|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Diesel - brak mocy
Adacho - 2011-06-24, 20:01 Temat postu: brak mocy Pojawił mi się kolejny problem, tym razem z silnikiem
Otóż na biegu 4 przy prędkości około 100 km/h oraz na biegu 5 przy prędkości około 140 km/h ( ogólny przedział między 90 a 140 km/h) przestaje przyspieszać i po chwili prędkość bardzo powoli się zwiększa.
Mój mechanik podłączył go pod komputer i oto co wyswietliło:
Ciśnienie w kolektorze dolotowym 575
Czujnik obrotów silnika g28 513
Wykasowanie tego nic nie dało.
Czy to te 2 rzeczy są tego przyczyną i jakie należy podjąć czynności do naprawy tego.
Z góry dziękuję za pomoc
lukasz3k007 - 2011-06-24, 20:55
Mam podobny problem przy 120-140 silnik słabnie tak jakby odcinało dawke paliwa, a ponowne nacisniecie gazu powoduje iż auto zaczyna jechac swoim rytmem. I tez nie mam pojęciaco to jest, a boję sie jechac do zwykłego mechanika bo może mi wszytstko powymieniac a i tak nie bedzie działało!!!!
hrubek18 - 2011-06-25, 00:54
Koledzy miałem kiedyś podobny problem tylko że powyżej 130 nie chciał jechać z czytałem błędy i wyskoczyło mi właśnie
Adacho napisał/a: | Ciśnienie w kolektorze dolotowym 575 |
i była to wina odpiętego przewodu co wchodzi w podszybie do komputera popatrzcie te przewody mogą być dziurawe
http://forum.vwvento.org/viewtopic.php?t=7012
W tym temacie jest napisane trochę o tym błędzie.Miłej lektury
lukasz17 - 2011-06-25, 08:34
ja kiedys w audi mialem podobny problem ze przestawalo jechac i bylo trzeba puscic gaz i eszcze raz nacisnac znajomy mowil ze to nastawnik do wymiany lub do czyszczenia... ale ja bym zaczal od logow dynamicznych cos by wyszlo
Adacho - 2011-06-26, 10:54
lukasz17 napisał/a: | ja kiedys w audi mialem podobny problem ze przestawalo jechac i bylo trzeba puscic gaz i eszcze raz nacisnac znajomy mowil ze to nastawnik do wymiany lub do czyszczenia... ale ja bym zaczal od logow dynamicznych cos by wyszlo |
pytanie brzmi co to są logi dynamiczne?
hrubek18 napisał/a: | była to wina odpiętego przewodu co wchodzi w podszybie do komputera popatrzcie te przewody mogą być dziurawe |
to ewentualnie 1 punkt zostaje jeszcze
czujnik obrotów silnika
sprawdze z tym podszybiem
adamwwy - 2011-06-26, 15:57
Jak dla mnie to przepływomierz do czyszczenia na początek...
bradley - 2011-06-26, 20:06
Adacho, jaki masz silnik?
Jesli 575 w 1Z to najczesciej pada zaworek n75. Robi sie bajpas (opisane juz na forum) i jesli bedzie niedoladowanie to n75 trzeba zmienic na nowy. Jesli dalej bedzie przeladowanie... to tutaj nalezy sprawdzic szczelnosc przewodow (lub je wymienic) oraz sprawdzic ich poprawnosc zamontowania. czyli niebieski z wastegatu, czerwony z turbiny, czarny z dolotu i wszystkie dobrze podlaczone do n75.
Jesli silnik AFN to 575 najczesciej oznacza zapieczone kierowniczki w turbinie.
Logi dynamiczne zrobic.
Adacho - 2011-07-04, 21:27
bradley napisał/a: | Adacho, jaki masz silnik?
Jesli 575 w 1Z to najczesciej pada zaworek n75. Robi sie bajpas (opisane juz na forum) i jesli bedzie niedoladowanie to n75 trzeba zmienic na nowy. Jesli dalej bedzie przeladowanie... to tutaj nalezy sprawdzic szczelnosc przewodow (lub je wymienic) oraz sprawdzic ich poprawnosc zamontowania. czyli niebieski z wastegatu, czerwony z turbiny, czarny z dolotu i wszystkie dobrze podlaczone do n75.
Jesli silnik AFN to 575 najczesciej oznacza zapieczone kierowniczki w turbinie.
Logi dynamiczne zrobic. |
Silnik to 1.9 TDI a te 575 to nawet nie wiem co to oznacza.
Jestem laikiem jeżeli chodzi o silniki i terminy, których używasz są dla mnie zupełnie nieznane:/.
Jeżeli dobrze patrzyłem w silniku to zaworek n75 znajduje się między filtrem paliwa a filtrem powietrza. Chciałem go wyjąć ale jakoś dziwnie jest on tam zamontowany ( na jakieś gumeczki), że go poprostu nieruszałem.
Ale wydrukuję sobie wasze rady i pokaże swojemu mechanikowi. On pewnie będzie wiedział o co chodzi
|
|