|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Gaz/Benzyna - Wymiana termostatu ???
grzesiek88 - 2011-11-18, 21:20 Temat postu: Wymiana termostatu ??? Witam. Mam Vento 1.8 i ostatnio chciałem wymienić termostat ale co się okazało to nie takie proste. Najprostszym rozwiązaniem było by chyba odkręcenie i lekkie przesunięcie pompy wspomagania tylko nie bardzo wiem które to dokładnie śruby ją trzymają ;p Jak by ktoś miał jakieś foto i mógł je wskazać był bym wdzięczny chyba że byłby jakiś prostszy sposób ?
devill4 - 2011-11-18, 21:33
skorzystaj z opcji szukaj temat klepany na forum i nie tylko na google też sporo znajdziesz
vst93 - 2011-11-20, 20:03
Tu masz masę porad z forum golfa odnośnie wymiany termostatu- poszukaj a na pewno znajdziesz coś dla siebie http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=215319
Albo tu też można poszukać: http://forum.vwvento.org/search.php
szewcio123 - 2011-11-21, 21:23
PO co ci przesuwać ci wdpomaganie, zdejmij alternator i odkreć pompe razem z korpusem po co to przestawiać pompe wspomagania.
miki9a - 2011-11-21, 23:44
szewcio123 napisał/a: | PO co ci przesuwać ci wdpomaganie, zdejmij alternator i odkreć pompe razem z korpusem po co to przestawiać pompe wspomagania. |
to teraz doradziłeś . chyba sam wcześniej tego nie robiłeś. szybciej i łatwiej jest odkręcić pompę wspomagania i wyjąc termostat niż zrobić jak ty radzisz. a co do wymiany to mogę chętnie koledze pomóc osobiście bo często bywam w bp
lukasz17 - 2011-11-21, 23:52
robilem to dzisiaj kurde zdjec nie mam ale popatrz tylko dobrze na lape pompy wspomagania i odkrec ja 5 srub na klucz 13i mas zna wierzku prawie termostat 2 srubki na 10 kluczyk trzymaja jka bedziesz skladal to uwazaj zeby sie oring nie podwinal bo bedzie cieklo najlepiej zloyzc termostat i zaplaic i spradwzic czy nie c ieknie jak nie cieknie to dopiero zalozyc pompe wspomy
szewcio123 - 2011-11-22, 22:30
Cytat: | to teraz doradziłeś . chyba sam wcześniej tego nie robiłeś. szybciej i łatwiej jest odkręcić pompę wspomagania i wyjąc termostat niż zrobić jak ty radzisz. a co do wymiany to mogę chętnie koledze pomóc osobiście bo często bywam w bp |
sory kolego, gdybym nie robił to nie doradzałbym. Mój sposób zajał mi 20 min, wiec nie mow mi ze tego nie robiłem. Nie mam kanału wieć obmyśliłem ta droge.
grzesiek88 - 2011-11-22, 22:44
Postawiłem według mnie na łatwiejszy sposób i przesunąłem pompę od wspomagania, ściąga się pasek odkręca dwie śruby i cała pompa opada, później to już banał, niestety napinacz pompy już mam stary i zęby starte dlatego miałem problem z nałożeniem paska gdyż nie mogłem podciągnąć do góry pompę ale nasunąłem trochę pasek na kółko przekręciłem zapłon i sam wskoczył.
|
|