Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Ogólnie - osłona silnika

mellow - 2007-03-21, 18:21
Temat postu: osłona silnika
witam wszystkich prestudiowałem forum i nie znalazłem nic więc mam pytanko .Mianowicie jakiś miesiąc temu zaóważyłem dziwny objaw po wjechaniu do kałuży (dużej) na chwile przygasało mi oświetlenie zegarów po chwili wszystko wracało do normy dodam ze pasek nie piszczał pojechałem do PSEUDOELEKTRYKA pomierzył mi napięcie standartowo stwierdził ze nie pasek bo by piszczał więc zasugerowałem mu zeby polał wodą po pasku - i ku jego zdziwieniu ''straciło się ładowanie'' odrazu stwierdził pasek do wymiany.Wymieniłem pasek i jak ręką odjął (ale przez miesiąc :dół: ) wczoraj znów to samo po kałuży przygasają zegary .Więc nie wierzę ze pasek i kolo w pracy zasugerował mi zakup osłony silnika (ponieważ jej nie mam - ale myślałem ze nie potrzeba więc nie ma ) widziałem takie na allegro i faktycznie każdy sprzedawca sugeruje ochronę elektryki,pasków wałków ,ciepło ....... Co wy na to ?? i czy macie takowe osłony .Zamówiłem sobie taką na jutro (94 zeta)
theority - 2007-03-21, 19:07

Siemka mellow,
tak się składa że ja mam też coś podobnego, jak wjeżdżam w naprawdę dużą kałuże to mi przygasają światełka i do tego jeszcze licznik obrotów pokazuje 200 obr/min po czym wraca do normy wszystko. Jako że nie wnikam co to i z jakiej przyczyny się tak dzieje to dałem sobie spokój bo to sporadycznie się dzieje. Jeśli Ci pomoże ta osłona silnika to też chętnie ja kupię, a co :D

Gavel - 2007-03-21, 19:24

theority a Ty nie masz osłony pod silnikiem?
TD nie zostały wyposażone w taki gadżet?

theority - 2007-03-21, 19:41

Gavel już nie pamiętam czy została zajechana na dziurach w lesie czy mechanik jej nie założył z powrotem (kiedyś wygłuszki pod maskę mi nie założył :/ ), bo wiem że kiedyś była.
Gavel - 2007-03-21, 19:49

a to w takim razie inna sprawa :-)

czyli jednak dobrze myślałem że każdy diesel ma osłonę

theority - 2007-03-21, 20:20

Gavel napisał/a:
czyli jednak dobrze myślałem że każdy diesel ma osłonę

no ba :D z góry, z dołu nikt nam nie podskoczy :D

Gavel - 2007-03-21, 22:45

no jedynie VR6 może ewentualnie ale to nie to samo
to tylko buczy a nasze tak ładnie robią klek klek klek :lol:

MAPET - 2007-03-21, 23:50

ja mam ale metalowa w innym celu :) napewno taka oslona nei przeszkadza bo silnik ci sie tak nie chalpie wlasnie
spyro - 2007-03-22, 00:40

A ja nie mam wreszcie, bo wieczne ją urywałem :-)
marmarmarek - 2007-03-22, 14:27

a czy pod paskami nawet jak nei bylo oslony nie bylo takiego plastiku (ktory ktorejs zimy urwalem na zaspie i do teraz nie zalorzylem, bo nie moge jakos dopasowac :P ), ktory wlasnie paski od spodu oslanial?
OrzeL - 2007-03-22, 14:44

To ja chyba se dzisiaj zajrze czy ja mam takową osłonke ... na allegro jest kilka jakby coś tylko teraz którą wybrąc... :co?:

[ Dodano: 2007-03-22, 14:45 ]
I z tego co widzę to są po 85 zeta

Paweł J. - 2007-03-22, 18:15

A ja osłony nie mam i jakoś nie miałe z tym jakiś problemów. Po wjechaniu nawet w duża wodę z dużą prędkością nie miałem żadnych objawów(jednak unikam tego). W sumie to na zimie przydałaby się, przynajmniej silnik w czasie krótkich postojów wystygałby wolniej.
OrzeL - 2007-03-22, 19:04

Tygrysisko napisał/a:
W sumie to na zimie przydałaby się, przynajmniej silnik w czasie krótkich postojów wystygałby wolniej.

Ale to juz koniec marca mamy to gdzie tu do zimy :wysmiewacz:

kminas - 2007-03-22, 19:49

;) ja osłone mam bo bez niej jezdziłęm jakiś czas i silnik wyglądał tak jak by ktoś na niego nasrał, tak więc czym prędzej umyłem silnik załozyłem osłone i ok :D żaden syf nie dostaje mi się pod maske :OK: zero piasku błota i tym podobnych rzeczy :mrgreen:
Paweł J. - 2007-03-22, 20:05

OrzeL napisał/a:
Ale to juz koniec marca mamy to gdzie tu do zimy

W sumie tak, ale ja myślę przyszłościowo :lol: ale znając życie i tak nigdy nie sprawię sobie takiej osłony... :załamka:

tomala2301 - 2007-03-22, 21:18

Pełne osłony były fabrycznie montowane w silnikach TD, D i TDI , ja u siebie w Ventylu mam orginalną osłone silnik 1,9 TD. Pozdrawiam Tomek
OrzeL - 2007-03-23, 16:14

Sprawdzałem dziś i mam taką osłonkę :P Zauważyłem też że olej mi cieknie z intercoolera :( czy jak to sie nazywa ta mała chłoanidczka... Może nie cieknie bo nie ma ubytku jak sprawdzam ale naolejony to jest :D
Gavel - 2007-03-23, 17:30

jak nie leci ciurkiem to nie masz się czym przejmować - ten typ już tak ma :mrgreen:

Turbiny w naszych TDIkach mają jakieś ceramiczne łożyska i one się wyrabiają z czasem i dlatego turbinka "przecieka". Te odrobiny oleju przeważnie spływają właśnie do intercoolera a że intercooler to praktycznie chłodnica powietrze-powietrze to nie musi być super szczelny i dlatego olej jako ciecz "przelatuje" przez niego :)

Uprzedzając ewentualne pytania: z tego co wiem tego się nie naprawia bo to nieopłacalne. Lepiej ewentualnie kupić nową turbinkę ale nowa to kupa kasy, a z używką może być identycznie więc naucz się z tym żyć ;)

OrzeL - 2007-03-23, 17:49

Znaczy turbinka mi siada ? :( :beczy: ostatnio u mechanika który dobrze sie zna powiedział że ladnie chodzi i można spać spokojnie a że ta chłodniczka się "poci" lub przepuszcza i z powietrza olej zostaje i cieknie... Już sam nie wiem co o tym myślec... W sumie to sie wogóle na tym nie znam . Mam nadzieje tylko że nie czeka mnie kupno turbiny bo to w h.j kasy :wow: a nie sporo ...
Gavel - 2007-03-23, 18:17

Nic Ci nie siada !! Napisałem przecież nie masz się co przejmować.
To jest normalne że przy takich przebiegach jak mają nasze Ventki łożyska się wyrabiają ale to nie oznacza że turbina siada.
Jak będziesz prawidłowo ją eksploatował to jeszcze długo Ci pohula :OK:

mellow - 2007-03-23, 18:25

dzięki za wszystkie odpowiedzi jutro się chyba pofatyguję na giełdę do Mysłowic i kupię tylko jeszcze jedno pytanko jest różnica między osłoną do diesla a osłoną do benzyny bo widziałem na allegro ze w jednych aukcjach pisze benz/diesel a w innych diesel .Z drugiej strony jakby było to samo to poco rozdzielać benz od diesla ?? :hmmm:
spyro - 2007-03-23, 21:19

diesel ma niżej umiejscowiony blok silnika, ot ta różnica.
janes - 2007-03-24, 11:35

witam... Jak ktoś z was kupi tą osłone to prosiłbym o fotki auta od dołu, jak to ywgląda i ogólne opinie jesli chodzi o jakość , sposób montażu i ogólnie, czy było warto. Pozdro..
OrzeL - 2007-03-24, 13:04

janes napisał/a:
Jak ktoś z was kupi tą osłone to prosiłbym o fotki auta od dołu

Ja już mam tą osłone i jak patrzyłem to wygląda to całkiem przyzwoicie, cały silnik osłoniony,także kałuża lub breja ze śniegu to nic nie pryska a wiadomo że jak wodą polejesz na rozgrzany silnik to ...

janes napisał/a:
czy było warto.

jw. uważam że taką osłonke to zawsze warto mieć ...

