Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Ogólnie - Szukam plusa (+)

theority - 2007-02-23, 19:08
Temat postu: Szukam plusa (+)
Siemka,
Z racji tego że jest duży mróz (jak na mnie) a do auta daleko, to poproszę Was o pomoc żeby nie szukać za długo w aucie ;)
Potrzebuje mieć napięcie dodatnie (czyt. plus aka + ) które nie zniknie w trakcie rozruchu silnika. Za odpowiedzi typu, pociągnij sobie z akumulatora, bardzo dziękuje :P
Pozdro!

spyro - 2007-02-23, 20:24

Ja w poszukiwaniu plusa poszedłbym do sieci PlusGSM :-) A na poważnie - w zapalniczce?
theority - 2007-02-23, 20:30

spyro napisał/a:
w zapalniczce?

a to właśnie was się pytam :hmmm:

sova100 - 2007-02-26, 10:46

Albo w radiu. A najlepiej sprawdź próbówką, np. taką: http://www.allegro.pl/ite...j_2_20_zl.html.
Do dostania praktycznie w każdym sklepie z narzędziami. Mi się przydała jak szukałem plusa do zamontowania migającej diody (nie mam autoalarmu) - taki pseudo alarm. Tylko u mnie zaczyna migać jak wyłączę zapłon a gaśnie jak włączę. ;)

theority - 2007-02-26, 11:08

Już sobie znalazłem i faktycznie wykorzystałem od radia, ale są cholendarne spadki przy rozruchu. Póki co tak zostanie ;)
sova100 napisał/a:
do zamontowania migającej diody (nie mam autoalarmu) - taki pseudo alarm. Tylko u mnie zaczyna migać jak wyłączę zapłon a gaśnie jak włączę.

Widze że te same pomysły chodzą po głowie :OK:

rav - 2007-02-27, 16:52

Rozrusznik ciągnie tyle prądu, zwłaszcza w dieselach, że na akumulatorze spada napięcie, więc nie znajdziesz nigdzie zasilania, które zostanie stabilne. Możesz sobie najwyżej jakiś układzik elektroniczny zmontować z dużym kondensatorem, który przez chwilę podtrzyma napięcie. Taki mały UPS.
theority - 2007-02-27, 17:03

rav napisał/a:
Możesz sobie najwyżej jakiś układzik elektroniczny zmontować z dużym kondensatorem, który przez chwilę podtrzyma napięcie. Taki mały UPS.

Zdążyłem już o to zadbać ;)
Dzięki za info!

Temat do zamknięcia.