Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Benzyna - Jaki olej 15w40

wermag - 2011-10-24, 19:26
Temat postu: Jaki olej 15w40
Panowie, podejrzewam że rozpętam burzę ale potrzebuję porady co lejecie do swoich Vent (chodzi o olej silnikowy).

Samochód to Vento 1.8 Benz ADZ

Dzisiaj przy okazji szukania rozwiązania dla problemu znikania oleju zauważyłem, że mój olej ma 3 lata... co prawda uzupełniam go dość regularnie nowszym w miarę ubytków (nowszy też ma spokojnie koło roku) i wlałem już około 3 litrów - nie pamiętam przez jaki okres czasu.

Mój olej to Castrol GTX 15W40.... Co polecacie ? I czy przez ten stary olej mogę mieć ubytki ? (z pół litra na 1000km to bierze). Czy rozbijać świnkę i myśleć o generalce albo sprzedaży.

Doradźcie.

sebastian - 2011-10-24, 19:38

wermag napisał/a:
że mój olej ma 3 lata
niezły kaskader z Ciebie, nie ma co :D
wermag napisał/a:
Mój olej to Castrol GTX 15W40.... Co polecacie ?

ja kupowałem na allegro castrola magnateca, też 15w40 i nie narzekałem na niego nigdy. od wymiany do wymiany max 0.5 litra może brał, na jakieś 10 000 km. A pod koniec nawet i 0.3 litra, więc jakby się poprawiło. Ale nie ma co debatować, jaki olej nie zalejesz, taki będzie dobry, na pewno lepszy od tego 3-letniego. Wymień go na nowy i dopiero zaobserwuj efekty, i dopiero później się martw jak będzie tak samo.

wermag - 2011-10-24, 19:49

Wiem :(

Sam się za głowę złapałem jak się zorientowałem. Kurde ten czas zleciał tak, że dałbym sobie rękę uciąć a nigdy bym nie powiedział, że to już 3 lata :(

Mam jeszcze tego "nowszego" Castrola 2 litry... dolewać go aż zobaczę dno czy już jutro kupować inny olej ?

Hormon - 2011-10-24, 19:50

Ja pierdu, dłużej nie się nie dało jezdzic na tym oleju :połbie: . A tak serio to wymień go jak najszybciej, i sebastian ma racje, co byś nie zalał to i tak będzie lepiej o tego co masz teraz w silniku.
sebastian - 2011-10-24, 19:54

wermag napisał/a:
dałbym sobie rękę uciąć

kiedyś dałbym sobie rękę uciąć, i coś jeszcze...
...i bym teraz, k*wa nie miał ręki :D

Cytat:
Mam jeszcze tego "nowszego" Castrola 2 litry... dolewać go aż zobaczę dno czy już jutro kupować inny olej ?

WYMIENIAĆ JAK NAJSZYBCIEJ !!

krzeszak - 2011-10-24, 19:54

wermag napisał/a:
mój olej ma 3 lata...

:diabełek: :diabełek: :diabełek:

pawel39106 - 2011-10-24, 21:07

wermag napisał/a:

I tak zleci następne 3 lata :diabełek: