|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Pozostałe - Prawda czy falsz ?
dariusz-pietrus - 2011-12-04, 11:17 Temat postu: Prawda czy falsz ? Witam
Czy to prawda ze jak padnie akumulator to jest szansa ze mozna od palic auto?
Bo slyszalem kiedys ze jak juz calkiem padnie bateria to mozna wszystko po wlaczac swiatla, wycieraczki itd. i wtedy jest to tzw. "wzruszenie akumulatora" (lub jakos tak to sie nazywa) i trzeba wszystko szybko wylaczyc i sprobowac od palic samochod. Podobno czasem za dziala ale nigdy nie probowalem tej metrody i Mnie to zastanawia
Arcaj - 2011-12-04, 11:33
pierwsze słyszę. To jakby Ci się bateria w telefonie rozładowała i chciałbyś do kogoś zadzwonić włączając np. latarkę żeby włączyć telefon. Aku jak jest rozładowane to nawet go nie zakręci rozrusznikiem gdzie jest niezbędne do odpalania auta. Zobacz nawet jak się zachowują wszystkie światła i kontroli na liczniku, ledwo co się żarzą. Wydaje mi sie że to co napisałeś jest totalną bzdurą.
Wvojtek - 2011-12-04, 13:29
dariusz-pietrus, miałem podobną sytuację gdy kolega na dużym mrozie chciał odpalić tir-a. rozrusznik nie chciał kręcić a gość wywlączał światła. po minucie może dwóch zgasił i próbuje kręcić i o dziwo auto pali..... potem tłumaczył że jakby "obudził" aku i że da się coś takiego zrobić z dobrym aku nie z ruiną...
krzeszak - 2011-12-04, 13:40
Cytat: | da się coś takiego zrobić z dobrym aku nie z ruiną... |
tez słyszałem o tym numerze z budzeniem baterii na dużym mrozie
pawel39106 - 2011-12-04, 16:10
Arcaj napisał/a: | Wydaje mi sie że to co napisałeś jest totalną bzdurą. |
Nie prawda, ja podpisuje się pod tym co napisał Wvojtek, czasami tak się uda aku pobudzić
Arcaj - 2011-12-04, 16:31
poi prostu nie zrozumiałem przekazu. Bo jak kolega napisał dariusz-pietrus napisał/a: | jak juz calkiem padnie bateria | wydawało mi się że piszę o rozładowanym aku a nie o zamarzniętym
sebastian - 2011-12-05, 17:41
Włączenie świateł na kilka sekund przed uruchomieniem silnika na mrozie owszem, pomaga, lepszy będzie rozruch, ale na sprawnym akumulatorze, a nie na jakiejś padaczce i to w dodatku rozładowanym totalnie. Chociaż swoją drogą, ja nigdy nie praktykowałem tego sposobu i jakoś dobrze palił zimą w kilkunastostopniowe mrozy.
devill4 - 2011-12-08, 01:49
wujas tak bizona odpala po dłuższym przestoju
Krzysiek9042 - 2011-12-23, 18:49
Ja tak tez odpalam swoje Vento np. rano zagreci raz kontrolki zgasa ale po minucie dwuch gdy znowu probuje go odpalic pali juz od strzala:)
Tylko teraz chcialem wjechac do garazu i w silniku gnat sie zrobil cos zblokowalo
|
|