|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Ogólnie - Klakson... może komuś się to przydarzyło
janes - 2007-02-23, 18:09 Temat postu: Klakson... może komuś się to przydarzyło Dziś przydarzyła mi się śmieszna sytuacja, po najechaniu na dziurę –taką średnią - nic nie urwałem zaczął trąbić mi klakson ciągle, później przerwał i znów, po czym an dziurach zaczynał trąbić i trąbi ciągle, wyjąłem przekaźnik i dalej trąbi, musiałem odpiąć przewody od klakosna, jak sądzicie, co to może być, samochód jest z AIR-BAG. Pozdro czekam na pomoc...
sebastian - 2007-02-23, 18:14
Pewnie samochodzik się na Ciebie wkurzył i będzie Ci trąbić, żebys po dziurach nie jeździł, bo pewnie tego nie lubi
(Żarcik, oczywiście . Nie mam pojęcia cóż to, ale kiedyś słyszałem o czyms takim...)
marmarmarek - 2007-02-23, 18:53
a masz fabryczny auto alarm? jesli tak, to moze ktorys z czujnikow (pod maska albo gdzie) sieobluzowal-i dlatego tego nie mozna przekzanikiem wylaczyc... tak mnie sie skojarzylo
wojtek - 2007-02-23, 19:04
Ja raz bedąc w serwisie widziałem na własne oczy jak w volvie v40 po wymianie tulejek w wachaczach działy sie takie cuda że jak próbowali zapiąc wachacz na ostatnią śrube to działał sam z siebie klakson w końcu odłaczyli aku i zapieli ale widziałem że sami byli zdziwieni i ja troche też
do końca to nie wiem jak to sie skończyło bo mój wóz został zrobiony i pojechałem ale podejżewam że jakieś siły działały na wał kierowniczą(w momęcie montażu)i na styki w przycisku i może stąd całe zamieszanie sprawdz lepiej u siebie czy masz styki i układ kierowniczy ok bo może gdzieś masz nadmierne luzy i może przez to te fanfary na dziurach...
janes - 2007-02-23, 19:05
... mam faktycznei oryginalny autoalarm ale to chyba powinien trąbić klakson pod błotnikiem od strony kierowcy a to trąbi normalny klakson... zawsze jak działal mi alarm to trąbił mi klakson ale pod błotnikiem .... sam nie wiem, głupi problem no nie ...
spyro - 2007-02-23, 20:29
Hehe, miałem to samo jakieś 6 lat temu, tyle że u mnie trwało to jakieś pół roku Co raz częściej aż w końcu wył cały czas. A powodem była.... wtyczka od klaksonu. Wleź pod auto (najwygodniej), będzie pod filtrem powietrza (tak jest przynajmniej u mnie), te wtyczki niestety z wiekiem padają, urywają się kable, śniedzieją itp. Ja po prostu to poskładałem do kupy, mocno zaizolowałem i jeżdżę do tej pory... A najprościej kupić wtyczkę, ale niestety wtedy nie było takich bajerów do kupna od ręki i to za mała kaskę... Na szrocie kupisz za grosze, bo oryginalna kosztuje w komplecie jakieś 60-70 zł sztuka (tyle kosztowała do halogenów jak sprawdzałem Gavelowi, więc nie warto), a ta wtyczka jest podobna od tej z halogenów.
sebastian - 2007-02-23, 20:33
A co do klaksonu, to w książce wyczytałem, że klakson ma dwa sygnały - u mnie wydaje tylko jeden, i to w dodatku taki... "śmieszny" Faktycznie są dwa sygnały?
spyro - 2007-02-23, 20:33
JEDEN
babyy82 - 2007-02-23, 21:24
nie wiem czy dobrze zrozumialem o co chodzi ale u mnie sa 2 klaksony alw trabia jednym tonem:P
sebastian - 2007-02-23, 21:40
oco mi chodziło? Mianowicie, o dwutonowy klakson. Jest na tej stronce podany spis wszystkich wersji: http://www.vwgolf.pl/index.php?id=wypasmk3
theority - 2007-02-23, 21:47
Golf to nie Vento
sebastian - 2007-02-23, 21:49
No wiem, że nie Vento, ale generalnie to samo. Przeciez nawet i kierownica taka sama...
No chyba że nie...
theority - 2007-02-23, 21:52
Cytat: | No wiem, że nie Vento, ale generalnie to samo. Przeciez nawet i kierownica taka sama...
