|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Diesel - Skrzynia w TD
rafix09re - 2011-10-17, 22:05 Temat postu: Skrzynia w TD Witam dziś w moim Vento TD stojąc w miejscu na stacji benzynowej przy odpalonym silniku włączonym pierwszym biegu i wciśniętym sprzęgle samochód po chwili sam ruszył zdławił się i zgasł.Po ponownym odpaleniu zauważyłem że coś jest nie tak ze skrzynią i ruszyłem.Samochód gdy miałem wciśnięte sprzęgło do końca w podłogę toczył się na pierwszym biegu jakbym miał sprzęgło maksymalnie puszczone.Teraz praktycznie nie mam już jedynki i muszę ruszać z dwójki.Spotkaliście się może kiedyś z czymś takim?Jak to się mogło stać??Myślę że muszę już szukać nowej skrzyni
Raziel500 - 2011-10-18, 07:45
sprzęgło padło. wsteczny wchodzi normalnie???
rafix09re - 2011-10-18, 12:39
Próbowałem wrzucić wsteczny ale sprzęgło już wcale nie łapie Sprzęgło do wymiany ale dodam też że prędzej wsteczny nie chodził normalnie tzn. jak mocniej puszczałem sprzęgło to mi go wywalało.To też wina sprzęgła czy może skrzyni??
bradley - 2011-10-18, 15:31
Sprawdz wpierw linke czy po wcisnieciu pedalu podnosi ona lape sprzegla. Jesli podnosi to znaczy, ze musi wysprzeglac, a jak nie wysprzegla to cos ze sprzeglem do roboty.
Raziel500 - 2011-10-18, 19:25
wsteczny jak wyskakiwał to synchronizator wtedy czyli skrzynia
jak dla mnie to sprzęgło padło bo jak linka to by pedał luźny był
Przemek - 2011-10-18, 19:52
ja mam tak w służbowym escorcie pedał w podłodze i samochód na 1 jedzie i to jest wina sprzegła.
chopin87 - 2011-10-18, 21:48
w golfie mialem podobnie ze nie wysprzeglal do konca ale to na kazdym biegu. na wrzuconym biegu i wcisnietym sprzegle efekt przypominajacy automatyczna skrzynie.
przyczyna: pekniete trzy zeby sloneczka na docisku sprzela.
rafix09re - 2011-10-19, 20:49
Dobra dzięki za odpowiedzi temat do zamknięcia
|
|