|   | 
								Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento | 
								  | 

Inne auta forumowiczów - Opel Corsa B Gsi By Mlody~ 

Mlody~ - 2011-10-08, 02:27 Temat postu: Opel Corsa B Gsi By Mlody~ Około 3 tyg temu, udało mi się kupić za tzw "czapkę gruszek" Corse B Gsi 109 KM 1994r.

Wyposażenie :

- elektryczne szyby

- abs

- wspomaganie kierownicy

- szyberdach 

- kubełkowe fotele

- centralny zamek 

Autko było bardzo zaniedbane. 2 dni polerowania i nabrało trochę blasku. Ma swoje minusy jak np 2 wgniotki, odpryskujący lakier itd. Ale za te $$ naprawdę było warto. Nigdy nie myślałem że kupie Opla, ale jakoś ten bączek wpadł mi do rąk i nie żałuję. 

Co do planów, oczywiście są, ale jak coś się będzie działo będę pisał. 

Fotki po kupnie i polerowaniu ...

Zaraz po powrocie do domu założyłem stożek i dosztukowałem dolot tak żeby na razie był. No i już stoi przerejestrowany i opłacone ubezpieczenie na rok     Olej, filtry i płyny wymienione. Autko będzie więcej stało w garażu i wyjeżdżało weekendowo    powoli, powoli będę ogarniał    
												 vwkrzysio - 2011-10-08, 07:11
  widziałem kilka takich "bączków" naprawdę fajnie zrobionych więc baze masz     

| Mlody~ napisał/a: | 	 		  | Co do planów, oczywiście są, ale jak coś się będzie działo będę pisał. | 	  

szkoda że plany nie dotyczą venta   
												 Fable - 2011-10-08, 13:50
  GSI wszystko za siebie mowi. gratz!
												 bradley - 2011-10-08, 14:21
  Do Corsy A weszlo 2.5 V6 a potem 3.0    A odnosnie B to znane jest Corsche   
												 Mlody~ - 2011-10-09, 02:28
  Ja tam nie planuje w Gie esce żadnego swapa     będzie mocno dopieszczone 1.6     ale jest trochę rzeczy do ogarnięcia niczym wezmę się za motor ...
												 Wvojtek - 2011-10-09, 05:31
  Mlody~, widzę auto z moich stron. koło Nowego Sącza kupiłeś?

taka moc w tak małym i lekkim samochodzie... no musi ładnie to śmigać
												 Mlody~ - 2011-10-09, 14:15

| Wvojtek napisał/a: | 	 		  | koło Nowego Sącza kupiłeś? | 	   Stała z kartkami pod tą dużą galerią w Nowym Sączu, a gość był bodajże ze Starego Sącza     

| Wvojtek napisał/a: | 	 		  | taka moc w tak małym i lekkim samochodzie... no musi ładnie to śmigać | 	   no dobrze śmiga ale mnie jeszcze to nie zadowala    
												 Hormon - 2011-10-09, 14:29
  Fajny bolid, mnie co raz bardziej nachodzi na powrot do Renault 5 GTE, male auto z mocnym silnikiem daje niezłą frajde z jazdy.

Powodzenia w modach.
												 Mlody~ - 2011-10-09, 17:32
  Fotki robione tel więc jakość do bani - po małym myciu. 

No i środek nad jedzony przez myszy     

Rafik - 2011-10-09, 19:50
  o kurde     

baza jest dobre koło gleba  lekki smok i juz jest bajera    

co do silnika to musi wgniatac w fotel mała lekka buda wiec jest moc      

sam taka smigam tylko w 1.2 szału ni ma   
												 Mlody~ - 2011-10-10, 20:55
  Nudy, katar, zimno ... piwko i powstają ciarne oczy     

Rafik - 2011-10-10, 21:02
  Mlody~,  dobrze jest            
												 Mlody~ - 2011-10-10, 21:39
  Dzięki Rafik, uwielbiam machać szprajem    
												 vwkrzysio - 2011-10-11, 05:57

Mlody~ - 2011-11-08, 13:33
  Powoli a powoli ale lecimy z tematem przed zimą. Cały środek został wy bebeszony, trzeba zacząć od budy. Spód jest git, koło tylnego zawieszenia trzeba trochę po czyścić i pójdzie konserwa. Kilka bubli koło tylnej lotki, na błotniku też trzeba zrobić. Jedyne miejsce pod gnite w środku to mocowanie fotela kierowcy

Pod koniec miesiąca będzie ogarniana buda, środek zostaje tak jak jest, z czyścić wszystko, poleci baranek a na niego biały kolor. 

