Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Diesel - Po zmianie rozrządu mała moc i bardzo małe spalanie

karol385 - 2011-10-19, 22:42
Temat postu: Po zmianie rozrządu mała moc i bardzo małe spalanie
Witam
zmieniłem chałupniczo rozrząd w moim Vencie i odczuwam duży spadek mocy. Tak jakby nie dmuchała turbina albo powietrze gdzieś uciekało. Mechanik stwierdził że rozrząd może być minimalnie przestawiony. Auto pali na strzał. Mi to w sumie nie przeszkadza a nawet pasuje bo Vento pali 3,5l do 4 max na 100km. Czy przez to żywotność silnika się zmniejszy? Czym może to skutkować?

bradley - 2011-10-19, 22:48

Na flamaster? ;) O kat wtrysku nie pytam bo pewnie nie sprawdziles i nie masz jak (kabel)
karol385 - 2011-10-19, 22:53

Na kołki oryginalne i płaskownik w wałek rozrządu. Kąta wtrysku nie sprawdzałem. Chcę sie dowiedzieć czy nie zmiejszy to żywotności silnika. Jeśli tak to będe kombinował jak to naprawić :)
zB3ig - 2011-10-19, 23:22

jak mi coś gmerali przy rozrządzie to też potem miałem mało mocy, co było dla mnie bardzo dziwne bo w sumie nic nie robili takiego tylko sprawdzali jaki jego stan i napięcie. Pojeździłem dzień z takim mułowatym silnikiem później zaglądam pod maskę a tam kostka od przepływomierza strącona. jak czujesz że ci turbo nie załącza i mało pali to jak dlamnie odpięta kostka od przepływomierza :P ale w sumie co ja się tam znam :P