|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Benzyna - Piszcząca skrzynia
panzer jager - 2011-08-18, 09:34 Temat postu: Piszcząca skrzynia Witam.
Mój problem polega na tym, że podczas przełączania biegów słychać takie jakby piszczenie, skrzypienie. Mam wrażenie że to wina mechanizmy zmiany biegów.
Biegi wchodzą prawidłowo.
Myślę, że jest to kwestia nasmarowania mechanizmy zmiany biegów tych cięgien?
Jak zlokalizować tą przypadłość i jak ją zlikwidować?
Paweł J. - 2011-08-18, 10:25
Przy skrzyni posmaruj wszystko to co się rusza przy zmiane biegu.
Znajac zycie to skrzypi Ci przy drązku.....ściągasz "skórę" z drązka i smarujesz.
panzer jager - 2011-08-18, 11:00
No tak ale jak dojść do tego mechanizmy przy skrzyni???
pawel39106 - 2011-08-18, 18:17
Poproś kogoś żeby zmieniał biegi a Ty w tym czasie patrz co się rusza od spodu auta, ewentualnie spod maski też coś zobaczysz, nasmaruj te cięgna które sie poruszają, ja to robiłem smarem miedzianym w sprayu.
slaw71 - 2011-08-18, 21:03
pawel39106 napisał/a: | a Ty w tym czasie patrz co się rusza od spodu auta |
od spodu to nie wiele zobaczy ,zrób tak jak Paweł J. mówi i nie smarem miedzianym,on nie jest do tego.Użyj albo białego smaru np.do zawiasów w sprayu lub silikonu w sprayu .Do mechanizmu dostaniesz się zdejmując cały plastikowy kwadrat z pseudo skórą od lewarka biegów
Paweł J. - 2011-08-18, 21:11
W miarę dobre dojscie jest od strony maski. Juz nie pamietam na jakim biegu caly ten mechanizm jest najlepiej wysuniety ( wsteczny/5)do smarowania.....wiem że po nasmarowaniu wrzucam bieg wsteczy i 5 i tak kilka razy i wszystko się ładnie smaruje. Osobiscie używam zielonego towotu kładzionego palcem
panzer jager - 2011-08-19, 00:54
Dzięki chłopaki.
W weekend się tym zajmę.
Po punkciuku- poszło!
pawel39106 - 2011-08-20, 22:34
slaw71 napisał/a: | nie smarem miedzianym,on nie jest do tego |
smar miedziany ma wiele zastosowań i napewno nie zaszkodzi ponieważ nie zbiera kurzu tak jak smar Cytat: | np.do zawiasów w sprayu | a jeśli chodzi o slaw71 napisał/a: | silikonu w sprayu | to nie wiem czy on ma w ogóle jakieś właściwości smarujące. To już pomysł z tawotem Paweł J., wydaję się być dużo lepszy.
slaw71 - 2011-08-22, 09:35
pawel39106 napisał/a: | to nie wiem czy on ma w ogóle jakieś właściwości smarujące |
no jak nie wiesz to się dowiedz
pawel39106 napisał/a: | smar miedziany ma wiele zastosowań i napewno nie zaszkodzi ponieważ nie zbiera kurzu tak jak smar |
a pewnie że ma wiele zastosowań ,co do kurzu to ciekawa teoria,posmaruj sobie w takim razie smarem miedzianym prowadnice od foteli
pawel39106 - 2011-08-22, 21:01
slaw71 napisał/a: | no jak nie wiesz to się dowiedz | na puszkach pisze ze konserwuje
slaw71 napisał/a: | a pewnie że ma wiele zastosowań ,co do kurzu to ciekawa teoria,posmaruj sobie w takim razie smarem miedzianym prowadnice od foteli | za bardzo sie rozpyla zeby nim w środku babrać
|
|