No chyba że nie... zawstydzony |
Niech to Spyro przeczyta
Jeśli większość Twojego wyposażenia w Ventce wygląda jak od Golfa, to znaczy że miałeś dzwonka albo anglika
sebastian - 2007-02-23, 21:57
wróć... Nie o to mi chodziło. Jak kto ma poduche w kierownicy np. to ta kierownica jest identyko taka sama w ventce, jak i w Golfie, a nawet i w Pasku takowa widziałem... Deske mam inną niz z golfe, czyli Venciarską A co do anglika, to kupowałem prawy lefrektor na szrocie, orginalny z resztą, i przy ustawianiu świateł okazało się, że to anglieski reflektor. Ale to lusterko przyciemniane, centralny zamek czy blokada tylnych dżwi z tyłu to przecie to samo...
-i z czego się kiełczysz? nie ma nic do śiechu
spyro - 2007-02-23, 23:56
theority napisał/a: | Niech to Spyro przeczyta |
no normalnie zaraz padnę jak czytam to...
Jakie to samo... Co za profanacja...
Klaksony są dwa, taki jak pisze babyy82, ale ton wydają jeden
sebastian napisał/a: | to przecie to samo |
nie jest to samo... To jak byś powiedział, że sedes i bidet to to samo, ale skoro tak twierdzisz... to współczuję w WC zapachów
Spróbuj np. kupić sprężyny od golfa do Vento to zobaczysz różnicę, itp itd.
marmarmarek - 2007-02-24, 01:48
nie jest to samo-i dlatego ja kochamy golfow Niemcy natrzaskali od cholery-Ventek juz nie
janes - 2007-02-24, 18:10
.. problem rozwiązany ... nie były to klaksony (mam dwa oryginalne) , nie był to przkażnik, nie był to alarm ale były to zwarte dwa kabelki jeden od przekaźnika klaksona z innym plusem, włożyłem go w swoje miejsce, ułożyłem pozostałe i wszystko ok.. nie było by problemu gdybym dzień wcześniej przed zaistaniłym kłopotem nie wyjmował przkaźników i grzebał przy nich.. więc kolejna nauczka - jak działa nie wkładaj rąk...
Dzięki za wszetkie propozycje rozwiązania problemu.. ;d
spyro - 2007-02-25, 11:44
janes napisał/a: | jak działa nie wkładaj rąk... |
hehe, stara zasada, którą i ja niestety omijam często
rav - 2007-02-25, 13:04
Wprawdzie po problemie już, ale może komuś kiedyś przyda się kilka informacji. Nie wiem czy w każdej wersji vento tak jest, ale instalacja elektryczna jest wykonana tak, że klaksony po przekręceniu kluczyka są cały czas pod napięciem, natomiast przekaźnik gdy zadziała, to podaje do trąbek minus. Więc czasem może zdarzyć się sytuacja, że jeden z kabelków będzie miał zwarcie do masy i wtedy albo będzie trąbić cały czas (jeżeli będzie to przewód minus), albo wywali bezpiecznik (jeżeli będzie to przewód plus), a będzie się to działo od razu po przekręceniu kluczyka bez udziału przekaźnika. To tak na marginesie
KAISER - 2009-07-24, 14:40 Temat postu: opis bezpieczników Heja,
gdzie jest u nas na forum opis bezpieczników?
Szukałem klaksonu bo mi zaczęło trąbić samo przy skręcaniu w prawo.
Już wiem, że to 13 ale na forum jakoś nie znalazłem.
Pozdr
spyro - 2009-07-24, 15:28
bo chyba nie ma opisu, trzeba by przepisać spis bezpieczników, który jest zamieszczony na tej pokrywie od bezpieczników.
Paweł J. - 2009-07-24, 16:13
KAISER napisał/a: | gdzie jest u nas na forum opis bezpieczników? |
spyro napisał/a: | bo chyba nie ma opisu |
Jest jest
KAISER - 2009-07-24, 21:03
Tygrysisko napisał/a: |
Jest jest |
Dzięki wielkie
Tego mi brakowało. Pozdr
A swoją drogą ciekawostka:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic170289.html
w Golfie jest klakson razem z wentylatorem chłodnicy?
To bym sobie w lecie nie wyciągnął bezpiecznika
Paweł J. - 2009-07-24, 21:10
KAISER napisał/a: | Dzięki wielkie
Tego mi brakowało. Pozdr |
Nie ma za co.....wiem że gdzieś to w komplecie wrzucałem więc mi w pamięci utkwiło
KAISER napisał/a: | w Golfie jest klakson razem z wentylatorem chłodnicy?
To bym sobie w lecie nie wyciągnął bezpiecznika |
Ciężko powiedzie...trzeba by łopatologicznie sprawdzac
|
|