Gavel - 2007-03-26, 23:00

OrzeL Ty masz dieelka więc osłona którą masz spełnia po pierwsze (i najważniejsze) funkcję wygłuszającą

a co do osłon montowanych w benzynkach to Wolf zakładał taką u siebie i powiem Wam że takiego cichego 1,8 w Ventce to jeszcze nie słyszałem :-)

janes - 2007-03-26, 23:37

Wczoraj własnie zaadoptowałem osłoną pod silnik z Audi A4 do mojego Vento, byla troche za wąska, za długa ale dałem rade i jest... powiem szczerze, ze wypowiedz typu "jest ciszej na zewnątrz po jej założeniu" jest w pełni prawdziwa choć mam tylko do miska, dalej jej nie ma a już jest róźnica, w sobote dam foty jak to wygląda. Ale i tak kupie jakąś na giełdzie, przeznaczoną do VENTO...Jak narazie, jest tylko taka... Pozdro...
mellow - 2007-03-27, 20:07

no i założyłem osłonke (kupiłem na giełdzie 90 zeta) pasuje idealnie otwory co do milimetra powiem full wypas autko od spodu wygląda extra pomijam oczywiście walory praktyczne oczywiści na zewnątrz jest cichszy o jakieś 20% na moje oko .powiem tak nie załuje wydanych pieniędzy i zachęcam .
janes - 2007-04-05, 22:32

.. oto fotka osłony pod silnik z Audi A4 zaadoptowanej do Vento, zakrywam wszytko do około miski olejowej, tył jest nie zasłonięty , ale już cos.... Jedyny plus tej osłony nad tymi z giełdy - materiał z którego jest wykonana....

pampam - 2007-09-03, 12:43

ja tez mam oslone ale niemoge jej zalozyc z przodu brakuje mi okolo 15 cm do tych plastikow patrzylem u kumpla jemu wchodzi idealnie w zatrzask a ja niemoge tego elementu nigdzie znalesc...
jjaarryy - 2008-03-24, 18:15

apropo kałuży dzisiaj miałem taką sytuację że po wjechaniu przez nie wielką kałuże zaczął sie ksztusić, przerywać w końcu na małych obrotach zgasł. Chciałem go zapalić zaraz ale gdzie tamm nie ma mowy kilka razy kręciłem. Dopiero po 3-4 minutach odpalił co może być przyczyną ?? Nie posiadam osłony.
Sir_Kamil - 2008-03-24, 19:03

Osłony nie posiadam, ale dzięki temu wygląd silnika wskazuje na to, że samochód jest używany :rotfl: ;) .

A tak już bardziej na poważnie, chyba sobie ją jednak wstawię :)

krzeszak - 2008-03-24, 19:26

mellow, - kupiłeś coś takiego?: http://moto.allegro.pl/it...arancji_pe.html
a ta dziura na środku to na co? a pod spodem do czego sie to przykręca?są specjalne otwory czy jak sie to ma?

Big_Mac - 2008-03-24, 21:13

Sir_Kamil napisał/a:
Osłony nie posiadam, ale dzięki temu wygląd silnika wskazuje na to, że samochód jest używany :rotfl: ;) .

Mozesz nie miec tej oslony-to jest Twoja sprawa i Twoje auto.Jesli Twoja komora silnika wyglada tak jak to opisujesz to jest Twoja sprawa.Sa tam tez paski gumowe / i nie tylko / i inne elementy.Ja mam ja od poczatku i nigdy nie bede sie jej pozbywal.
Pozdrowka
Mac

piru - 2008-03-24, 21:52

krzeszak napisał/a:
a ta dziura na środku to na co? a pod spodem do czego sie to przykręca?są specjalne otwory czy jak sie to ma?

To cudo przykręca się na śrubki i na spinki (takie małe kułeczka). Przynajmniej w moim klekocie tak jest. ;)

jjaarryy - 2008-03-25, 08:53

jjaarryy napisał/a:
apropo kałuży dzisiaj miałem taką sytuację że po wjechaniu przez nie wielką kałuże zaczął sie ksztusić, przerywać w końcu na małych obrotach zgasł. Chciałem go zapalić zaraz ale gdzie tamm nie ma mowy kilka razy kręciłem. Dopiero po 3-4 minutach odpalił co może być przyczyną ?? Nie posiadam osłony.

moze jednak ktos wie oco chodzi ??

gucio - 2008-03-25, 10:00

wymien kable i swiece , bedzie git
Sir_Kamil - 2008-03-25, 10:44

Big_Mac napisał/a:
Sir_Kamil napisał/a:

Mozesz nie miec tej oslony-to jest Twoja sprawa i Twoje auto.Jesli Twoja komora silnika wyglada tak jak to opisujesz to jest Twoja sprawa.Sa tam tez paski gumowe / i nie tylko / i inne elementy.Ja mam ja od poczatku i nigdy nie bede sie jej pozbywal.
Pozdrowka
Mac

Tej osłony nie miałem od początku. Fakt, silnik nie wygląda za ciekawie, jakiś piach, błotko itp.

Ale zanim zamontuję osłonę, najpierw czeka mnie mycie silnika. :]

babyy82 - 2008-03-25, 12:39

Cytat:
moze jednak ktos wie oco chodzi

Wjezdzajac w kaluze zalales silnik lekko. A ze byl goracy to po chwili woda odparowala i dalej pojechales.

Cytat:
wymien kable i swiece , bedzie git

zaloz oslone i wolniej jezdzij po kaluzach

sebastian - 2008-03-26, 20:17

piru napisał/a:
krzeszak napisał/a:

To cudo przykręca się na śrubki i na spinki (takie małe kułeczka). Przynajmniej w moim klekocie tak jest. ;)

No właśnie... Tez się powoli szykuję na zakup takiej osłonki, bo zawsze mnóstwo syfu, piachu mam w środku. A co do tych spinek, śrubek - wiadomo, one nie sa w komplecie na pewno z taką nową osłoną, tylko gdzie takie dostać można? I jakie przede wszystkim? Ew. jak by mógł ktoś rzucić fotkę tych spinek. Czy jakoś zwykłymi śrubkami można to przykręcić?
A ktoś już zamawiał z allegro te osłony za 70-80 zł? W jakim one są stanie, jak zrobione?

krzeszak - 2008-03-26, 20:25

sebastian, - zadałeś dużo konkretnych pytań które mówiąc szczere mnie tez nie dają spokoju i z ciekawością będę czekał na konkretne odpowiedzi na twoje pytania ;)
spyro - 2008-03-26, 21:01

Przyłączam się do pytań bo i ja się powoli przekonuje do osłony silnika. Zastanawia mnei jeszcze po co ta dziura? W dieslach jest niże micha i to dlatego, a osłony z allegro sa uniwersalne i pewnie stąd ta dziura...
piru - 2008-03-27, 07:32

spyro napisał/a:
Przyłączam się do pytań bo i ja się powoli przekonuje do osłony silnika. Zastanawia mnei jeszcze po co ta dziura? W dieslach jest niże micha i to dlatego, a osłony z allegro sa uniwersalne i pewnie stąd ta dziura...

