Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Benzyna - Vento skrzynia automat przestaje działać

LvR - 2011-09-19, 08:45
Temat postu: Vento skrzynia automat przestaje działać
Wczoraj miałem drobny incydent, musiałem awaryjnie hamować i przejechałem przez lekki rów, zaryłem podwoziem ale ogólnie nic się nie stało.... na pierwszy rzut oka :/

Niestety skrzynia odmówiła posłuszeństwa,1-2-3 bieg dobrze ale 4 zaczęła zmieniać przy 4-5k obrotów/min a jak zmieni to wydaje mi się że te obroty też są jeszcze za duże.
Nie wiem co tu poradzić, to uderzenie coś zmieniło ale co?
Komputer zawiesił się czy jak ? :/

Idę zaraz do warsztatu oglądać ale brak mi niestety wiedzy z tej dziedziny aby coś samemu naprawić także proszę was o pomoc w zdiagnozowaniu usterki.

Nie wiem czy to ma coś z tym wspólnego ale dodam że LPG też przestał działać, nie przełącza :/

LvR - 2011-09-19, 12:33

Nie mogę edytować więc piszę znów...

Po dokładnym sprawdzeniu/pojeżdżeniu okazało się że niestety każdy bieg przerzuca na dużo wyższych obrotach (4-5k).
Do przodu do tyłu ładnie nic nie szarpie przy zmianie biegu ale reszta to katastrofa, spalanie podskoczy o 100% :/

Poziom oleju w normie, kolor tak samo, nie śmierdzi spalenizną ani nic...
Może ten cały tryb sportowy się jakoś zablokował czy coś?

Wstawiam fotke miski olejowej która ucierpiała na uderzeniu, ma to jakiś związek ze skrzynią?

Gaz zrobiony, zawiesił się przekaźnik + wypadł jeden kabelek.

Kurde co tu poradzić, przyzwyczaiłem się już do tego Ventyla i szkoda go kroić na złom :/

W mercedesie w124 jest taka specjalna śrubka która odpowiada za moment (obroty silnika) i przerzucanie biegów, można sobie ustawić żeby szybciej albo wolniej przeskakiwały, jest też coś takiego w Vento?

adamwwy - 2011-10-01, 23:36

Ja bym pod Vaga podłączył na początek bo może faktycznie chodzi tylko w trybie sportowym po tym uderzeniu.
bradley - 2011-10-02, 10:07

Tak poza tematem mozesz zrobic zdjecie licznika? Masz tam wyswietlacz biegow?