tu z tego co widzę to po prostu podłącz pod cięgna i gotowe. Sprawdź koniecznie czy te siłowniki mają na tyle siły żeby ruszać cięgnami. Poszperaj na forum, ktoś już podawał moc niezbędna aby otwierać drzwi w Vento...

theority - 2007-02-17, 15:01

Ja sam zakładałem C.Z. ale narazie nie mam fotek, może jutro zejdę i robiorę boczki żeby porobić fotki. Dzisiaj jestem chory :(
spyro - 2007-02-17, 15:12

theority napisał/a:
Dzisiaj jestem chory

Praca w Łodzi CIę ta załatwiła?

theority - 2007-02-17, 15:32

spyro napisał/a:
Praca w Łodzi CIę ta załatwiła?

Raczej pączek w tłusty czwartek. Może ktoś jakiś sabotaż na mnie przeprowadził :P

[ Dodano: 2007-02-19, 12:26 ]
Na wstępie odrazu polecam Ci zaopatrzyć się w anielską cierpliwość lub dać auto do jakiegoś warsztatu, niech Ci to zrobią za jakieś 100-200 zł i święty spokój. Ja sam robiłem i co na klnołem to głowa mała. No ale bądź co bądź życzę powodzenia! :OK: Poniżej fotki, a jakby co to pytaj.
P.S. Najtrudniej jest założyć z tyłu bo w moim wypadku musiałem wyciąć kawałek plastiku z zamka.

ttynior - 2007-02-19, 14:18

Bardzo dziękuje za tefotki napewno wiele mi pomogą ja dosłownie dzień wcześniej załoiżyłem sobie z tyłu ale w troche innym sposób i nawet przy otwieraniu drzwi rygirlkiem był odczuwalny opór teraz wiel gdzie popełniłem błąd .
Pozdrowienia.

pete - 2007-02-19, 15:40

cześć, popatrzyłem u mnie jak to jest i jest troche inaczej z tyłu, mianowicie siłownik jest równiez poziomo ale przykręcony nie w górze drzwi przy ciegle zamka tylko mniej więcej w połowie a co za tym idzie drut od siłownika spiety jest spinka z ciegłem zamka poprzez wygiety drut w kształcie odwróconego "Z". Takie rozwiązanie jest do dupy bo drut sie wygina i co jakis czas wszystko przestaje działać. Z przodu mam przykręcone siłowniki pionowo bezpośrednio pod zamkiem. Fotek niestety nie mam.
theority - 2007-02-19, 16:32

ttynior napisał/a:
popełniłem błąd

Ja też popełniłem kilka błędów ale teraz znajomi się pytają czy im założę centralny :lol2:
Główne problemy to są przy odpowiednim wygięciem druta, gdyż nie może być za bardzo wygięty, najlepiej zrobić tak jak ja na kolanka po jakieś 30 stopni wygięcia w lewo a później w prawo (zalezie od strony). W przeciwnym wypadku może ciężko chodzić zamek przez co można spalić siłownik, centralkę, lub w ogóle drzwi nie otworzyć.
pete napisał/a:
Takie rozwiązanie jest do dupy bo drut sie wygina i co jakis czas wszystko przestaje działać

Wymień drut na mocniejszy a jeszcze lepiej przesuń siłownik do prostej powierzchni cięgna.

spyro - 2007-02-19, 19:03

Theority, czekam na poradę jak założyć centralnym zamek w Vento, dorób pare fotek lepszej jakości, ładny opisik krok po kroku i porada gotowa, przyda się dla wielu Klubowiczów...

Trzeba było się nie chwalić, bo teraz będe CI truł o poradę z centralnym...

theority - 2007-02-19, 19:14

spyro napisał/a:
Trzeba było się nie chwalić, bo teraz będe CI truł o poradę z centralnym...

Jaki ja głupi byłem :głupek2: Hehe, się może zrobi poradę, ale to na wiosnę jak będe rozbierał boczki i klapę na centrala robił bo teraz to zimno i znów rozbierać te boczki ? NIE :P

spyro - 2007-02-19, 22:36

No czekam i trzymam Cię za słowo...
theority - 2007-02-19, 22:38

spyro napisał/a:
No czekam i trzymam Cię za słowo...

tylko się przypominaj bo ja to z pamięcią krucho :hmmm:

spyro - 2007-02-19, 22:48

theority napisał/a:
bo ja to z pamięcią krucho

no ja podobnie, mam rewelacyjną pamięć, ale krótką, dlatego zaraz sobie w kalendarzu zapiszę...

Polibo - 2007-02-19, 22:48

ja bym chciał naprawić sobie w central w bagażniku
więc prosił bym o fotki jak to tam prawidłowo wygląda
:OK: :>

theority - 2007-02-19, 22:55

Cytat:
więc prosił bym o fotki jak to tam prawidłowo wygląda

Podłączę się ;) Może mi to pomoże w montażu nie seryjnego :D

spyro - 2007-02-19, 22:57

Polibo, już to było na forum gdzieś wrzucone, musisz siłownik zobaczyć co z nim jest nie tak, u mnie był walnięty, kupiłem nowy i po problemie. Albo poprostu masz wypięty, sprawdź to, a jak otworzysz klapę bagażnika po prawej stronie w klapie w środku będziesz miał siłownik, plastikowy, u mnie jest niebiesko biała obudowa...
theority - 2007-02-19, 23:00

a można fotkę jakąś ?
spyro - 2007-02-19, 23:04

Cytat:
a można fotkę jakąś ?

no mówię Wam że jest na forum,ktoś wrzucał już fotkę tego siłowniczka...

theority - 2007-02-19, 23:25

spyro napisał/a:
ktoś wrzucał już fotkę tego siłowniczka...

Ktoś miał wrzucić:
spyro napisał/a:
Ja już wreszcie odbiorę Ventkę z lakierowania to zrobię fotkę tego siłownika i spisze nr seryjny, może bedzie łatwiej go znaleźć.
(pobrane z tematu: http://forum.vwvento.org/...ghlight=#13716)
spyro - 2007-02-19, 23:26

oooooooooooooooops, czyżbym to jak miał być :burak:
theority - 2007-02-19, 23:30

i wyszło jednak że admin też się myli :P A na poważnie skoro już wiem że nie ma tej fotki, to możesz ją spyro zrobić?
spyro - 2007-02-19, 23:36

Skoro obiecałem to zbiegłem właśnie na dół do autka zdjęcia nie są rewelacyjne,ale ciemn na dworze, więc lepsze nie będą:

theority - 2007-02-19, 23:58

Równie dobrze mogłes jutro zrobić te fotki ;) ale i tak ładnie wyszły :D Dzięki
spyro - 2007-02-20, 00:02

Wiem, że mogłem, ale jutro bymjak zwykle zapomniał... A tak się przewietrzyłem :-)
Polibo - 2007-02-20, 00:39

mi sam siłownik pracuje od klapy
rzecz w tym że nie wiem jak powinien być połączony z zamkiem
i tu jest główne pytanie ??