Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Diesel - prośba o pomoc i rade

jerry - 2011-07-21, 21:52
Temat postu: prośba o pomoc i rade
A wiec tak...Witam serdecznie mam ventyla 1.9 Gtd 92r 75km niestety :(
Problem jest mianowicie taki strzelił pasek osprzetowy mianowicie od alternatora pompy wody oraz bodajże pompy oleju....Mialem taki niefart ze wkrecil sie w pasek od rozrzadu.
Pytanie silnik ten jest kolizyjny? Bo słyszałem ze nie jest...ale chodzi jak młockarnia :(
A drugie moje pytanko do bardziej doświadczonych posiadaczy ventylka jest taka jaki największy diesel pasuje ;) i jaki silnik byście proponowali....miałem plany wsadzić vr6....ale mógł by być tez diesel...

Z góry dzięki ;)

Wvojtek - 2011-07-21, 22:13

jerry, wsadzaj AFN-a 110km
jeśli się rozrząd przestawił choć o jeden ząbek to nic dziwnego że tak chodzi jak
jerry napisał/a:
młockarnia

jerry - 2011-07-21, 22:25

Tak ale boje sie ze zawory spotkały sie z tłokami......na pewno odpala XD i działa XD ale w końcu to niemiecki agregat samobieżny...
Brutal - 2011-07-21, 22:58

A odpala w ogole? Mi na autostradzie w Holandii kiedyś szczelił pasek od alternatora i pewnie jak szczelił to przy okazi zabrał ze sobą pasek z pompy wody wiec nie dziwi mnie to
jerry - 2011-07-21, 23:18

Wiec tak w tej wersji tak jak pisałem pasek napędza pompę wody,alternator i nie jestem pewien czy pompę olejowa....bo nawet łba nie moglem wsadzić bo zmieniałem ten pasek pod blokiem na lewarku....XD pasek został wymieniony o dziwo powinien być 6pk 923 czy jakoś tak a był 6pk 1078 chyba ;] wymieniłem odrazy pasek od pompy wspomagania....
oraz cały napinacz...dla bezpieczeństwa....bo padre nie pamiętał kiedy wymieniał....odpala....kopci na niebiesko...;( i wali jak siemasz.....temp podchodzi do ok 110 stopni...i ma takiego mula...jak wyłączę ssanie skacze na obrotach aż w końcu zdycha....na ssaniu jeszcze w miarę równo chodzi...

tygrys24 - 2011-07-23, 13:59

witam. wymieniłe uszczelke pod kolektorem ssącym oraz wydechowym i pod dwururką oraz rure łączącą turbine z filtrem powietrza i po złożeniu vento chodzi jak traktor czy to wina turbiny czy coś innego doradzcie cos bo już nie wiem co mam robić
sebastian - 2011-07-23, 21:09

tygrys24, czym się różni problem opisany przez Ciebie w tym temacie: http://forum.vwvento.org/viewtopic.php?t=9941 od tego, który tutaj napisałeś? To jest to samo, więc po co dublować tematy? Jak ktoś będzie wiedział, to napisze. A to, że kilka razy piszesz jedno i to samo w rożnych tematach niczego nie zmieni.
adamwwy - 2011-07-23, 23:50

A rozrząd to dobrze ustawiony?? Jeśli mocno wali, ale odpala to jest szansa, że będzie żył. Może masz przestawiony wałek lub pompę i za wcześnie otwierają się zawory lub jest zbyt wczesny wtrysk. Silniki niestety są kolizyjne. Pompy oleju nie napędza ten pasek. On jest od pompy wody i alternatora.
jerry - 2011-07-26, 08:24

na szczęście wszystko bangla rozrząd przeskoczył o ząbek :)udało się go ustawić i nic nie naprawiać :)