|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Diesel - drgania całego auta
wuster - 2011-10-05, 21:13 Temat postu: drgania całego auta Witam.Mój problem to drgania całego auta na wolnych obrotach.Poduszki są ok, tłumik drgań wymieniony.Mechanicy rozkładają ręce.Ciekaw jestem jak jest w Waszych Wentach 1.9TD
Radex - 2011-10-06, 07:02
drgania jak drgania ... u mnie na jałowym troszkę latają plastiki w niektórych miejscach, ale nie ma tragedii (szczególnie te, gdzie jeden zaczep pęknięty, lub wyrobione) ... 92 rok, diesel, więc nie oczekujmy całkowitej ciszy ... chyba, że Tobie lata cała kierownica i jak położysz 2zł na desce, to spada?
adamwwy - 2011-10-07, 00:04 Temat postu: Re: drgania całego auta
wuster napisał/a: | Witam.Mój problem to drgania całego auta na wolnych obrotach.Poduszki są ok, tłumik drgań wymieniony.Mechanicy rozkładają ręce.Ciekaw jestem jak jest w Waszych Wentach 1.9TD |
Może po prostu masz za niskie obroty biegu jałowego?
wuster - 2011-10-09, 15:22
W aucie drży kierownica(o plastikach nie wspomnę),siedząc w aucie czujesz się jak w fotelu z masażem,więc to chyba nie standard,nawet na auto pełnoletnie. Najgorszy efekt jest przy odpaleniu(szczególnie zimą)obroty ok.850, później (kilka min.)pstryka jakiś przekaźnik i jest lepiej,obroty ok. 900.Ostatni mechanik podejrzewa że to może być zbyt głośna praca silnika,nawet coś regulował pompą ale bez skutku.Przejechałem WENTO 80tyś.i silnik mnie nie zawiódł ani razu,pali w normie ok.6/100,zimą zapala bez problemu.Czekam na kolejne odpowiedzi, wyraźcie swoje opinie na ten temat,z góry dziękuje.Pozdrawiam
Nowak - 2011-10-14, 20:22
Podepne się do tematu, mam problem bodobny, iż jak jadę z prędkościa90-110km/h strasznie drży mi kierownica. co może być przyczyną? Koła są ok.
Seeken - 2011-10-15, 08:09
Hmmmm.... Może dokładnie sprawdź te koła bo dla mnie to są one nie wyważone, albo jedna z felg jest krzywa. Nie jestem specjalistą, ale ja tak miałem w obu przypadkach.
Nowak - 2011-10-16, 09:30
A czy przegub ma coś do tego? tak słyszałem, że przeguby tez robią swoje.. Koła to raczej nie bo jak założe blachy czy alu to dalej problem jest..
Seeken - 2011-10-16, 09:42
Przegub to chyba nie, jak by był uszkodzony to by ci pukał, a nie przenosił drgań na całe auto. Tak jak już mówiłem, ja specjalistą nie jestem i nie chciał bym cię w błąd wprowadzić. Poczekajmy co powiedzą inni.
Seeken - 2011-10-16, 09:46
Możesz też mieć zużyte opony i tarcze. Więcej pomysłów nie mam
Nowak - 2011-10-16, 19:45
Nooo oponki do najlepszy nie należą już czas na emeryture;p Tarcze robiłem na wiosne, dałem do przetoczenia także tarcze odpadaja. Zobaczę przy zmianie na zimówki dam do wywazenia ponownie i będę przy tym żeby być pewnym, że są wyważone:) A jeszcze tak odbije od tematu, nie chce zaśmiecać forum. Jaką bateryjkę koledzy proponuja do ventyla? Rozglądam się za jakimś dobrym, nie wazna cena:)
chopin87 - 2011-10-17, 22:02
przeguby moga miec wplyw na drgania podczas jazdy. mialem tak w Golfie II 1.6D. okazalo sie ze w jednym przegubie brakowalo kulki.
Seeken - 2011-10-20, 22:15
I jak wyjaśniło się co było nie tak ?
|
|