|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Ogólnie - przepalający się bezpiecznik podczas włączania spryskiwaczy
michascz - 2012-01-19, 18:22 Temat postu: przepalający się bezpiecznik podczas włączania spryskiwaczy Od kilki miesięcy mam problem taki, że jak włączam spryskiwacze to mi się prepala bezpiecznik, nie dzieje się to zawsze ale często.
Jak to sprawdzić?
pablomed - 2012-01-19, 19:13
uruchamiasz je równocześnie z wycieraczkami więc jest pytanie co daje nadmierny pobór prądu: wycieraczki czy silniczek. Możesz odłączyć wtyczki po jednej i testować, przy okazji obejrzyj te wtyczki wiązki od nich bo mają ciężkie warunki na podszybiu i pod aku, może na którejś znajdziesz zwarcie. A jeśli w ten sposób nie nie ustalisz to następna w klejnosci do sprawdzenia będzie manetka z wtyczką.
Radex - 2012-01-19, 19:55
na 100% jakieś zwarcie ... może jak nalewałeś płyn, to zalałeś wtyczkę przy zbiorniczku i trzyma wilgoć ... musisz szukać i przy spryskach i przy wycieraczkach (tak jak napisał pablomed)
michascz - 2012-01-19, 20:36
Ktoś mi powiedział, że to najprawdopobniej będzie zbiornik od spryskiwaczy, że w nim jest zwarcie od bodajże silniczka czy coś.
No jak będzie chwilka to sprawdze to co mówiliście.
Dzięki.:)
Speedy68 - 2012-01-21, 18:51
przerabiałem to... zużywa się uszczelniacz w silniczku i tenże rdzewieje, blokując sie i pali bezpieczniki...
michascz - 2012-01-22, 22:16
Dziś miałem chwilkę i zerknąłem do auta okazało się, że jest przerwany przewód przy zbiorniczku od spryskiwaczy. zaizolowałem go i wszystko chodzi jak powinno:D
Znalazłem jeszcze dość gruby przewód czerwono/zółty, wiecie może od czego jest? wychodzi spod akumulatora i jest go zapasu ok 0.5 metra, be żadnej końcówki.
|
|