|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Pozostałe - Wycieraczki
szyszekCK - 2012-01-23, 00:23 Temat postu: Wycieraczki Czy standardowo jest tak ze jak sie włączy czasowe dzialanie wycieraczek to przerwa miedzy machnieciem jest ok 7 sekund i jak sie je szybko wyłączy i włączy to czas miedzy kazdym machnieciem wycieraczka skraca sie dwukrotnie (ok. 4 sekund) i jeszcze raz sie tak zrobi to chodzi prawie płynnie (przerwa ok. 1 sekundy)? Potem po wylączeniu i po chwili włączeniu na czasowe dziala znowu normalnie(7 sekund)
Piotr_Goldap - 2012-01-23, 01:29
Tak .Ta opcja jest,,programowalna".Było gdzieś na forum
czarnysauber - 2012-01-23, 01:52
http://www.vwvento.org/wycieraczki.htm
szyszekCK - 2012-01-23, 09:19
Dzięki koledzy, zaczynam zauwazac ze te nasze samochody to nie jest taka zacofana produkcja
michascz - 2012-01-23, 09:48
szyszekCK: generalnie nie jestem mechanikiem ale nasze autka da się naprawić za pomocą podstawowych narzędzi i pokazują jak się psują, a zaawansowanie technicznym nie odbiegają od nowych aut, które mają za dużo dupereli i co chwila stoją na serwisie.
szyszekCK - 2012-01-25, 01:03
Niezawodny ale za to nowoczesny taki jest prawdziwy samochod
MaxS - 2012-01-25, 08:54
U mnie chyba tego nie ma... ciągle jest taki sam odstęp czasu...
sebastian - 2012-01-25, 17:25
Włączasz, wyłączasz - czekasz, jaki czas cię interesuje, następnie ponownie włączasz i masz swój ustawiony czas. Jak szybko włączysz i wyłączysz, to będą szybko machać. A jak zaczekasz chwilkę, to odstęp się proporcjonalnie wydłuży. Generalnie fajna to sprawa, ale jeszcze jak się ma czujnik deszczu to już w ogóle bajeczka. Mi ciężko było się przyzwyczaić na początku - myślałem, że mam popsute wycieraczki, ale po jakimś czasie przyzwyczaiłem się do tego i teraz to sobie bym nie wyobrażał jazdy bez tego udogodnienia
Paweł J. - 2012-01-25, 18:01
sebastian napisał/a: | Włączasz, wyłączasz |
Pamiętajcie że chodzi o czasowe wlączenie, czyli do dołu, nie do góry. No i każde wyłączenie auta lub wyciagnięcie kluczyka skutkuje zresetowaniem ustawień czasowych.
Speedy68 - 2012-01-25, 19:06
sebastian, a czy musisz aktywować czujnik deszczu po włączeniu zapłonu, tzn. dźwignią lub spryskiwaczem? też mam borkę 2.3 V5...
sebastian - 2012-01-25, 19:14
No muszę albo wyłączyć i włączyć ponownie manetkę, albo przesunąć w którąś stronę suwak od prędkości wycieraczek. Bo po wyłączeniu zapłonu czujnik się dezaktywuje. Tak samo, jak Pawełek pisze wyżej - trzeba "od nowa" ustawiać.
szyszekCK - 2012-01-25, 20:19
sebastian napisał/a: | Włączasz, wyłączasz - czekasz, jaki czas cię interesuje, następnie ponownie włączasz i masz swój ustawiony czas. Jak szybko włączysz i wyłączysz, to będą szybko machać. A jak zaczekasz chwilkę, to odstęp się proporcjonalnie wydłuży. Generalnie fajna to sprawa, ale jeszcze jak się ma czujnik deszczu to już w ogóle bajeczka. Mi ciężko było się przyzwyczaić na początku - myślałem, że mam popsute wycieraczki, ale po jakimś czasie przyzwyczaiłem się do tego i teraz to sobie bym nie wyobrażał jazdy bez tego udogodnienia |
A mam takie troche glupie pytanie, czy jak włącze, wyłącze, odczekam minute i włącze to wycieraczki beda machac co minuta?
Radex - 2012-01-25, 20:56
gdzieś czytałem, że nie ... jest czas maksymalny 22 sek. ... ja testowałem chyba do 20 sek. i działało ... później jak trzymasz dłużej, to i tak zostaje ten fabryczny najdłuższy czyli np. jeżeli max jest 22 sek., a Ty potrzymasz 35, to i tak będą włączać się co 22 sek.
MaxS napisał/a: | U mnie chyba tego nie ma... ciągle jest taki sam odstęp czasu... |
znalazłem jeszcze coś takiego
Cytat: | Każdy Golf 3 ma czasowe wycieraczki; tyle że jeśli ma przekaźnik 19, przerwa czasowa jest stała. Warto wymienić go na 99, wówczas przerwę mozna regulować określoną procedurą za pomocą włączania manetki. |
to do golfa ale powinno też działać u Ciebie, bo znalazłem jeszcze o Venciaku
Cytat: | po pierwsze sprawdź czy masz przekaźnik 99 czy 19. Jeśli 99 to masz programowalne wycieraczki tak jak koledzy wyżej pisali. Przy przekaźniku 19 przerwa czasowa jest z góry ustalona i nie da się jej zmienić. |
sebastian - 2012-01-26, 16:44
szyszekCK napisał/a: | A mam takie troche glupie pytanie, czy jak włącze, wyłącze, odczekam minute i włącze to wycieraczki beda machac co minuta? |
Radex napisał/a: | gdzieś czytałem, że nie ... jest czas maksymalny 22 sek. ... ja testowałem chyba do 20 sek. i działało ... później jak trzymasz dłużej, to i tak zostaje ten fabryczny najdłuższy czyli np. jeżeli max jest 22 sek., a Ty potrzymasz 35, to i tak będą włączać się co 22 sek. |
Jest dokładnie tak. Niezależnie od interwału czasowego, ile byś nie czekał, to zostanie maksymalny czas ustawiony, te kilkanaście sekund, a nie minuta, dwie i więcej.
|
|