Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Ogólnie - termostat

bebos - 2007-02-19, 20:15
Temat postu: termostat
Pewnie ( na pewno ) juz to bylo ale nie moglem znalesc. Jak sprawdzic czy dobry jest termostat bo wydaje mi sie ze caly czas jest duzy obieg. Jak sprawdzic i gdzie dokladnie jest i jak go wyjąć?? z gory dzieki
Paweł J. - 2007-02-19, 22:32

termostat jest pod silnikiem przy pompie wodnej, jak otworzysz maskę to u dołu po lewej stronie silnika(1.8-90km). Jeśli termostat jest padnięty to ogrzewanie też wolniej działa. Ja na zepsutym termostacie mialem ciagle poniżej 70stopni, wymieniłem i ciągle jest powyzej 80. Teraz to po 2-3minutach od odpalenie jak dobrze przykręcisz ogrzewanie to jest naprawdę ciepło
bebos - 2007-02-20, 18:11

no wlasnie u mnie jest ponizej 70 stopni. a czy duzo roboty zeby go wymienic i jak zeby jak naj mniej plynu wylecialo
wojtek - 2007-02-20, 21:05

Musisz wykręcić pompke wspomagania zdjąć waż gumowy dolny chłodnicy zdjąć plastik kruciec węża wyjąć termostat wtyknąć nowy i składać w odwrotnej kolejności.Płynu wyleci ci w cholere musisz mieć miche i łapać po złożeniu weży wlać wode do wyrownawczego (nie wszystko wejdzie) zapalic fure i dolewać reszte powinien sam zaciągać z wyrownawczego założyć korek czekać jak sie zagrzeje do właczenia wentylatora (pilnie obserwując czy płyn jest w zbiorniczku)jak brakuje to zgasic i czekać jak ostygnie i dopiero wtedy uzupełnic :OK:
bebos - 2007-02-20, 21:33

wielkie dzieki opis piekny masz od emnie punkciora :D

[ Dodano: 2007-02-20, 21:54 ]
jeszcze jedno. mozna wlac ten sam plyn jeszcze raz, bo w wode to raczej nie bede sie bawil przy takiej pogodzie :D

wojtek - 2007-02-20, 22:08

spoko możesz wlewać stary tylko dokup sobie jeszcze przynajmniej litr nowego bo zawsze troche może ci uciec np. po misce olejowej acha wazne dokup sobie oring uszczelniający kruciec plastikowy z obudową pompy(termostatu) powinien zawsze byc montowany nowy,kosztuje grosze a nie bedziesz dwa razy rozbierał.
Niepolski - 2007-05-07, 17:48

jakie sa konsekwencje jazdy na padnietym termostacie mam jakis cały czas 70st. ale w ciepłe dni w korkach do 95dociąga tak ze na lato wymieniac?? ;)
janes - 2007-05-07, 20:47

..co do pytania o wymiane, to wymien, nie kosztuje to dużo a dogrzany silnik to polowa sukcesu, a co do wymieny samego termostatu, to nie trzeba wyciągać pompy wody ani jej odkrecać, robiłem to już w tych silnikach kilkukrotnie i nigdy nic takiego nie robiłem... Pozdro
Niepolski - 2007-05-07, 21:12

janes, nie chodzi o sarke pozatym juz sie rozeznałem co do wymiany wiem wprowadzono mnie w błąd co do tej pompy wody ale juz zostały moje informacje skorygowane ale dzieki za podpowiedz Koleżko :OK:
Paweł J. - 2007-05-07, 21:14

Niepolski napisał/a:
jakie sa konsekwencje jazdy na padnietym termostacie

w zasadzie to nie ma konsekwencji jazdy na padniętym termostacie, poza tym że samochód więcej pali i w zimie wolniej działa ogrzewanie.. Ja mam w domu wolny terostat bo kupiłem w grudniu niepotrzebnie, nawet nie używany.

Niepolski napisał/a:
w ciepłe dni w korkach do 95dociąga

to typowe objawy padniętego termostatu...

Niepolski - 2007-05-08, 23:17

Tygrysisko, widzisz moglismy sie wczeniej dogadac co do termostatu ale kumpel juz mi u siebie w sklepie załatwił no widzisz tak by była okazja pogadac
chociaz to nie uniknione hehhehe ;)

[ Dodano: 2007-05-08, 23:21 ]
a pozatm pali oki dokładnie jak wczesniej 12,4 na sto po miescie krecac do 3000tys obrotow no i czasami wiecej ;)

oj zreszta w piatek bedzie nowy

Paweł J. - 2007-05-10, 19:44

Niepolski napisał/a:
chociaz to nie uniknione hehhehe

No ja myślę...

NIEPOLSKI a Ty z tyłu masz spojler??? Bo widziałem dziś taki jakby Twoj samochodzik(kolor, fele jakby te same tylko ten spojlerek) na abramowicach koło 8rano

Niepolski - 2007-05-10, 23:00

Tygrysisko, Spojlerek jest ale to nie ja o8-00 to juz 2dwie godz pracowałem :dół: koło makro jak bys mnie widział to ja na100%jeden śliczniutki venciaczek tam sie buja
:lol2: Postaram cos ci na emaila przesłac to napewno mnie wtedy poznasz ;)

jankes3d - 2008-02-01, 12:01

Odnośnie tematu to powiedzcie jakiej firmy najlepiej zakupić? bo muszę wymienić.
sebastian - 2008-02-01, 14:45

Ja ostatnio wymieniałem Wahlera, a jak się okazało to kiedyś też ktoś założył Wahlera - jest spoko i nie drogi nawet, bo coś ze 20 zł zapłąciłem razem z oringiem. Ale temperaturę cały czas nieco ponad 70 stopni mam na wskaźniku. I nie wiem już od czego to zależy, bo termostat nowy, czujnik jakiś czas temu też był wymieniany, no nie wiem, może tak ma być. Z resztą, nie mam się czym przejmować, bo wentylator się załącza normalnie, silnik się nie przegrzewa. Także polecić mogę Wahlera - bynajmniej szwabskiej roboty, nie tak jak Vernet - od żabojadów :D

A tak w ogóle to jak mi kumpel wymieniał termostata, to nie zajęło mu to więcej niż z 15 minut - na prawdę! i nie potrzebował demontarzu pompy wspomagania ani nic. Zdjął tylko wąż, odkręcil dwie śrubki od czegoś, lekko odchilil, wyciągnął stary, założył nowy, zalałem później nowym płynem i było gites :)

wasil1 - 2008-02-01, 14:51

Firma Mera z Białegostoku robi niezłe termostaty. Najlepiej Wahlera.
jankes3d - 2008-02-01, 15:28

No właśnie zamówiłem Wahlera. :D niby dobra się okaże po kilku tysiącach :P
Dzięki i pozdro