Dokładnie tak, nic dodać nic ująć :D

sebastian - 2008-03-27, 14:41

Zapytałem się na allegro sprzedającego te osłony i oto, co mi odpowiedział:
Cytat:
1,8 benzyna hm – zasadniczo VW nie przewidziało osłony do tego modelu (jak również do innych wersji benzynowych)

Ale do pańskiego modelu będzie pasowała w 95 % (nasz pracownik montował do tej wersji 1,8) osłona jest krótsza i brakuje jej z przodu ale swoja funkcję spełni

krzeszak - 2008-03-27, 14:48

No to chociaż szczerze powiedział ze do końca nie pasi do 1,8 ale kolega Mellow do swojego kopił i napisał tak:,, no i założyłem osłonke (kupiłem na giełdzie 90 zeta) pasuje idealnie otwory co do milimetra powiem full wypas autko od spodu wygląda extra pomijam oczywiście walory praktyczne oczywiści na zewnątrz jest cichszy o jakieś 20% na moje oko .powiem tak nie żałuje wydanych pieniędzy i zachęcam ."
piru - 2008-03-27, 20:23

sebastian napisał/a:
Zapytałem się na allegro sprzedającego te osłony i oto, co mi odpowiedział:
Cytat:
1,8 benzyna hm – zasadniczo VW nie przewidziało osłony do tego modelu (jak również do innych wersji benzynowych)

Ale do pańskiego modelu będzie pasowała w 95 % (nasz pracownik montował do tej wersji 1,8) osłona jest krótsza i brakuje jej z przodu ale swoja funkcję spełni

Kufna jak może brakować osłony z przodu ?? Jak ona będzie sie wtedy trzymać ? Zdjąłem dzisiaj swoją przy okazji leczenia pompy od wspomy. Osłona jest przykręcona na 4 śruby 10-tki a z przodu ma zęby :diabełek: i jest wsunięta na mijankę i niczym nie jest przód osłony przykręcony. Mogłem zrobić fotki :( ale aparat został w pracy. Osłona klekota wycisza a i w benzynce też by była jak znalazł. Więc ja nie wyobrażam sobie rzeźby do benzyny skoro ma być za krótka i będzie tylko utrapieniem skoro nie będzie się trzymać. Chodź dla chcącego nic trudnego i przód też będzie można jakoś przykręcić :D

spyro - 2008-03-27, 23:20

nie no ja tez nie wyobrażam sobie że ma być za krótka i że trzeba ją przerabiać, bo po co mi za krótka osłona... Trzeba by poszukac dedykowanej do benzyniaków.
piru - 2008-03-28, 09:16

spyro napisał/a:
nie no ja tez nie wyobrażam sobie że ma być za krótka i że trzeba ją przerabiać, bo po co mi za krótka osłona... Trzeba by poszukac dedykowanej do benzyniaków.

Spyro o to chodzi że ta osłona jest przewidziana do klekotów a do benzyniaków producent nie przewidział takowej osłony. Pytałem się wczoraj gościa co tym handluje i potwierdził że klekot tak benzyna nie, ale zakładają i kombinują z mocowaniem.

spyro - 2008-03-28, 10:48

naprawdę w Ventkach z końca produkcji tez nie było w benzyniakach? W szoku jestem. Napisałem właśnie do producenta osłon czy nie mogliby zrobić pełnej osłony, na pewno paru z nas by wzięło.
idgray - 2008-03-28, 11:51

spyro napisał/a:
pewno paru z nas by wzięło

nawet ja bym się skusił jak i cena by była dobra ;)

krzeszak - 2008-03-28, 14:17

spyro, - dobre podejście do sprawy czy coś jucz wiesz? może i ja bym łyknął jakby pasila bez wiek szych problemów! Ja już nic nie rozumie jeden z klubowiczów pisał zresztą cytowałem jego wypowiedz kilka postów wyżej ze osłona pasi idealnie a tu teraz opinie ze jest za krótka :młotek:
spyro - 2008-03-28, 22:25

niestety dali mi tylko link d takowej, niby specjalnie zrobionej do benzyny:

http://www.allegro.pl/ite...na_produce.html

Ale to nadal lipa bo jest ta dziura na miskę olejową a ja jej nie chce...

babyy82 - 2008-03-29, 13:35

to w czym problem?? Kawalek cienkiego plastiku nity lub spawarka i nie ma dziury :diabełek:
Rozymiem ze kupujac oslone chcialbys miec dopasowana idealne zeby tylko przykrecic. Ale skoro nie ma co sie chce to sie bierze co jest:P

spyro - 2008-03-29, 14:45

babyy82, nawet nie wiesz jak mi sie marzy spędzić jeden dzień na dłubanie w aucie, ale teraz nie mam kiedy :-( W piwnicy leży masa gratów do założenia, ciągle wpadają mi w ręce jakieś pierdółki, a to z allegro a to gdzieś na szrocie wyrwę okazyjnie i lądują na kupce w piwnicy... Może będzie w końcu jakiś wony dzień żeby przysiąść i to wszystko pozakładać. A pod łóżkiem w pokoju to już nawet pasy od baku leżą...
sebastian - 2008-03-29, 21:01

Kod:
Ale to nadal lipa bo jest ta dziura na miskę olejową a ja jej nie chce...

To jakby miska była cała zakryta tą osłoną, w takim razie jak byś olej spuścił? Co trochę bawić się i zdejmować osłonę, by olej wymienić?

Sir_Kamil - 2008-03-29, 21:06

No i mam już piękną nową osłonę :D . Co prawda jest jednak z otworem na miskę olejową no i oczywiście jest od diesla, ale z montażem nie było problemów. Tak jak pisał piru, jest montowana z przodu "na mijankę" i wkręty (gość, który mi montował, dał dla pewności 6 wkrętów)... i przy okazji obejrzałem podwozie :rotfl: .
Koszty: 100 zł osłona + 20 zł montaż.

A teraz mały offtop - połaziłem dziś trochę po sklepach motoryzacyjnych w poszukiwaniu czujnika temperatury wody (bo mój na bank padnięty, wskazówka leży na 70 i dalej ani drgnie). Na sześć sklepów w jednym w ogóle nie było czujnika na składzie, w pozostałych pięciu były "HansSzajsy", a poza tym proponowali mi jeszcze (ale na zamówienie, bo na magazynie "akurat nie ma") czujnik bodajże SKF-a, Hellę (za 108 zł) i jakiejś firmy na W lub V (ale nie Valeo)..... nic tylko czujniki kupować :]

krzeszak - 2008-03-29, 21:15

Sir_Kamil, - i nie zbrakowało ci osłony z przodu? jaka kopiłeś może te z allegro? masz jakieś foty jak to wygląda lub jak montowałeś?
Sir_Kamil - 2008-03-29, 21:21

krzeszak napisał/a:
Sir_Kamil, - i nie zbrakowało ci osłony z przodu? jaka kopiłeś może te z allegro? masz jakieś foty jak to wygląda lub jak montowałeś?

Właśnie nie zbrakło :) . w tę "mijankę" zmieściło się idealnie.

Tyle tylko, że gość mi dowiercił dwa dodatkowe otwory na wkręty.

Z allegro nie brałem, zamawiałem sobie w AutoLandzie.

