|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Ogólnie - Podświetlenie Tablicy Rozdzielczej
danduck - 2007-03-05, 14:27 Temat postu: Podświetlenie Tablicy Rozdzielczej Witam. Czy ktoś wie jaka może być przyczyna tego, że poświetlenie tablicy zachowuje się jak Chińskie lampki choinkowe? Odpalam Ventkę, zapalam światełka... włącznik światełek raz świę świeci gdy zapalone, raz nie, ale nie w tym problem. Na tablicy błyszczą jasno km i zegarek. Problem z podświetleniem zegarów. Pomaga jedynie pożądne uderzenie na kierownicą, choć raz zapala się jedna żarówka, raz druga. Co prawda da się bez tego żyć, ale nocą nie widzę ile jadę więc mandaciki łatwo załapać, a "tłuc" ukochaną Ventkę trochę szkoda, ale narazie nie mama wyjścia. Miał ktoś taki przypadek? Skoro świeci po uderzeniu to żarówki oki więc co? Pozdrawiam Danduck
kovval - 2007-03-05, 15:46
najprostsza przyczyna z mozliwych i najbardziejh rozsadna to bedzie.... ze poprostu cos tam, gdzies nie zwiera. proste nie ja tez tak mialem. zmienilem cale podswietlenie na diody i okazalo sie po miesiacu ze jedna dioda miga, mruga....uderzenie pomagalo przez tydzien. potem zgasala calkowice. co sie okazalo - w srodku w diodzie drucik sie oderwal i tyle. wymiana diody na nowa i gites takze musisz wyjac zegary....podlaczyc je w domu pod baterie i sprawdzic czy to zarowka, czy moze druciki sie poluzowaly czy co innego. ale najprawdopodobniej to zarowka, albo osadzenia zarowek (takie platykowe kubelki z metalowymi blaszkami) sie wyrobily i nie stykaja z blaszkami przewodzacymi prad.
Gavel - 2007-03-05, 16:05
może ktoś już przy tych zegarkach grzebał i dlatego coś nie styka
może się te blaszki od żaróweczek powyłamywały
kovval dobrze prawi - musisz wyciągnąć zegary i zobaczyć czy tam wszystko jest ok
Slawoll - 2007-03-08, 00:02
A ja miałem też podobnie ale z podświetlaniem nawiewów raz świeciło, a za chwilę nie. Pomogła właśnie najprostsza rzecz czyli wymiana żaróweczki na nową.
OrzeL - 2007-03-21, 13:22
A może wie ktoś jak krok po kroku wyjąć te zegary ? Bo ja zielony a nie kce tam nic urwać
jaca - 2007-03-21, 13:56
http://www.vwvento.org/porady/zegary/index.htm
Tu masz napisane krok po kroku
A by się dostać do żarówek jest ta sama zasada co do zegarów
Jest trochę zabawy
spyro - 2007-03-21, 17:49
Ano zabawy jest trochę, ale jak parę razy to zrobisz to potem chwila moment i już rozebrane
OrzeL - 2007-03-22, 00:57
To znaczy sie mam pare razy rozkręcać tą deche dla treningu ?
Gavel - 2007-03-22, 11:54
no możesz spróbować - czemu nie
jak to mówią - tylko trening czyni mistrza
a tak poważnie to poświęć sobie kilka godzin i rozbierz całość i popatrz co i jak to tam wygląda "od kuchni"
wtedy będziesz wiedział co ewentualnie możesz sobie zmienić a co zostawić
spyro - 2007-03-22, 23:25
Wiesz, ja złapałem doświadczenie jak kombinowałem z podświetleniem, ALU ramkami i tarczami białymi, wszystko zamówiłem na Allegro i paczki schodziły się dzień po dniu, a wiadomo, że człowiek niecierpliwy i co dziennie zakładałem nowe bajerki do zegarów, stąd wprawnie mi to już idzie
|
|