|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Diesel - wyciek oleju
Gavel - 2006-04-04, 13:54 Temat postu: wyciek oleju Dziś rano w garażu zauważyłem małą plamkę oleju pod autem ale nie zgłębiałem się skąd cieknie, bo się spieszyłem. Teraz Ventka stoi przed domem na ulicy i z okna widze kolejną plamkę - tym razem na ulicy. Plamka jest z samego brzegu auta, przed kołem - tak jakby coś ciekło z okolicy zbiorniczka płynu do spryskiwaczy. Macie może pomysł skąd przeciek?
wojtek - 2006-04-04, 15:08
To może być płyn hydrauliczny ze zbiorniczka wyrównawczego wspomagania...
BANDERAS_RR - 2006-04-04, 15:26
dokladnie tak tam bym zajzal,sprawdz polaczenia wezy ze zbiorniczkiem oleju wspomagania,ewentualnie wez olej na palce i zobacz co to za olej ewentualnie jesli barwy nie rozpoznasz mozesz powachac olej wspomagania ma inny zapacz od silnikowego no w skrzyni jest podobny,ale ja bym sprawdzil uklad wspomagania moze jakis wezyk sie przetarl lub opaska poluzowala no niestety musisz sie pod niego polozyc albo wjeczac na kanal lub podnosnik.pozdrawiam
Gavel - 2006-04-04, 23:55
BANDERAS_RR napisał/a: | no niestety musisz sie pod niego polozyc albo wjeczac na kanal lub podnosnik |
Dziś już czasu nie znalazłem na "leżakowanie" pod autkiem ale chyba jutro mnie to czeka.. Szkoda tylko że ostatnio mam strasznego lenia na wszelką robote - chyba jakieś przesilenie wiosenne mnie dopadło
spyro - 2006-04-05, 02:11
w takim razie tez mam przesilenie wiosenne
Rzeczywiście, najlepiej jak to ładnie nazwałeś leżakowanie pod autem...
Roman - 2006-04-05, 08:09
Zgadzam sie z kolegami to może być ze wspomagania trzeba sprawdzić przewody i połączenia w pierwszej kolejności
BANDERAS_RR - 2006-04-05, 08:50
co do wspomagania to tak jak pisalem a co do przesilenia to mnie tez to topadlo a zeby bylo smieszniej to jeszcze grypa mnie dopadla mam nadzieje ze nie ptasia
spyro - 2006-04-05, 10:10
uuuuuu, to lipa być chorym jak się cieplej robi...
Przy ptasiej powoli zamieniałbyś się w kurę, więć chyba to nie ptasia
marmarmarek - 2006-04-05, 20:10
a nie latwej bedzie sprawdzic w wszystkich miejscach, czy czegos nie ubylo? jak ubedzie to bedziesz przynajmniej wiedzial na ktorych wezach szukac przecieku
Gavel - 2006-04-05, 20:13
No i się położyłem pod Ventke
Wnioski niestety nie za ciekawe: zbiorniczek oleju wspomagania czyściutki - tak jak i wszystkie węże z niego wychodzące. Za to zaolejone mam jakieś urządzenie zamontowane pod akumulatorem i zbiorniczkiem płynu do spryskiwaczy. Chyba to jest jakaś chłodnica olejowa w instalacji doładowania. Niestety muszę się wybrać na jakiś kanał bo leżąc pod autem nie mam pojęcia jak się do tego dobrać ani dokladnie zdiagnozować miejsce wycieku
BANDERAS_RR - 2006-04-05, 20:16
przy tak malych wyciekach to raczej tak sobie to nie zobaczysz ale w dobra strone radzisz,jednak pomacajac tu i owdzie bedziesz mial pewnosc ze jest mokro(bez podtekstow)to wiadomo ze trzeba z tym cos zrobic.pozdrawiam
Gavel - 2006-04-12, 19:00
Przyczyna znaleziona lecz problem (głównie dla portfela) na razie nierozwiązany.
Mam nadzieje że się nie obrazicie na mnie ale punkcika tym razem nikomu nie przyznam bo nikt niestety nie trafił, a nawet nie był blisko.. Ale za chęć pomocy oczywiście wszystkim dziękuje.
Olej kapał z gumowych uszczelek intercoolera a pochodził prosto z silnika, a głównym powodem była najprościej mówiąc dziura w tłoku :!: :x
Skutek jest taki że jak na razie moja Ventka stoi w warsztacie z wyjętym silnikiem i pewnie pojeżdże sobie dopiero po świętach...
BANDERAS_RR - 2006-04-17, 21:57
no to sie szykuje nie maly wydatek dieselek kosztuje a i roboty troche jest
|
|