Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Ogólnie - łożyska tylne...

kikan82 - 2011-10-18, 21:09
Temat postu: łożyska tylne...
koledzy mam pytanie z tyłu np w lewym kole ile jest łożysk?? bo jak jechałem dzisiaj to mi strasznie wyje ale ja zaczołem rozbierać bęben to tylko widziałem jedno łożysko a na allegro sa dwa i nie wiem może ktoś juz robił przy tym to powiedział by mi jak zrobic
chopin87 - 2011-10-18, 21:44

sa dwa ;) jedno od zewnatrz ktore musisz wyjac zeby zdemontowac beben a drugie od wewnatrz. to drubie powinno Ci zostac w bebnie bo powinno byc zabezpieczone zeby nie wypadalo ;)
Radex - 2011-10-19, 07:34

wyciągasz korek metalowy, wyciągasz zawleczkę, wyciągasz zabezpieczenie śruby, odkręcasz śrubę i wyciągasz bęben (są podkładki i pierwsze łożysko), a jak odwrócisz wyciągnięty bęben, to masz drugie ... składasz wszystko z nowymi częściami, smaru nie żałuj i dokręcasz śrubę, niezbyt mocno ... kręcisz kołem, żeby łożysko się ułożyło prawidłowo i dokręcasz do oporu ... teraz popuszczasz o 1/4 obrotu i sprawdzasz, czy nie chodzi zbyt luźno, lub ciasno ... bęben nie powinien latać na boki, ale też nie może być dokręcony na max
krzeszak - 2011-10-19, 19:01

kikan82 napisał/a:
z tyłu np w lewym kole ile jest łożysk??

łożysk jest dwa i są o rożnej średnicy (oba stożkowe) mniejsze Φ40mm jest pierwsze drugie większe Φ50mm ... reszte ladnie kolega Radex, opisal

bradley - 2011-10-19, 19:11

Bede wymienial w sobote bo lozyska juz kupilem. Z pewnoscia sa 2 na strone ;)
bradley - 2011-10-22, 20:02

Bieznie lozysk latwo sie wybija bo w bebnie sa 3 specjalne rowki na narzedzie i mlotek. A zamontowanie biezni tez idzie w miare sprawnie, wystarczy pobijac nowa bieznie stara.
W koncu cisza i samochod wolniej wytraca predkosc.
Jedyny problem jaki mialem to zamontowanie nowych kapsli na piaste. Ni cholery nie chcialy wejsc, wiec wlozylem stare.

czarnysauber - 2011-10-23, 11:36

bradley napisał/a:
Jedyny problem jaki mialem to zamontowanie nowych kapsli na piaste. Ni cholery nie chcialy wejsc, wiec wlozylem stare.

trzeba było troche podgiac srubokretem zeby powietrze miało ujscie