|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Pozostałe - potrzebuje pare porad
adamos - 2011-08-07, 10:36 Temat postu: potrzebuje pare porad Witam mam vento 1.8 od miesiaca i potrzebuje paru porad chodzi mi o jaki olej wlac do silnika i skrzyni biegów bo musze zmienic.czytałem na forum ze jedni leja lotosa i maja problemy z zapalemiem silnika a drudzy leja castrol magnetick wiec co wybrac ?
sebastian - 2011-08-07, 10:56
Cokolwiek, byle nie marketowy chłam. Lotos, czy Castrol - kwestia gustu. najważniejsze, żeby parametr lepkości się zgadzał.
zeniTh - 2011-08-07, 10:58
do silnika większość leje mobil super s 2000 10w40 polsyntetyk
chyba że masz jakieś wycieki to lej mineralny (gestszy) czyli 15w40
adamos - 2011-08-07, 11:05
silnik jest suchy ale skrzynia troszke mokra a dotego jeszce jedynka cieszko wchodzi
sebastian - 2011-08-07, 11:14
silnik jest suchy, ok. Ale czy bierze olej?
Jeśli skrzynia mokra, jedynka ciężko wchodzi... cóż, nie chcę nic mówić póki co, ale wypadałoby wymienić uszczelniacze i zalać nowym olejem. jednak najpierw musiałbyś sprawdzić stan oleju w skrzyni.
adamos - 2011-08-07, 11:24
oleju nie bierze to jest dobrze ale skrzynia mnie słabi ,a gdzie sprawdzic poziom oleju (ile wchodzi )bo i tak w tym tygodniu wymieniam oleje silnik+skrzynia
sebastian - 2011-08-07, 11:31
adamos napisał/a: | oleju nie bierze | Więc zalej takim samym parametrem, jaki masz obecnie zalany (nie wiem co masz w tej chwili, ale ważne, żeby było to samo, czyli np. 10w40 lub 15w40). Żebys po prostu nie zmienił klasy lepkości z gorszej na lepszą. A to, czy Lotos, Mobil, czy Castrol - co uważasz. Ja w tej kwestii powiem tylko tyle, że swój olej, Castrol Magnatec kupiję przez Allegro, bo wychodzi dużo taniej. Lałem to do Ventylka, w benzynie, teraz do Bory (TDI) i złego słowa powiedzieć nie mogę - nie narzekam. Ale każdy chwali to co ma, każdy ma różne opinie. Jednak każdy olej będzie dobry, szczególnie akurat do tego silnika nie ma co przesadzać i dawać nie wiadomo jakie pieniądze, bo czy tańszy czy droższy do idealnego stanu i tak mu nie pomoże.
A w kwestii skrzyni, to tak jak pisałem wyżej - sprawdzić poziom przede wszystkim i martwić się dalej.
adamos - 2011-08-07, 11:44
a ile wchodzi oleju do skrzyni ??sorry za takie pytania ale jestem świeży w tych sprawach
sebastian - 2011-08-07, 11:49
Dwa litry. 75w90, GL4.
adamos napisał/a: | jestem świeży w tych sprawach |
Poczytaj sobie http://www.vwvento.org/
Troszkę jak na początek
adamos - 2011-08-07, 11:52
dzieki bardzo za porade
|
|