|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Diesel - ucieka olej
zB3ig - 2011-11-20, 20:51 Temat postu: ucieka olej od ostatniej wymiany oleju, prawie rok temu, dolałem już ponad pół litra i teraz znowu poziom zbliża się do minimum. a gdy ostatnio uzupełniałem olej i podniosłem autko na podnośniku z prawej strony(wymieniałem poduszki amortyzatorów z przodu) to z lewej strony pod miską olejową zrobiła się plama świeżo dolanego oleju. Tak samo jak podniosłem auto z prawej strony to pod miską olejową z lewej nakapał olej. co może byś grane? uszczelka miski olejowej do wymiany?
wally44 - 2011-11-20, 21:32
kolego prawdopodobnie masz do wymiany simering na wale korbowym i najwyzsza pora na wymiane oleju
Rafik - 2011-11-20, 22:15
zB3ig, co ile Ty wymieniasz olej
zB3ig - 2011-11-21, 02:03
zdaje mi się że standardowo co 15 tyś km/ co sezon wymieniałem prawie rok temu czyli gdzieś w lutym 2010r
Rafik - 2011-11-21, 08:58
zB3ig napisał/a: | standardowo co 15 tyś km/ co sezon |
tak pytałem z ciekawości hehe to mamy troche inne standardy...
zB3ig - 2011-11-21, 10:21
a kolega co ile wymienia olej, ja jak czytałem na forum to co 15tyś jest dobrze, a niektórzy szczycą się że jeszcze więcej jeżdżą ale ja osobiście bałbym się ryzykować
Rafik - 2011-11-21, 13:43
co 10 to u mnie max jak to mówią na paliwie i oleju się nie oszczędza no ja też bym się bał wymieniać co 20 tysi olej
markus - 2011-11-21, 16:23
Rafik napisał/a: | co 10 to u mnie max |
u mnie też i ani kilometra więcej
Aeternus - 2011-11-22, 18:48
osobiście wymieniam co 6-7 k km. Tak jak pisze Rafik, na tym się nie oszczędza!!! A co do Twojego problemu to musisz przede wszystkim trochę oczyścić ten syf co naleciał a potem odpalić auto i najlepiej na kanale pooglądać skąd jest nowy ślad oleju. A jaki masz kolor dymu z tłumika? Trochę sporo Ci wcina tej oliwy. Zawsze ma prawo trochę wciągnąć ale nie tyle
zB3ig - 2011-11-22, 20:18
no właśnie tak myślałem że coś przy dużo mi ubywa jak zimnego odpalam to zakopci gęsto na biało, a tak to nie zauważyłem żeby jakoś niepokojąco dymił.
Cytat: | musisz przede wszystkim trochę oczyścić ten syf co naleciał a potem odpalić auto i najlepiej na kanale pooglądać skąd jest nowy ślad oleju |
Na weekend będę w domu to ogarnę temat i może nawet wreszcie zbiorę się podwozie zakonserwować jak już na kanał wjadę, bo to już chyba najwyższa pora no i olej z filtrem bo mam akurat troszkę kasy to się nie będę ociągał tylko zainwestuję żeby później problemów nie było
|
|