Zdjęć nie mam niestety. Montaż był w zasadzie prosty, tylko trzeba najpierw dopasować tę "mijankę" a dopiero później martwić się o wkręty ;) .

krzeszak - 2008-03-29, 21:21

a odnośnie czujnika już kolega sebastian przekonal sie co znaczy nie orginalny czujnik oto cytat,,:wziąłem za telefon, zadzwoniłem do serwisu VW, zamówiłem, kumpel mi przywiózł, założyłem i... nio oki wsio. Gra i buczy, elegancko chodzi, a co najważniejsze, że teraz trzyma się temperaturka na wskaźniku w granicach 90 stopnii - tak oscyluje, między 85-90, później włącza się wiatraczek, ale generalnie stoi na 90 i basta! :) 5 czujników wymieniłem w swojej karierze i żaden nie pokazywał prawidłowej, raz 70, raz 110, ale w końcu orginalny jest w sam raz - tak, jak być powinno. Ale i ta przyjemność wyniosła mnie 80 zł, za czujnik, ale gra i to najważniejsze. Pojeździ się trochę i zaobserwuję, czy faktycznie to tylko czujnik"...

[ Dodano: 2008-03-29, 21:24 ]
szkoda ze nie zrobiłeś foty ,a może przy okazji wymiany czujnika chociaż foty jak to już wygoda po wszystkim ;) :D

Sir_Kamil - 2008-03-29, 21:26

Zastanawiam się nad tą Hellą :mysli: . Albo podjadę gdzie do ASO i wezmę ten oryginał, w sumie trochę tańszy jest.

Acha, tu jest osłona do benzyniaków.... troszkę droższa od tej mojej :]
http://www.czesci.v10.pl/...nto,p26054.html

Po wymianie czujnika mogę zrobić foty, jak wygląda osłona z góry ;) .
Nie mam niestety gdzie wjechać na kanał, żeby zrobić zdjęcia od spodu :|

spyro - 2008-03-30, 19:42

Cytat:
To jakby miska była cała zakryta tą osłoną, w takim razie jak byś olej spuścił? Co trochę bawić się i zdejmować osłonę, by olej wymienić?

Stopa bodajże pisał o tym w swoim nowym nabyrku - Renault Scenic. Do wymiany oleju zdejmujesz klapkę w osłonie i gotowe, masz dostęp żeby spuścić olej.

Poza tym olej można tez wyciągnąć poprzez miejsce gdzie wkładasz bagnet oleju, kilka razy w paru warsztatach tak mi wyciągali olej twierdząc że to lepsze rozwiązanie bo wszystko wyciągną. Choc średnio mi sie to podobało mówiąc szczerze :D

Sir_Kamil napisał/a:
A teraz mały offtop - połaziłem dziś trochę po sklepach motoryzacyjnych w poszukiwaniu czujnika temperatury wody (bo mój na bank padnięty, wskazówka leży na 70 i dalej ani drgnie). Na sześć sklepów w jednym w ogóle nie było czujnika na składzie, w pozostałych pięciu były "HansSzajsy", a poza tym proponowali mi jeszcze (ale na zamówienie, bo na magazynie "akurat nie ma") czujnik bodajże SKF-a, Hellę (za 108 zł) i jakiejś firmy na W lub V (ale nie Valeo)..... nic tylko czujniki kupować :]

Poczytałbyś forum to byś wiedział... Jedź do ASO SKody i kup czujnik do skody Felicji. To oryginał VW, a cena 80-90 PLN w tej chwili. I masz spokój na kolejne 10 lat.

sebastian - 2008-03-30, 20:28

Cytat:
Poza tym olej można tez wyciągnąć poprzez miejsce gdzie wkładasz bagnet oleju, kilka razy w paru warsztatach tak mi wyciągali olej twierdząc że to lepsze rozwiązanie bo wszystko wyciągną. Choc średnio mi sie to podobało mówiąc szczerze

Oni może i tak twierdzą, bo pewnie nie chce im się auta do góry podnosić, albo włazić do kanału i bawić się w odkręcanie korków itp., a tak włożą wąż i wysśe, ale wszystkiego i tak nie wysśie, nie ma szans. Na spodzie miski i tak zostanie jeszcze olej zużyty. Przekonałem się o tym, jak mi kolega wyssał olej bez odkręcania korka w misce. Niby wyssało do końca i skończyło, ale jak powiedziałem, żeby dla pewności jeszcze odkręcił korek, to wyleciało z miski dobre pół szklanki oleju...

Moim zdaniem dziura na miskę być powinna - o wiele praktyczniejsze rozwiązanie.

spyro - 2008-03-30, 21:08

sebastian napisał/a:
Moim zdaniem dziura na miskę być powinna

spyro napisał/a:
Renault Scenic. Do wymiany oleju zdejmujesz klapkę w osłonie i gotowe

Sir_Kamil - 2008-03-30, 23:00

spyro napisał/a:

Poczytałbyś forum to byś wiedział... Jedź do ASO SKody i kup czujnik do skody Felicji. To oryginał VW, a cena 80-90 PLN w tej chwili. I masz spokój na kolejne 10 lat.

Czytałem spyro, czytałem :P . Przejrzałem chyba wszystkie tematy z tego zakresu ;) .

spyro - 2008-03-30, 23:06

no to nie wahaj sie nawet tylko popędź do ASO Skody - przetestowany na moim aucie kupę lat temu - za namowa speca od VW, wtedy jeszcze chciał robić takie drobnostki jak wywiana czujnika temp i on mi właśnie poddał ten pomysł i rzeczywiście to jest ten sam czujnik co sprzedawany w ASO VW a za to tańszy spor. A nawet ma znaczek VW wybity :D
piru - 2008-03-31, 07:40

Poza tym olej można tez wyciągnąć poprzez miejsce gdzie wkładasz bagnet oleju, kilka razy w paru warsztatach tak mi wyciągali olej twierdząc że to lepsze rozwiązanie bo wszystko wyciągną. Choc średnio mi sie to podobało mówiąc szczerze :D

I dobrze że Ci się średnio to podobało !! ! W ten sposób to się wymienia olej w ,,młodych" samochodach do 5-ciu lat. W starszych należy spuścić olej poprzez miskę i wymienić podkładkę pod kurkiem spustu oleju ! Kufna lenią co wymieniają olej nawet nie chce się schodzić do kanału. :boks:

spyro - 2008-04-09, 14:51

piru napisał/a:
coś spyro ostatnio pisał że do benzyniaka będzie kombinował nową osłonę u producenta

no i mamy możliwość zamówić takową, ale niestety i tak z dziura na michę :-( W każdym razie twierdzą że jest dopasowana do benzyniaka.\Może i by nam dali rabacik przy zakupie paru sztuk. ja w każdym razie się piszę.

Kt jeszcze chętny na osłonę do benzyniaka?

krzeszak - 2008-04-09, 15:02

cena???? :D
spyro - 2008-04-09, 18:47

http://www.allegro.pl/ite...na_produce.html

tylko, że tu jest napisane że to benzyna 16v 1997-1998, czy to będzie pasować? To najlepsze osłony jakie można kupić w tej chwili, ta firma to pełna profeska, z nimi gadałem właśnie o osłonach do naszych ventek, ale nie dali mi 100% zapewnienia że będą pasować. Czym te 16 zaworowe silniki sie różnią od spodu od naszych poczciwych 8v?

krzeszak - 2008-04-09, 19:04

cena też przyzwoita jedyne wyjściu to jednemu kupić na czuja przymierzy i wtedy będzie wszystko jasne ;)
Sir_Kamil - 2008-04-09, 21:56

Cholera... miałem zrobić zdjęcia swojej osłony :burak: ... ale nie mam kiedy na kanał podjechać :(
krzeszak - 2008-05-05, 17:09

dzisiaj gadałem z gościem co na allegro wystawia osłony pod silnik i tez na 100% nie daje pewności ze będzie pasować ,ale twierdzi ze ludzie kupują! tu link do aukcji http://autocentrum.allegr...?item=335947943
i co to teraz zrobić???

