Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Gaz/Benzyna - ventyl - wariujące obroty, gaśnie w trakcie jazdy itd

aczeki - 2012-01-01, 20:45
Temat postu: ventyl - wariujące obroty, gaśnie w trakcie jazdy itd
Witam, od kilku miesięcy mam następujące problemy z ventylem 1.8 , 96 rok, instalacja LPG
Opisuję objawy w porządku chronologicznym:
- zaczęło się od zwiększonych obrotów do ok 3 tys, czego następstwem była wizyta u mechanika i wymiana silnika krokowego,
- po wymianie obroty raz trzymają poziom 700-750 (ledwie zipie), raz jest ok, ale najczęściej 2000 obrotów :(
- aktualnie jest problem z odpalaniem, a jak już się uda to trzeba podkręcać obroty, żeby auto nie zgasło, i tak mniej więcej do rozgrzania silnika, później auto wskakuje znowu na poziom 2000. Przedwczoraj, w trakcie jazdy auto nagle zgasło, przy próbie odpalenia rozrusznik kręci, ale bez większego efektu. Dopiero jak auto się schłodzi, znowu odpala, z starymi problemami.

Czy macie jakiś pomysł, z czym może być problem?

z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam
czeki

hose - 2012-01-03, 10:32

Sprawdź czujnik temp. płynu chłodniczego. Najlepiej byłoby go podmienić żeby mieć pewność. Możesz też go odłączyć i sprawdzić czy jest jakaś różnica.
Resetowałeś komputer? (zdjęcie klemy z akumulatora lub VAG) Może mieć jakiś błąd.

pablomed - 2012-01-03, 17:04

ten nowy problem to może byc czujnik halla. I co ty pisesz o podkręcanu obrotów? Linkę skracasz? Przecież to wtrysk sam rządzi obrotami. Jest jeszcze do sprawdzenia podstawa wtrysku pod kątem nieszczelności
aczeki - 2012-01-03, 22:21

Hej, przez podkręcanie obrotów miałem na myśli dodawanie gazu, nic poza tym :) Dzisiaj mechanik właśnie wspomniał, że to może być czujnik halla. Jutro będzie szczegółowo diagnozować problem. Nie wyjadę od niego dopóki auto nie będzie ładnie trzymać obrotów i nie zostanie rozwiązany problemu gaśnięcia. Dam znać jak tylko coś się wyjaśni.
aczeki - 2012-01-10, 21:36

więc tak...
komputer pokazuje usterkę 516, Włącznik Biegu Jałowego Przepustnicy, Nieprawidłowy Sygnał.
Informacje ze sterownika dotyczące kodów usterek
- przerwa/zwarcie do bieguna plus.

i masz Ci babo placek, diagnosta twierdzi, że to wina krokowca, ale czy to potwierdza powyższy odczyt ??
Nie znam się.... Na razie ustawił obroty ręcznie na ok 1000 obr. i odłączył silnik krokowy. Mam kupić nowy i przyjechać na wymianę. Na rozgrzanym silniku jest w miarę ok, jest tylko problem z odpalaniem. Myślicie, że facet wie co robi ?

szewcio123 - 2012-01-10, 23:05

Albo to regulator przepustnicy. ja wczoraj uporałem sie z awaria wtrysku
aczeki - 2012-02-05, 19:48
Temat postu: Pomogło
hej, obiecałem, że napiszę jak już poradzę na usterkę
Wszystko wróciło do normy po wymianie silnika krokowego (kupionego na allegro za ok 70 dych) - never again!!
Na jego miejsce nie kupiłem oryginału - ok 300 zł, a zamiennik firmy WRC Hiszpania i o dziwo wszystko piknie zagrało.

BTW wymieniłem też zdupione kable do świec

powodzenia
z Waszymi Ventylami