Oby do zimy ogarnąć budę. Przez zimę będę chciał zebrać jak najwięcej gratów a trochę tego będzie trzeba    
												 Mlody~ - 2012-04-02, 15:51
  Chwilkę nic nie pisałem. Przed zimą wydmuchało uszczelkę pod głowicą, a więc góra motoru cała była zrobiona, planowanie, wszystkie zawory, dodatkowo został zrobiony porting głowicy, kanały itd. Złożony motor na nowych uszczelkach, rozrządzie i pompie wody, kablach zapłonowych, świecach. Buda została pospawana, podłużnice, kielichy itd plus konserwacja syta z profilami itp. 

Kupiłem sprężyny KW -6 i -4 niestety na ori amorki. Fotel kubełkowy Sparco, pasy 4 pkt, kierownica z odsadzeniem OMP    i auto po wszystkich robotach wyjechało tak. Błotnik będzie szedł do ponownego pomalowania bo kolor nie ten     

Po chwili jeżdżenia o czym zapomnieliśmy robiąc motor odezwały się popychacze, a więc zostały wymienione, plus przekładnia, łożyska. 

Tak więc po kieszeni trochę poczułem , ale jak na razie wszystko gra. Motorek chodzi jak zegarek    Troszkę się odkułem i kilka dni temu przyszła paczuszka    

Zawieszenie KW, nie wiedział nikt ile auto pójdzie w dół, zaraz w wieczór po odebraniu paki zawias poszedł na auto, okazało się ze springi na nim były -8 i - 6   

Na dzień dzisiejszy auto wygląda tak.

Hormon - 2012-04-02, 18:47
  Wszystko fajnie, ale jeszcze daleka droga aby Corsa wyglądała tak jak Vento.
												 pawel39106 - 2012-04-02, 19:02
  Nie będzie tak nigdy wyglądała mimo że Mlody~,  widać robi z nią co może i jak na corse to dobrze auto wygląda. Ale corsa to niestety mały kibel który do tuningu nie bardzo się nadaję, to samochód do miasta i dla kobiety niestety no ale cóż, jeśli Tobie się taki samochód podoba to życze powodzenia w modach     
												 zeniTh - 2012-04-02, 20:15
  tył jeszcze deczko na ziemię i te pomarańczowe kierunki zmień na dymione i jest już mega   
												 Mlody~ - 2012-04-03, 16:49
  Tył pójdzie ciut na ziemie, albo przód podniosę tak z 2 cm bo wszędzie tre teraz a nie o to mi chodzi. Corsa nigdy nie będzie wygladała jak vento, teraz jak naj mniej zależy mi na pieszczeniu autka. Z zewnątrz może być i padaka ... Teraz to ma być 1,6 które ma jechać    Planów jest dużo ale wszystko pomału ...    

| pawel39106 napisał/a: | 	 		  | Ale corsa to niestety mały kibel który do tuningu nie bardzo się nadaję, to samochód do miasta i dla kobiety | 	   Mały kibel ? Racja, babskie auto ? racja    Chodź pakiet Gsi daje bardziej sportowy wygląd, ale taki mały bączek i tak dalej jest babski    do tuningu się nie daje ? Każde auto się nadaje jak się je zrobi ze smakiem   
												 mateusz_vento - 2012-04-03, 17:56
  A już myślałem, że to twoja corsa hehe

Mlody~ - 2012-04-03, 23:04
  Do Sławka Corsy dużo mi brakuje, bo jego Corsa leci jak dzika    

| 

|