Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Ogólnie - Woda w bagażniku

roboone - 2012-01-03, 22:53
Temat postu: Woda w bagażniku
Gdy pada deszcz zbiera mi się woda w bagażniku ,zauważyłem krople na lewej lampie wyciągnąłem ją i dałem na około uszczelki sylikon ale nic to nie dało .Dzisiaj podnoszę klapę bagażnika i cała klapa od środka w kroplach wody i wykładzina po całej szerokości mokra... Miał ktoś podobny problem? Którędy może się dostawać woda?
zeniTh - 2012-01-03, 23:05

temat wałkowany na forum
poszukaj

czarnysauber - 2012-01-03, 23:15

roboone napisał/a:
Miał ktoś podobny problem? Którędy może się dostawać woda?

podswietlenie rejestracji ,albo w miejscu gdzie przewody wchodza w blotnik (lewa strona) jak masz sparciała uszczelke,albo pod lampami na łaczeniu

krzeszak - 2012-01-04, 10:05

roboone napisał/a:
Dzisiaj podnoszę klapę bagażnika i cała klapa od środka w kroplach wody i wykładzina po całej szerokości mokra...

normalne prawo fizyki masz duzą wilgoć w bagażniku i para skrapla się na klapie od srodka następnie krople spadają i w kolko leon :(
musisz jak najszybciej osuszyć wykładzinę ...wyciąg ja najlepiej i do domciu wysuszyć ... bez tego ani rusz... dobrze sie sprawują pochłaniacze wilgoci ale to po osuszeni juz wykładzin daj im dobrze wyschnąć ni przez kilka dni nie wkładaj spowrotem dopóki nie upewnisz się ze juz nie leje do bagola szkoda roboty
ściągnij boczki na pewno lewy i zajrzyj do zakamarka miedzy nadkolem a podłoga tak głęboko wąska dziura jak puszczała ci lampa możliwe ze woda częściowa zaciekała tam( u mnie tak było)
druga sprawa musisz obczaic którędy się dostaje woda... lej wodę na samochód i obserwuj u mnie potworzy się mikro pęknięcia w org. masie uszczelniając części karoseri tu w ryniece przy lampie akurat w tym miejscu cieknie woda
jak wklejałeś lampę nie zauważyłeś uszkodzenia uszczelki lampy ?? nie była na dole rozdarta na łączeniu uszcelek ?? ( u mnie było źle sklejone i się lalo)
żmudne zajedzie ale innego wyjścia nie ma :(

roboone - 2012-01-04, 11:59

uszczelki w lampach są ok ,lampy wymieniałem dwa miesiące temu i na starych lampach też to było. początkowo jeszcze nie miałem uszczelki lewej tam gdzie wchodzą kable do bagażnika ,ale mam ją już założoną i też nic nie dało, no muszę zabrać do domu znowu wykładzinę .
krzeszak - 2012-01-04, 12:02

roboone napisał/a:
początkowo jeszcze nie miałem uszczelki lewej tam gdzie wchodzą kable do bagażnika ,ale mam ją już założoną i też nic nie dało,

skoro nie miałeś i założyłeś druga może nie pasuje idealnie ... woda dużo nie potrzebuje miejsca... obadaj sprawę i wklej ja na silikon dla pewnosci ;)

Radex - 2012-01-04, 18:54

u mnie lało się z lampy ... odkręciłem, wyczyściłem, silikon i trzyma
hrubek18 - 2012-01-04, 19:29

u mnie lało się nad lampą,od środka zakonserwowałem i gitara na łączeniu blach :)
roboone - 2012-01-10, 21:41

zauważyłem krople lecące na wysokości jak prawy róg szyby
hrubek18 - 2012-01-10, 21:58

z przodu?
roboone - 2012-01-10, 22:24

nie wiem ktoredy tam może się ta woda przedostawać jak blacha dobra. tylnej szyby w prawym roku ,jak zaczyna się klapa bagażnika
hrubek18 - 2012-01-10, 22:29

może uszczelka juz sparciała i nie trzyma przesmaruj sylikonem w tym miejsciu ;)
roboone - 2012-01-10, 22:53

no musze tak zrobić
hrubek18 - 2012-01-10, 23:06

ja tak zrobiłem z przednią szybą bo ciekło mi przez uszczelkę i zawsze wodę miałem na desce :]
roboone - 2012-01-11, 16:15

widziałem mokre w tym miejscu (czy ta czarna folia z jakas gąbką w środku oryginalnie tam jest? podejrzewam że tędy się dostaje .
Radex - 2012-01-11, 19:45

u mnie jest też czarna folia z gąbką, więc chyba oryginał :D

a czy nie leci przypadkiem po niebieskiej rurce po zewnętrznej stronie? ta rurka jest od rynienki do odprowadzania wody z szyberdachu ... jeżeli jest zatkana, to woda wypełnia rynienkę i przelewa się ... albo rurka odłączyła się od rynienki

w tym przypadku trzeba zdjąć podsufitkę (mi zajęło za pierwszym razem 20 min.)

lesny1982 - 2012-01-11, 20:36

polej woda z duza iloscia mydla na zewnatrz a od srodka wal powietrzem pod cisnieniem jak beda bable to przecieka jak tylko w tym miesjcu to jedz i niech Ci podkleja na nowo ja tak zrobilem i cisza od tamtej pory ;) koszt 20zł
zB3ig - 2012-01-11, 21:59

miałem podobny problem że m i kapało na boczki w bagażniku z tego miejsca co pokazałeś i z lewej strony też, ja siknąłem masą uszczelniają po rogach szyby u góry i u dołu z obu stron i już nie kapie, tylko mało efektownie to wygląda jakby ktoś się przyjrzał :P