Sir_Kamil - 2008-05-05, 17:17

Powinna pasować.
Moja też jest niby od Golfa III. A oznaczenie w sklepie miała takie samo jak na tej aukcji - "Golf III \ Vento". Tylko jak mi gość zakładał, to dowiercił dodatkowo dwa otwory w podwoziu, tak dla pewności.

I tradycyjnie zdjęć znów nie mam :( . Ale nie mam niestety możliwości skorzystania z kanału i chyba musisz mi uwierzyć na słowo, że pasuje :mrgreen: .

krzeszak - 2008-05-05, 17:46

ale w tym ogloszeniu które podalem zauwazylem ze na jednym zdjęciu są wyciecia na brzegu a to na którym pisze vento ma prosty bez wyciec rant, nic juz nie czaje
Sir_Kamil, - ty masz 2.0 silnik moze dlatego pasi?

Sir_Kamil - 2008-05-05, 17:57

No tak, ja mam z tymi wycięciami :) .
Szczerze mówiąc, to nie mam pojęcia, czy ta osłona bez wycięć by pasowała :mysli: .

spyro - 2008-05-05, 21:20

nikt nie chce zrobić osłon dla benzynówek 8 V. Ta firma c gadałem robi osłony dla silników 16V i podobno nie będzie pasować do naszych poczciwych ośmiozaworowców...
sebastian - 2008-05-05, 21:22

A nie moga zrobić specjalnie pod ośmiozaworówki 1.8? Wziąść od Ciebie np. szablon?

[ Dodano: 2008-05-05, 21:23 ]
A nie moga zrobić specjalnie pod ośmiozaworówki 1.8? Wziąść od Ciebie np. szablon? Na pewno nie Ty jeden bys na takie coś reflektował, więc znalazło by się pewnie więcej osób, więc czemu mięli by nie zrobić...

spyro - 2008-05-05, 21:27

tak im napisałem, że będzie nas trochę osób, że pisze w imieniu klubu ale odpowiedź była bardzo zdawkowa: nie robie i nie zamierzają robić, bo producent nie przewidział takiej osłony.
Jako, że to wielka firma to naskrobie im pisemko i wyślę normalnie, pocztą polską jako stowarzyszenie i zobaczymy co odpowiedzą wtedy.

sebastian - 2008-05-05, 21:35

Ciekaw jestem co za problem zrobic taką osłonę. Nie dość, że przecież my byśmy takie osłony kupili, to na dodatek rzucą w allegro i równiez inne osoby spoza naszego hlubu kupilyby, bo wiem, że na pewno tak by było. Troszkę tego nie rozumiem. Co innego, jakby na prawde technologia konstrukcyjna aż tak mocno odbiegała od standardów, albo jakby to było nietypowe auto, duży fiacior, polonez czy maluch... A przeciez Vent, czy golfów jeździ po Polsce trochę i ciut ciut więcej, więc mięli by z tego duże zyski.
mikusw - 2008-05-05, 21:35

popieram popieram, ale tak na marginesie po co wam osłona silnika od spodu??
a poza tym nie wydaje mi sie oby był problem z dopasowaniem 16v czy 8v skrzynia, miska, zawieszenie niewiele sie różnią

[ Dodano: 2008-05-05, 21:36 ]
ps chyba że chodzi o zawias od gt-ka

Morfeusz142 - 2008-05-05, 23:11

[ Dodano: 2008-05-05, 23:16 ]
spyro napisał/a:
Ta firma c gadałem robi osłony dla silników 16V i podobno nie będzie pasować do naszych poczciwych ośmiozaworowców...

Moim zdaniem tylko głowicą, ale co to ma do osłony. Też szukam osłony do mojego 1.6, który jest pochylony odwrotnie jak 1.8 i 2.0.

spyro - 2008-05-06, 11:44

no nie wiem czym się róznią, tez bym kupił osłonę, ale nikt nie chce im nam zrobić.
Sir_Kamil - 2008-05-06, 13:42

spyro napisał/a:
nikt nie chce zrobić osłon dla benzynówek 8 V. Ta firma c gadałem robi osłony dla silników 16V i podobno nie będzie pasować do naszych poczciwych ośmiozaworowców...

Do mojego ośmiozaworowca pasuje jak ulał :mrgreen:

Morfeusz142 - 2008-05-07, 07:38

Sir_Kamil napisał/a:
Do mojego ośmiozaworowca pasuje jak ulał

Właśnie powinny pasować. Mój Ojciec, ma osłonę w 2.0 GT - oryginalną. Podobno do 1.8 też pasuje.

sebastian - 2008-05-07, 08:24

No ale właśnie to "podobno"...
Pewności na 100 % nie ma. Kupi się, a później trza przerabiać, kombinować itd...

krzeszak - 2008-05-07, 13:59

sebastian napisał/a:
Pewności na 100 % nie ma. Kupi się, a później trza przerabiać, kombinować itd...

i to właśnie jest w tym wszystkim najgorsze!ze nikt dokładnie nie wie czy to spasuje a sprzedawca tez ręce umywa... :(

Paweł J. - 2008-05-07, 14:04

No to Panowie....ktoś musi się poświęcić...podjechać na kanał i wszystkie dziury wymierzyć...
krzeszak - 2008-05-07, 14:16

Tygrysisko napisał/a:
.ktoś musi się poświęcić...podjechać na kanał i wszystkie dziury wymierzyć...

widzę kolega dobry pomysł zapodał :oklaski: i widzę ze chętny do poświeceń...dla dobra ogółu :D :D :D

Paweł J. - 2008-05-07, 14:20

Kanału w garażu nie mam, ale mam dobre miejsce niedaleko domu gdzie olej wymieniam i gdzie da się pod auto wejść, także przy najbliższej okazji pomierzę....

Tylko teraz gdzie te dziury są..?? Żebym wiedział gdzie szukać.....

sebastian - 2008-05-07, 14:26

Najlepiej to po prostu pstryknij fotki, takie bardziej dokładnieszcze, szczegółowe, a znawcy tematu podpowiedza na pewno :)
Paweł J. - 2008-05-07, 14:33

Spróbuję ale nie wiem czy fota wyjdzie bo sam się pod silnik ledwo wciskam a zrobić zdjęcie to nie wiem, ale będę próbiował.
sebastian - 2008-05-07, 14:38

Ja jeszcze spróbuję podbić do kumpla, jak będzie miał kanał wolny, to zrobię fotę
krzeszak - 2008-05-07, 15:16

Tygrysisko napisał/a:
ale mam dobre miejsce niedaleko domu gdzie olej wymieniam i gdzie da się pod auto wejść,

Tygrysisko napisał/a:
nie wiem czy fota wyjdzie bo sam się pod silnik ledwo wciskam a zrobić zdjęcie to nie wiem

nie aż o takim poświeceniu nie mówiłem, to ekstremalne warunki ,odpuść sobie Tygrysisko, może ktoś z kolegów ma kanał i chce to pstryknie foto bez wysilku i narażania życia... ;)

sebastian - 2008-05-07, 15:27

A jak z tą osłoną z tyłu pod bagażnikiem? Ma ktoś taką zamontowaną?
krzeszak - 2008-05-07, 16:09

sebastian napisał/a:
A jak z tą osłoną z tyłu pod bagażnikiem?

ja mam oryginał :P

sebastian - 2008-05-07, 16:10

Spytałem się jeszcze na allegro dystrybutora czy firmy, która ma takie oslony i to, co odpisali:
Cytat:
Dziękujemy za zainteresowanie naszym produktem .
Przykro nam , ale nie mamy w ofercie osłony do Pana modelu .
Według danych katalogowych nie jest przewidziana w oryginale osłona do tego samochodu .

o, że nei jest przewidziana, nie znaczy, że ma jej nie być. Co z tego, że prodycent nie przewidział, ale co za problem zrobić taką... Masakra, i to jest firma?

