|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Prawo a samochody - Jazda z zapiętymi pasami bezpieczeństwa
sebastian - 2007-02-24, 19:37 Temat postu: Jazda z zapiętymi pasami bezpieczeństwa Jeśli wiozę kogoś w samochodzie i ten ktoś nie ma zapiętych pasów, to kto odpowiada i płaci za to - ja, czy ta osoba, która nie ma zapiętych pasów?
Poldi - 2007-02-24, 20:45
Kierowca jest odpowiedzialny za pasażerów i to on będzie płacił mandat.
Gavel - 2007-02-24, 23:12
dokładnie tak jest jak pisze Poldi choć moim zdaniem to jest totalna bzdura
sebastian - 2007-02-24, 23:21
A nie jest tak, że płaci pasażer? Ktoś mi mówił, że tak właśnie jest, że już nie ma tego, iż płaci kierowca
Gavel - 2007-02-24, 23:31
a to nie wiem może się zmieniło
co prawda nie słyszałem żeby zmienili ale na bieżąco takich rzeczy nie śledzę więc mogło mi ewentualnie umknąć
spyro - 2007-02-25, 11:08
Zapraszam
TUTAJ
i
TUTAJ
Napisali:
Za jazdę bez zapiętych pasów kierowcy grozi bowiem 100 zł kary, ale mandat płaci każdy w aucie, kto także nie zapiął pasów. Pasażer otrzymuje 100 zł mandatu, a kierowca – za to, że nie dopilnował zapięcia pasów – płaci dodatkowe 50 lub 100 zł (nie wspominając o punktach karnych)
Czyli nie dość, że pasażer zapłaci za brak zapiętych pasów to kierowca podwójnie, za siebie i za to że nie dopilnował swojego pasażera. Reasumując zmieniło się tyle, że Rząd zarabia podwójnie na mandatach, kierowca jak płacił tak płaci nadal za nie dopilnowanie pasażera.
A z tym się zgadzam, bo pasy to życie... I gadanie, to tylko kawałek, blisko to bzdura. Tak jak napisali w tym artykule, (...) corocznie taka niefrasobliwość – „kilka ulic dalej, jadę wolno...” – kończy się tysiącami uszkodzonych kręgów szyjnych i poważnych urazów głowy.
Także ja zawsze pilnuje jak ktoś wsiada do mojego auta: zapiąć pasy i nie palić mi fajek w aucie...
marmarmarek - 2007-02-25, 14:58
spyro napisał/a: | nie palić mi fajek w aucie... usmiech |
wow czyli rozumiem trzymasz sie Andrzeju w postanowieniu, czy cos przeoczylem ? ja mialem nie palic po sesji... eeeee
spyro - 2007-02-25, 21:22
marmarmarek napisał/a: | czyli rozumiem trzymasz sie Andrzeju w postanowieniu |
Cały czas twardo trzymam się w postanowieniu Jeszcze tylko odchudzić sie mi pozostało i będzie git, bo jak narazie to przez brak fajek sporo mi się przytyło... Ale z czasem i to sie uda
marmarmarek - 2007-02-25, 22:53
no to gratuluje
spyro - 2007-02-25, 22:55
Dzięki:-) Ale robimy OffTopic, temat palenia był w Wysokich obcasach jak pamiętam.
marmarmarek - 2007-02-26, 00:18
ciiii tam nie pisze, bo na forum sie pewna osoba zarejestrowala, co wie, ze nie pale tu do tego raczej nie dotrze. hehe
kminas - 2007-03-22, 20:01
ja mam to głęboko gdzieś pasy zapinam zawsze a jak ktoś kto jedzie ze mną nie zapina to jego sprawa, NW mam tak więc jak wypadnie przez przednią szybe to odszkodowanie dostanie a ja pozostane czysty a jak dostane mandat to ta osoba będzie miała u mnie przej.....ne
Hektor - 2007-10-14, 19:07
No to teraz zostało wyjaśnione. Bo do tej pory to myślałem że pasażer nie zapioł pasów bezpieczeństwa to on będzie tylko ukarany mandatem a nie kierowca po co kierowcy mandat jeszcze za mało ma tych przepisów do przestrzegania, to jeszcze musi pilnować pasażerów żeby zapieli pasy. Głupota
|
|