Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Ogólnie - regeneracja zacisku przód

zB3ig - 2011-12-06, 11:43
Temat postu: regeneracja zacisku przód
potrzebuję najlepiej jakiejś foto porady do tego tematu bo chyba się prawy tłoczek zapiekł...
ile czasu wam zajmuje regeneracja + wymiana tarcz i klocków ?

markus - 2011-12-06, 11:55

co masz na myśli pisząc "regeneracja tłoczka"? Chodzi Ci o wciśnięcie go ?
zB3ig - 2011-12-06, 14:25

od początku: jak zdemontować zacisk, w szczególności interesuje mnie jak i gdzie wykręcić wężyk od płynu i czym najlepiej zaślepić? czy trzeba później wszystko odpowietrzać? O wyjmowaniu tłoczka już troszkę poczytałem, i mając sprężarkę nie sądzę żebym miał z tym problem(chyba że mocno zapieczony jest) Jak i czym powyjmować te gumowe uszczelnienia? czym przesmarować nowe gumki i jak je założyć? I przy okazji jak prawidłowo założyć klocki? coś tam trzeba jeszcze smarować czy konserwować?
Dodam że mam tarcze wentylowane.

markus - 2011-12-06, 14:46

http://majsterek-debescia...tion=film&id=40
zerknij na tą poradę.

zB3ig - 2011-12-06, 15:20

no dobra, to co do klocków, a jak chce wyjąć cały zacisk? wężyk od płynu wykręcić przy samym zacisku? czym go zaślepić żeby płyn nie uciekał? odpowietrzać później cały układ hamulcowy trzeba?
zB3ig - 2012-04-25, 17:41

Panowie, mam takie pytanie co się robi jak się zacina zacisk hamulcowy ?? bo ostatnio na hamowni mi gość powiedział że coś mi trzyma w prawym kole z przodu, ale po chwili puściło.
to trzeba prowadnice zacisku przesmarować?! ( jak tak to jakim smarem) czy gumki na tłoczku wymieniać ?? poratujcie, każdą sensowną odpowiedź nagrodzę plusikiem ;)

Hormon - 2012-04-25, 18:46

Musisz rozebrać i najlepiej wyciągnąć tłoczek, bo może jest porysowany, jak nie to wymienić wszystkie gumki, przesmarować smarem miedzianym i po kłopocie.
zB3ig - 2012-04-25, 19:07

znaczy smarem miedzianym przesmarować tłoczek i te dwie gumki przy nim czy użyć specjalnego smaru do tłoczków i cylinderków a miedziany dać tylko na prowadnice jarzma od klocków ?
sebastian - 2012-04-25, 20:05

Ale jest w sprzedaży specjalny smar specjalnie do tłoczków - grosze kosztuje, a ponoć lepszy...
Hormon - 2012-04-25, 20:32

sebastian napisał/a:
Ale jest w sprzedaży specjalny smar specjalnie do tłoczków - grosze kosztuje, a ponoć lepszy...

No ja takim u siebie smarowałem, ale to jest chyba smar miedziany czy jakoś tak się nazywa.

vwjanekvento - 2012-04-25, 21:01

Najprawdopodobniej kolego zapiekly Ci sie prowadnice zacisku bo tloczek raczej ne bo przeciez on jest w plynie, i kolega Hormon ma racje kup smar miedziany i przesmaruj jest cos takiego 100ml kosztuje do 15zl, smaruje sie nim to co moze sie zapiec czyli nawet warto smarowac nim sruby :]
zB3ig - 2012-04-25, 21:09

właśnie tak myślałem że tłoczek raczej nie, i wolał bym uniknąć jego wyciągania, o ile nie leje płynem to go nie będę zaczepiał i zrobię tak jak radzisz, Dzięki za pomoc koledzy :kwiatek:
kawes - 2012-04-25, 23:06

dołącze sie do tematu jesli mam klocki nierowno zuzyte na jednej tarczy, jest to normalne zjawisko? (tloczek cisnie z jeded klocek drugi nie dostaje takiej sily aby trzec) czy jest to wina tloczka?
vwjanekvento - 2012-04-25, 23:30

Normalne zjawisko tez tak mialem jeden byl calkiem zjechany zas drugi w polowie takze nie przejmuj sie :]
Paweł J. - 2012-04-26, 14:23

kawes, to nie jest normalne zjawisko. Wcześniejsze klocki tak mi właśnie siadły, że jeden się skończył, a drugi do połowy był tylko starty. Zewnętrzne klocki się ścierały, a te od środka już nie. Powodem były.....hmmmm....jak to nazwać....takie jakby tulejki w zacisku. Trzeba było je wybijać mimo iż powinny chodzić luźno. Były wybite, wszystko przesmarowane i teraz kończy mi się kolejny komplet klocków i oba idą równo.

EDIT........................................

chodzi mniej-więcej o przesmarowanie elementów 6,7,12

Hormon - 2012-04-26, 14:28

A najlepsze jest to, że brakuje w zestawie naprawczym tulei nr 6 z obrazka, szlag by to trafił, muszę rozebrać jeszcze raz zaciski.
kawes - 2012-04-28, 14:30

element 12 to chyba jakas rurka teflonowa z tego co zauwarzylem, sa te elementy dostepne u pani krysi za lada?
devill4 - 2012-04-28, 21:58

kawes, tak zgadza się ale to jeszcze pryszcz ja dziś zmieniałem klocki plus tarcze i jedną wypchnęło jakoś dziwnie ale trochę smaru i chodzi ładnie

tak spytam z ciekawości jaki imbus jest od zacisku odkręcania? 6? bo coś mi dziś nie grało jak zmieniałem

vwjanekvento - 2012-04-28, 22:14

MI sie wydaje ze jest to 7 :]
devill4 - 2012-04-29, 10:20

no tak vw i te ich pomysły :) dzięki vwjanekvento, tak właśnie coś czułem bo 6 strasznie luźno i musiałem szlifować stary klucz imbusowy żeby pasowało:P