[ Dodano: 2008-05-07, 16:11 ]
Ale to juz chyba taki bajer, no nie? Spełnia ona w ogóle jakies tam zadanie? Tez tak myślałem o niej, co by tez nie założyć.

Sir_Kamil - 2008-05-07, 16:35

krzeszak napisał/a:
ja mam oryginał

Jo tyż :mrgreen: .
Ale jest tak popękana, że pewnie niedługo sama odpadnie :mrgreen: .

Co do zdjęć.... nie obiecuję, ale może uda mi się zrobić parę fotek w piątek. Mam zamiar zajechać do warsztatu na kanał, żeby mi sprawdzili układ wydechowy. Coś mi w nim dzwoni pod podwoziem, jak jest na biegu jałowym, a rano nie zawsze chce "zakręcić" za pierwszym razem, chociaż do niedawna nie było z tym problemu :mysli: :) .

sebastian - 2008-05-07, 17:15

Jak dzwoni, to albo tłumik się wysypał i jego resztki dzwonią w środku, albo katalizator...
Paweł J. - 2008-05-07, 17:49

krzeszak napisał/a:
to ekstremalne warunki ,odpuść sobie Tygrysisko

Aż tak źle nie jest...zawsze olej w ten sposób wymieniam i terqaz dałbym radę...ale mi chodziło o to że aparat moze nie objąć obiektywem całego tego miejsca z bliskiej odległości..

sebastian napisał/a:
A jak z tą osłoną z tyłu pod bagażnikiem? M

A jest cos takiego??....kurcze ja to nie wiem czy mam czy nie ale chyba nie tylko zbiornik sam :(

Sir_Kamil napisał/a:
Coś mi w nim dzwoni pod podwoziem, jak jest na biegu jałowym, a rano nie zawsze chce "zakręcić" za pierwszym razem, chociaż do niedawna nie było z tym problemu

Może kawałek katalizatora odpadł i trochę przytkał wydech i stąd problemy z odpalenie...

tomek87 - 2008-05-07, 17:52

ja tam tez posiadam wszystkie osołony i przez nie nie mogę założyć z przodu dokładki od VR-a :D
Sir_Kamil - 2008-05-07, 19:24

sebastian napisał/a:
Jak dzwoni, to albo tłumik się wysypał i jego resztki dzwonią w środku, albo katalizator...
Tygrysisko napisał/a:
Może kawałek katalizatora odpadł i trochę przytkał wydech i stąd problemy z odpalenie...

Obstawiam podobnie, ale chcę mieć pewność :mrgreen:

Tygrysisko - Ty i Spyro dostaliście ode mnie po plusie odnośnie tematu benzyny. Okazało się, że końcówka przewodu była nieźle popękana :mrgreen: .
No i w zasadzie niepotrzebnie kupiłem nowy regulator ciśnienia paliwa :mrgreen: .

Paweł J. - 2008-05-07, 19:34

A wiem i dziękuję za plusika...
Sir_Kamil - 2008-05-09, 19:23

No to pożegnałem się z katalizatorem :( ... rozsypał się biedaczek :( .
Wypadałoby go czymś zastąpić. W zasadzie biorę dwie rzeczy pod uwagę: albo strumienica albo ten "niby" katalizator z Allegro http://moto.allegro.pl/it..._vw_vento.html.

I jeszcze takie pytanko - co później zrobić z sondą lambdą :co?: . Wycinać w strumienicy dziurę :mysli: ?

Paweł J. - 2008-05-09, 19:26

Ale obudowa kata jest ok??
Bo słyszałem że niektórzy kupują katalizatory i do środka wwalają strumienice...i z zewnątrz nie widać różnicy...

Sir_Kamil - 2008-05-09, 19:31

Tygrysisko napisał/a:
Ale obudowa kata jest ok??
Bo słyszałem że niektórzy kupują katalizatory i do środka wwalają strumienice...i z zewnątrz nie widać różnicy...

Na Allegro jest pełno tych strumienic w obudowach katalizatorów. Tylko gdzie później wepchnąć sondę lambdę :) ?
I jestem ciekaw, jak taka strumienica wpływa na osiągi samochodu, moc, spalanie itp.
Bo widzę, że wszędzie na Allegro wymieniają tylko zalety strumienic. Ale jakieś wady na pewno są ;) .

Paweł J. - 2008-05-09, 19:32

A to już muszą Ci tuningowcy odpowiedzieć....
Sir_Kamil - 2008-05-09, 19:34

Tygrysisko napisał/a:
A to już muszą Ci tuningowcy odpowiedzieć....

No to idę poszperać w dziale tuningowym :mrgreen: .

Hmmm.... sporo osób odradza wstawianie strumienicy... w sumie mógłbym wstawić tłumik przelotowy, na przykład coś takiego http://moto.allegro.pl/it...strumienic.html
albo takiego http://moto.allegro.pl/it...nierdzewka.html .

Wypatrzyłem jeszcze coś takiego http://www.autosklep.isto...n,363764,0.html , ale mam wrażenie, że będzie trochę za krótki :mysli: .

sebastian - 2008-05-09, 20:30

Sir_Kamil napisał/a:
Ale jakieś wady na pewno są .

są, owszem..
autko chodzi głośniej, więcej pali, emisja spalin większa, strumiennica po jakimś czasie sie wypala...

a co zrobić z sondą? zrobić otwór w kacie, lub w strumiennicy i wspawać. Po prostu.. Ew. w rurce tuż przy samej strumiennicy bądź kata.

Ale nie polecam strumiennicy. Co kat, to kat. A skoro rozsypał się, to możliwe, że zapchal szczątkami tłumiki...
A jeśli katalizator, to nie metaliczny (z wkładem metalowym), tylko porcelana. Będą C w sklepie czy w necie pisać, że ten lepszy, bo niby metalowy, że odporniejszy na uderzenia, czy wstrząsy, ale guzik prawda. szybciek się wypala i zapycha. I nie wytrzymuje dłużej niż 3-4 lata... Porcelana i tylko porcelana. Ta firma AWG... taka sobie. Bosal może i droższy, ale porzxądniejszy. Mówię Ci to od serca, bo pracowałem w tej branży, to coś wiem. To są typowo montażowe, więc trza je wspawywać.

A jeśli już na prawdę się nastawiasz na strumiennicę, to nie strumiennica, a najwyżej wysyp szczątki kata i zostaw samą puszkę, orginalną. Chyba najlepsze rozwiązanie, ale już będzie głośniejszy , może więcej palić, no i spaliny...
Strumiennica to lipa, straszna lipa...

Sir_Kamil - 2008-05-09, 20:52

W sumie to najbardziej nastawiam się na ten tłumik przelotowy.
Bo katalizator to jednak poważniejszy wydatek :( .
No a strumienicę sobie w takim razie odpuszczę...

Prawdopodobnie resztki katalizatora nie zapchały tłumika... a przynajmniej mam taką nadzieję ;) .

