Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Diesel - co to za wtyki?

Radex - 2011-08-16, 21:53
Temat postu: co to za wtyki?
Witam ... od wczoraj mam vento 19TD 75KM 1992r.

dzisiaj rano poprawiałem styki blaszek od nawiewu, bo działały tylko 2 i 4 bieg, ale dzięki Wam (poczytałem trochę postów) już działa wszystko ... po zdjęciu plastików ukazało się to:

są schowane pod zaślepkami ... potrzebne bardzo? ;)

druga sprawa, to woda w bagażniku z lewej strony... zauważyłem, że to nie od strony lampy, tylko gdzieś z kierunku tylnych siedzeń ... za cholerę nie mogę znaleź tego miejsca, bo wilgoć jest na całej długości boku, a na słońce się nie zapowiada ... chciałem osuszyć całość, ale nie mam garażu ... szukać przy szybie, przy kanalikach od szybra (o ile idą do tyłu? nadkole bez dziur

Przemek - 2011-08-16, 22:02

te dwie kostki to złącze diagnostyczne OBD1 do diagnozowania samochodu.
co do wody to może wąż gumowy od szybra spadł i woda gdzieś leci po tapicerce i dlatego może być za siedzeniami.

Radex - 2011-08-16, 22:05

z diagnostyką tak podejrzewałem, ale bez pewności

co do wody będę kontrolował i sprawdzał na biegu ... już mam kilka możliwości (po forumowych postach), ale chyba ściągnę podsufitkę i inne detale jak ciepło się zrobi

dziekuję

Przemek - 2011-08-16, 22:08

otwórz szyber i wlej wodę i zobacz czy koło tylnego kola leci jeśli tak to wąż jest jeśli nie to możę klapa gdzieś puszcza
hrubek18 - 2011-08-16, 22:59

Kolego zdejmij te plastikowe "nakładki" na dachu co się relingi mocuje i tam popatrz u mnie była dziurka kolo szyby i mały basen pod siedzeniem :)
bradley - 2011-08-17, 20:11

Jak masz szyber i wode w bagazniku to wejdz pod samochod i od strony tylnego zderzaka a nadkolem jest taki gumowy koreczek gdzie woda z szybera wyplywa i tam ten kanalik jest niedrozny i caly syf zamiast splywac na droge to leci do bagaznika i jego boczku.
Radex - 2011-08-17, 20:37

byłem i widziałem ... kanaliki drożne, woda z szybra spływa, bo polewałem

usterka znaleziona i usunięta :brawa: lewa lampa też była wilgotna ... przyczyna prozaiczna: od klapy bagażnika idą przewody do lamp ... lewa gumka cała pęknięta (dziura, aż palec wlazł), woda po przewodzie, koło lampy i pod trójkąt ... jak się sporo nazbierało, to leciało wzdłuż aż do siedzenia pasażera

dziękuję za wskazówki

bradley - 2011-08-17, 20:44

A tam tez mi sie lalo. To na silikon pokleilem :P