Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Diesel - Skrzynia w TD

rafix09re - 2011-10-17, 22:05
Temat postu: Skrzynia w TD
Witam dziś w moim Vento TD stojąc w miejscu na stacji benzynowej przy odpalonym silniku włączonym pierwszym biegu i wciśniętym sprzęgle samochód po chwili sam ruszył zdławił się i zgasł.Po ponownym odpaleniu zauważyłem że coś jest nie tak ze skrzynią i ruszyłem.Samochód gdy miałem wciśnięte sprzęgło do końca w podłogę toczył się na pierwszym biegu jakbym miał sprzęgło maksymalnie puszczone.Teraz praktycznie nie mam już jedynki i muszę ruszać z dwójki.Spotkaliście się może kiedyś z czymś takim?Jak to się mogło stać??Myślę że muszę już szukać nowej skrzyni :(
Raziel500 - 2011-10-18, 07:45

sprzęgło padło. wsteczny wchodzi normalnie???
rafix09re - 2011-10-18, 12:39

Próbowałem wrzucić wsteczny ale sprzęgło już wcale nie łapie :( Sprzęgło do wymiany ale dodam też że prędzej wsteczny nie chodził normalnie tzn. jak mocniej puszczałem sprzęgło to mi go wywalało.To też wina sprzęgła czy może skrzyni??
bradley - 2011-10-18, 15:31

Sprawdz wpierw linke czy po wcisnieciu pedalu podnosi ona lape sprzegla. Jesli podnosi to znaczy, ze musi wysprzeglac, a jak nie wysprzegla to cos ze sprzeglem do roboty.
Raziel500 - 2011-10-18, 19:25

wsteczny jak wyskakiwał to synchronizator wtedy czyli skrzynia
jak dla mnie to sprzęgło padło bo jak linka to by pedał luźny był

Przemek - 2011-10-18, 19:52

ja mam tak w służbowym escorcie pedał w podłodze i samochód na 1 jedzie i to jest wina sprzegła.
chopin87 - 2011-10-18, 21:48

w golfie mialem podobnie ze nie wysprzeglal do konca ale to na kazdym biegu. na wrzuconym biegu i wcisnietym sprzegle efekt przypominajacy automatyczna skrzynie.

przyczyna: pekniete trzy zeby sloneczka na docisku sprzela.

rafix09re - 2011-10-19, 20:49

Dobra dzięki za odpowiedzi temat do zamknięcia