No i te spaliny.... ale to już muszę na analizatorze sprawdzić :) .

Dzięki za opinię :) .

Paweł J. - 2008-05-09, 21:02

Sir_Kamil,
Utwórz nowy temat ;) bo nam się tu niezłe OT zrobiło.... ;)

sebastian - 2008-05-09, 21:16

Sir_Kamil napisał/a:
Prawdopodobnie resztki katalizatora nie zapchały tłumika

A skąd wiesz? przecież musiały gdzieś się wydostać, a same sie nei ulotniły, nie wyparowały... :)
Na pierwszy rzut oka może sie wydaważ, ze wszystko będzie ok, ale z biegiem czasu licz się z tym, że auto straci na mocy, będzie się dusić itd. także przyszykuj się jeszcze na wymianę końcowego tłumika. Bo jak słychać, ze coś brzęczy, to trza od razu działać, póki całkowicie wkłąd się nie opróżnił.

fakt, że kat do wydatek, ale pomyśl, jak wymienisz na strumiennicę, czy ten tłumik przelotowy, to i tak za pare lat go szlag trafi, może 3, może 4... a kat na wiele, wiele dłużej wytrzyma. Mi jakoś 16 lat służy - od nowości. To się nazywa dopiero katalizator, hehe :)

spyro - 2008-05-09, 23:55

Dzięń mnie było a tu taki mega OT zrobiliście... Chłopaki zróbcie nowy temacik co by nie zawalac pościkow o osłonie silnika.
Sir_Kamil - 2008-05-11, 11:15

Tygrysisko napisał/a:
Sir_Kamil,
Utwórz nowy temat ;) bo nam się tu niezłe OT zrobiło.... ;)

spyro napisał/a:
Dzięń mnie było a tu taki mega OT zrobiliście... Chłopaki zróbcie nowy temacik co by nie zawalac pościkow o osłonie silnika.

Dobra, koniec offtopu :) .
Tłumik i tak będę wstawiał dopiero po wypłacie, więc dam znać w czerwcu co i jak ;) .

krzeszak - 2008-06-09, 23:41

panowie i co z ta osłoną??? coś sie wyjaśniło gdzie te foty?
sebastian - 2008-06-09, 23:42

Stanęło na tym, że miał ktoś pomierzyć swoją osłonę i jakoś cisza...
krzeszak - 2008-06-20, 14:17

Widze ze trzeba samemu próby przeprowadzić na własnym vento, innego wyjścia nie ma kupić przymierzyć i wszystko ;)
Sir_Kamil - 2008-06-30, 19:56

Mam foty osłony (niestety słaba jakość i nie udało mi się dobrze wszystkiego uchwycić, ale mniej więcej widać, jak to wygląda) :)

spyro - 2008-06-30, 21:40

musze sie zakręcić w końcu wokól tej osłony bo coraz bardziej mi jej brak.
sebastian - 2008-06-30, 21:42

No to skąd ją będziesz kręcił? Nowa, używana? Nie tylko Tobie jej brak...
Paweł J. - 2008-06-30, 22:25

No więc tak....plusik dla Sir_Kamil, od autora tematu.... ;)
Fable - 2008-06-30, 22:28

mamy na szrotach te oslony :P ja mam oryginalna :) kumplowi na wentce dziewczyna polama gdy przejechala jego Ventka po wiosce :D
spyro - 2008-06-30, 22:29

Zaczynam poszukiwania. Najbardziej chciałbym żeby ktoś mi zrobił na wymiar, bo ta od diesla ma dziurę na miskę olejową a w benzyniaku to po co to komu...
Fable - 2008-06-30, 22:30

poczta nieprzyszla? :D
sebastian - 2008-06-30, 22:38

spyro napisał/a:
bo ta od diesla ma dziurę na miskę olejową a w benzyniaku to po co to komu...

do spuszczania oleju przecież. Dziurę powinna mieć, by była łatwa możliwośc spuszczenia oleju bez odkręcania osłony.

spyro - 2008-06-30, 22:40

Fable napisał/a:
poczta nieprzyszla? :D

yyy do mnie?

Fable - 2008-06-30, 22:43

mialem na uwadze jezeli ci znajde te pokrywe u nas to i wysle ci poczta to dojdzie? :D
spyro - 2008-06-30, 23:02

A dziękóweczki w takim razie :D :D :D
Fable - 2008-06-30, 23:03

jutro zaskocze do jednego szrotu ktory mam po drodze do domu i zapytam co maja dobrego. od Golfa III podchodzi?
spyro - 2008-06-30, 23:06

Fable napisał/a:
od Golfa III podchodzi?

tak, na pewno ale ważne do benzynki żeby było, nie ta od diesla

Fable - 2008-06-30, 23:07

myslalem ze zadnej roznicy nie ma
spyro - 2008-06-30, 23:18

Fable napisał/a:
myslalem ze zadnej roznicy nie ma

jest róznica i to spora. Poczytaj ten wątek od początku bo ropizywaliśmy się na ten temat.

sebastian - 2008-07-01, 14:57

Fable, Jak gdzieś tam coś teges, ja też bym się pisał na tą osłonę, jakby były więcej, niż sztuj 1 :]
A różnica w benzyniaku i w dizelku jest.

Fable - 2008-07-01, 21:09

bylem dzisiai u nich to widzialem ze golf byl bity w tyl ale juz bylo zapozno i niebylo zadnej osoby... trzeba jakos bedzie ich tam zlapac i sie dowiedziec czy to cos oddzielnie psrzedaja a tam pozniej juz zalatwimy :)
Sir_Kamil - 2008-07-03, 08:42

sebastian napisał/a:
No to skąd ją będziesz kręcił? Nowa, używana? Nie tylko Tobie jej brak.

Nie ma się co bawić w używaną osłonę. Nie kosztuje ona nie wiadomo ile, żeby nie można było kupić nowej :) .

Chyba, że uda Ci się dorwać osłonę w dobrym stanie :) .
spyro napisał/a:
jest róznica i to spora.

Największa jest taka, że w benzynce jest wycięta dziura na miskę olejową. Poza tym większych różnic raczej nie ma :) .

Paweł J. - 2008-07-03, 10:22

Nadziałem się na pomiary podwozia...i chyba tam jest rozstaw śrub do osłony silnika...nie jestem tego pewny ale na wszelki wypadek wrzucam na forum:

spyro - 2008-07-03, 11:13

Sir_Kamil napisał/a:
Największa jest taka, że w benzynce jest wycięta dziura na miskę olejową

chyba raczej odwrotnie, w dieslu jest wycięta dziura na miskę olejową, poza tym ta od dieslajest ciut mniejsza, patrzyłem o Maksika, który ma ew benzyniaku taka zamontowana i nie zakrywa wszystkiego, są od przodu "dziury".

Sir_Kamil - 2008-07-03, 14:12

spyro napisał/a:
Sir_Kamil napisał/a:
Największa jest taka, że w benzynce jest wycięta dziura na miskę olejową

chyba raczej odwrotnie, w dieslu jest wycięta dziura na miskę olejową, poza tym ta od dieslajest ciut mniejsza, patrzyłem o Maksika, który ma ew benzyniaku taka zamontowana i nie zakrywa wszystkiego, są od przodu "dziury".

