Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Diesel - Dwa Problemy

kafell11 - 2011-11-10, 20:03
Temat postu: Dwa Problemy
Mam 2 problemy z moim VW Vento 1,9D 1Y:
1. Mam do wymiany termostat i tu jest problem czy ktos mógłby zrobic zdlęcie który przewód musze odkręcić aby go wymienić?
2. Pedał hamulca raz jest twardy i wysoki a raz miętki i z chodzi do połowy a jak na luzie go trzymam i naciskam gaz to prawie go do ziemi wyduszę. Ja podejrzewam że serwo może puszczać ale nie jestem pewny.

kwazi30 - 2011-11-10, 21:00

jeśli chodzi o termostat to dolny przewód od chłodnicy a jeśli chodzi o pedał hamulca to sprawdz przewody podciśnienia
adamwwy - 2011-11-10, 22:43

Wymiana termostatu to nie jest chwila roboty. Ja wywalałem alternator wraz z podstawą i dopiero dojście się robiło.

Co do hamulca to jak na luzie wciskasz kilka razy pod rząd hamulec to może się robić twardy bo podciśnienia brakuje.

kafell11 - 2011-11-11, 15:44

Juz po wymiane termostatu :P adamwwy ja bym w życiu nie bawił sie w wyjmowanie alternatora :D :D Ja zrobiłem prowizoryczny najazd i odkręciłem pompe od wspomagania :D 3 śruby od pompy i 1 od węza który trzyma. Nie chciało mi sie zdejmowac przewodów z pompy od wspomagania wiec uwiesiłem ja grubszym drutem do zderzaka i dojście eleganckie :D
adamwwy - 2011-11-11, 23:15

Ja jakoś wolałem alternator wywalić. Każdy robi jak mu wygodnie :)
bradley - 2011-11-12, 10:05

Lepiej odkrecic pompe wspomagania. Dostep jest wyborny :P Moze procz jednej sruby na ktora trzeba podwojna przedlozke klucza ;)