Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Ogólnie - Nawiew

navas049 - 2012-01-09, 21:10
Temat postu: Nawiew
Witam, w moi autku nawiew działa dopiero jak przekręcę na "4". macie jakieś pomysły z jakiego powodu tak się dzieje? :)
Arcaj - 2012-01-09, 21:18

wyciągnij pokrętło i masz pod spodem taką blaszkę. pobaw się z nią trochę. Powyginaj i będzie śmigać na wszystkich ;)

edit:

tu masz foto o co biega

michascz - 2012-01-09, 21:55

i ja się podepnę.:)
Ja mam taki problem, że mi się nie chce auto narzać. jade w trasę 200km i nie mi się nagrzać na 2, 3, 4 biegu nawiewu a na jedynce się powoli nagrzewa, ale to nie tak powinno być. Oczywiście mam temperaturę na max i probowałem również na mniejszych temp, kombinowałem również, z dawaniem nawiewu na nogi, górę, szybe itp.
Drugim moim problemem związanym z nawiewem, jest to, że nawet gdy jeżdże sam to mi parują szyby i muszę włączać nawiew na szyby i potem się dogrzać.

wally44 - 2012-01-09, 22:40

michascz napisał/a:
Ja mam taki problem, że mi się nie chce auto narzać. jade w trasę 200km i nie mi się nagrzać na 2, 3, 4 biegu nawiewu a na jedynce się powoli nagrzewa, ale to nie tak powinno być. Oczywiście mam temperaturę na max i probowałem również na mniejszych temp, kombinowałem również, z dawaniem nawiewu na nogi, górę, szybe itp.
Drugim moim problemem związanym z nawiewem, jest to, że nawet gdy jeżdże sam to mi parują szyby i muszę włączać nawiew na szyby i potem się dogrzać.

a jak z temperatura silnika? Moze masz zaciety termostat w pozycji otwartej i silnik nie lapie swojej temp. a moze malo plynu w ukladzie lub zapowietrzony uklad?Sprawdz to najpierw i wina gdzies tutaj powinna lezec. A jeszcze jedno na goracytm silniku zobacz czy gorace przewody od nagrzewnicy bo byc moze zasfiona.

wally44 - 2012-01-09, 22:40

michascz napisał/a:

a jak z temperatura silnika? Moze masz zaciety termostat w pozycji otwartej i silnik nie lapie swojej temp. a moze malo plynu w ukladzie lub zapowietrzony uklad?Sprawdz to najpierw i wina gdzies tutaj powinna lezec. A jeszcze jedno na goracytm silniku zobacz czy gorace przewody od nagrzewnicy bo byc moze zasyfiona. Sorki 2 razy mi sie nacisnelo :(

navas049 - 2012-01-09, 23:05

Arcaj napisał/a:
wyciągnij pokrętło i masz pod spodem taką blaszkę. pobaw się z nią trochę. Powyginaj i będzie śmigać na wszystkich

Dziękuje bardzo:) jutro się z tym pobawie i zdam relacje :]

zeniTh - 2012-01-09, 23:07

michascz, jesli temperatura jest ok to nagrzewnice masz padnięta, gdzieś pewnie puściła i od tego Ci parują szyby bo jest wilgoć w aucie
bradley - 2012-01-09, 23:58

navas049 napisał/a:
nawiew działa dopiero jak przekręcę na "4".

Bo masz spalony tzw. rezystor wentylatora.

zeniTh napisał/a:
michascz, jesli temperatura jest ok to nagrzewnice masz padnięta, gdzieś pewnie puściła i od tego Ci parują szyby bo jest wilgoć w aucie

Wilgoc w aucie jest bo to auto jest dziurawe. Niestety... Mam ten sam problem.
Pomaga dokladne umycie i odtluszczenie szyb, wysuszenie wnetrza farelka, i dokladne odkurzenie wnetrza.

michascz - 2012-01-10, 20:39

Czyli zobaczę to wszystko jadąc w trase dopiero w piątek i się odezwę ale dzięki:D
navas049 - 2012-01-11, 22:30

Dziękuję za pomoc, powyginałem ta blaszkę i działa :)