|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Diesel - Problem z Radyjkiem
collin31 - 2012-01-20, 20:42 Temat postu: Problem z Radyjkiem Witam
tak jak w temacie mam problem z radyjkiem a dokładnie samo z siebie mruga a mianowicie
np jak siedzę w samochodzie i słucham radia ale silnik nie pracuje ale radio gra i odpalam silnik zaczyna mrugać nie towarzyszy temu nic po prostu mruga jak by ktoś podawał mu tak po troszku prąd radyjko jest podłączone bezpośrednio pod akumulator hmm i nie za bardzo wiem co to może być dodam ze radio w innym aucie działa oki nie ma tego mrugania.
niżej wstawiam filmik dokładnie co się dzieje
i jeszcze jedno np jak zacznie mrugać jak jest silnik wyłączony to do puki nie odpalę silnika będzie mrugać w nie skończoność nic nie daje nawet wypięcie panelu
no i jak już się wymruga to jest oki nie kiedy trwa to 1min czasami 2min a czasami 5s
nie ma reguły
Proszę podpowiedzcie co to może być??? bo nie mam pomysłu
może być to np brak masy???
Filmik
odgłos który się pojawia to aparat który szuka ostrości
sebastian - 2012-01-20, 20:55
collin31 napisał/a: | radio gra i odpalam silnik zaczyna mrugać |
collin31 napisał/a: | jak zacznie mrugać jak jest silnik wyłączony to do puki nie odpalę silnika będzie mrugać |
collin31 napisał/a: | no i jak już się wymruga to jest oki nie kiedy trwa to 1min czasami 2min a czasami 5s |
jeden wielki bełkot, nic nie można zrozumieć... Znaki interpunkcyjne po coś są...
Jedynie, co zrozumiałem, że mruga, jak odpalasz samochód, ale w końcu to jak długo Ty go odpalasz? Mrugać może, bo pewnie jakieś problemy z akumulatorem mieć możesz - ku końcowi...
To w końcu kiedy ono mruga? Na postoju, przy wyłączonym silniku, czy tylko jak odpalasz silnik?
collin31 - 2012-01-20, 21:26
1 gdy silnik nie pracuje odpalam i zaczyna mrugać i gdy silnik pracuje pomruga np 1min i jest ok
2 aku ma może z 2 miesiące (nówka)
3 i ten sam problem pojawia się jak wkładam cd, ze tak powiem wciąga na raty (szarpie)
Ferbus - 2012-01-20, 21:43
Heh, dziwne zjawisko, lecz coś mi się kojaży z takim przerywaniem, tylko za cholerę nie mogę sobie przypomnieć co... Ja też bym stawiał na akumulator, lecz skoro ma 2 miesiące, to raczej wyklucza... A może alternator sobie nie radzi / jest na wykończeniu i nie doładowywuje prawidłowo aku..?
Ewentualnie zimny lut, gdzieś na płycie radia...
sebastian - 2012-01-20, 21:52
collin31 napisał/a: | aku ma może z 2 miesiące (nówka) | Nówka nie znaczy, że sprawny. Sprawdź napięcie na klemach w spoczynku i podczas pracy silnika. Sprawdź, czy objaw występuje również po podłączeniu innego radia to Twojego samochodu. Kostki ISO sprawdzałeś - nie pozaginane, przewody nie pourywane, nie przetarte, dobrze zaciśnięte są ich końcówki w kostkach? Czy radio, jak wyciągniesz, trzymając np. w ręce, również mruga?
markus - 2012-01-22, 18:23
kiedyś, przy takich objawach u mnie, definitywnie brakowało prądu w aku. Ale tak ja pisze sebastian, trzeba by to posprawdzać.
szyszekCK - 2012-01-23, 00:06
Moze regulator napiecia, bez sprawdzenia nie ma co gdybac. Miernik w ręke i napisz jakie jest napiecie na odpalonym silniku, na wyłączonym i na odpalonym z włączonym radiem, na nieodpalonym z włączonym radiem
collin31 - 2012-01-23, 08:50
Dziękuje wam wszystkim za bardzo cenne podpowiedzi dziś tak jak piszecie biorę miernik w rękę i idę sprawdzać co i jak wieczorem napisze co się udało a co nie
Pozdrawiam
collin31 - 2012-01-23, 20:39
Witam wszystkich ponownie,
a wiec wszystko tak jak mówiliście sprawdziłem i wszystko śmiga jak powinno okazało się ze nie miał dobrej masy.
I ze tak powiem już wszystko śmiga:)
Dziękuje jeszcze raz wszystkim za cenne rady i pomoc
szyszekCK - 2012-01-23, 22:10
Po to tu jestesmy
|
|