Mea culpa, faktycznie jest na odwrót :zawstydzony: .
No tak, ja mam osłonę dedykowaną do Golfa III/Vento 1.8, ale problemów z montażem nie było :) .

sebastian - 2008-07-17, 21:10

Wiecie co, sama osłona, moim zdaniem, jeszcze nie wystarczy. tak przeglądałem neta, i wygłówkowałem, że do tego interesu potrzebne jeszcze są takie dwa jakby noski, czyli lewa i prawa strona, co się przykręca na spód spojlera takie trójkąty, jakby, a później razem z osłoną silnika tworzą wspólnie jednolitą osłonę całej komory http://allegro.pl/item388...w_golf_iii.html
spyro - 2008-07-17, 21:16

no dlatego ja bym chciał wyrwac osłonę która by cały silnik od spodu zakryła, bez kombinacji z jakimiś listkami itp. Trzeba by spróbować tą do silników benzynowych 16V
sebastian - 2008-07-17, 21:23

Nikt nie wrzucił fotek, jak to wygląda, Sir_Kamil zrobił, lecz takie troszkę niewyraźne, dokładnie nie widać. No, ale sama osłona, nawet ta, a szczególnie ta, co na allegro sprzedają, jakby nówki, z ABSu, to nie zakryje całego silnika. ja też taką bym chciał wyrwać i nie ja sam jeden nawet...
Paweł J. - 2008-07-18, 07:16

sebastian napisał/a:
dwa jakby noski, czyli lewa i prawa strona

jeśli mnie pamięć nie myli to ja chyba mam takie coś u siebie :mysli:

sebastian - 2008-07-18, 17:35

Tygrysisko napisał/a:
jeśli mnie pamięć nie myli to ja chyba mam takie coś u siebie

A zobacz, czy jednak Cię pamięć nie myli i zarzuć foteczkami od dołu, jak to wygląda (jeśli możesz, masz taką możliwość - nawet aparacikiem od dołu...) :)

Paweł J. - 2008-07-18, 17:47

teraz nie mam takiej możliwości żeby fotki teraz pyknąć ..ale jakoś postaram się to zrobić
(może będa nawet dzisiaj późnym wieczorem ale nie obiecują

Te plastikowe osłony są przykjręcane na 4 srubki, 2 do hokeja (zaznaczone na żólto) i dwie do końcówki nadkola (na czerwono)....pisząc końcówki mam na myśli najbardzie wysunięty punkt nadkola do przodu....czyli po odwrotnej stronie tego miejsca gdzie się chlapacze czepia....

A co, Wy tego nie macie?? to nawet widac jak się maskę podniesie...prawa osłona idealnie klakson osłania....

sebastian - 2008-07-18, 18:58

Ja nie mówię teraz, już, dzisiaj. Kiedyś, przy czasie i jak będziesz miał taką możliwość.
Tygrysisko napisał/a:
prawa osłona idealnie klakson osłania

No ja tego nie mam, i klaksonu nic nie osłania, jak deszcz pada to ciągle woda na neigo leci, a przydałoby się to...

Paweł J. - 2008-07-18, 18:59

no to kurcze dowiaduję się, że mam kolejny mało spotykany bajer... :D
spyro - 2008-07-18, 20:36

Tygrysisko napisał/a:
A co, Wy tego nie macie?? to nawet widac jak się maskę podniesie...prawa osłona idealnie klakson osłania....

też tego nie mam u siebie...

sebastian - 2008-07-18, 21:03

To wychodzi na to, że Tygrysisko, pomimo, iż ma wersję CL, czyli "golasa", to ma bardziej wypasioną od mojej GL-ki - co to się porobiło na tym świecie... :oklaski:
Paweł J. - 2008-07-18, 21:16

Więc tak...o to fotki:

spod spodu:

widok po otworzeniu maski:

mocowanie tego "czegos" do nadkola:

skutki jazdy bez osłony silnika:

spyro - 2008-07-19, 17:44

U mnie tego nie ma... Kolejny bajerek montowany w co poniektórych Ventkach.
krzeszak - 2008-07-19, 18:03

a ja mam w swoim :D :D :D
cinek82 - 2008-07-19, 18:05

krzeszak napisał/a:
a ja mam w swoim :D :D :D

Bo ty masz wersję na Finlandię, hehe...

Paweł J. - 2008-07-19, 18:05

Krzeszak i ja mamy venciaczki ściągane z Niemiec....może to ma jakieś znaczenie... :mysli:
tomek87 - 2008-07-19, 18:10

Ja mam cały spód zabudowany, no i oczywiście autko z DE więc może coś w tym jest ;)
cinek82 - 2008-07-19, 18:16

Ja mam też z DE ale jestem 2 właścicielem w Pl może ten poprzedni coś od spodu naprawiał i nie chciało mu sie z powrotem tego zakładac
Paweł J. - 2008-07-19, 18:17

cinek82, to zobacz czy masz dziury w hokeju w tym miejscu...

cinek82 - 2008-07-19, 18:26

Mam, dziury, też raz jak zakładałem hokej to sie zastanawiałem po co one tam są i teraz juz wiem
spyro - 2008-07-20, 11:00

no mój Ventek od początku w Polsce,więc widać na polski rynek przyoszczędzili :D
sebastian - 2008-07-20, 11:13

spyro napisał/a:
no mój Ventek od początku w Polsce,więc widać na polski rynek przyoszczędzili

Ale skąd wiesz, może poprzedni właściciel wyciągnął to i nie założył, albo w serwisie kiedyś, coś robiąc, wyciągnęłi, a później już zapomnielitego założyć... :)

spyro - 2008-07-20, 12:14

Możliwe, chociaż gościu (poprzedni właściciel) robił najmniejsze pierdółki w ASO, dał mi pokaźną tekę z wszystkim fakturami od samego początku i pewnie jakby coś się z tym stało to by założyli mu nowe...
krzeszak - 2010-02-14, 18:27

Tak wyglada oryginalna osłona silnika disla z vento

no i produkt Allegrowy za ok 80zl

temat długi jak rzeka ale żadnych konkretów... niby nie pasuje ta podróbka do benzyny ale czy na pewno ?? a jak jest z ta oryginalna tez nie podejdzie ??

szym29 - 2010-02-14, 18:37

mnie wlasnie brakuje takiego czegos co pokazal Paweł J na tym małym zdjatku
krzeszak - 2010-02-14, 18:48

szym29, - A która osłonę zamontowałeś ?? oryginał czy podróbę ?? wszystko pasuje ??
Paweł J. - 2010-02-14, 19:30

krzeszak napisał/a:
Tak wyglada oryginalna osłona silnika disla z vento

Osłona fajna...ale i tak jest dziura na miskę olejową co ma znaczenie przy glebie oraz przy serii gdyż to już tak ciepła nie trzyma jak powinno.

vezet22 - 2010-02-14, 19:32

takowa osłona z allegro moim zdaniem jest do :dupa:
jekieś letkie otarcie lub zachaczenie nią o podłoże spowoduje jej połamanie i moment się rozleci, z takiego kiepskiego plastiku jest ona zrobiona.
Jeśli już to tylko ori zakładać a napewno i do benzyny się da ją zamontować bez problemu.

krzeszak - 2010-02-14, 19:52

Paweł J. napisał/a:
Osłona fajna...ale i tak jest dziura na miskę olejową

tak jest w oby rodzajach... pewnie ze względu na polepszenie dostępu do miski podczas wymiany oleju(co by nie było potrzeby wymontowywać całej osłony)

Paweł J. - 2010-02-14, 19:55

Wystarczyłby tylko dobry wlot w osłonie na klucz nasadowy i bez problemu można olej wymienić ;)
krzeszak - 2010-02-14, 19:58

Paweł J. napisał/a:
Wystarczyłby tylko dobry wlot w osłonie na klucz nasadowy

pewnie tak...lecz szwaby mieli inny patent

zlotykamil - 2010-02-16, 00:22

na focie allegorwej osłony nie ma zabków na org są - kiedyś na giełdzie była oslona nie mialem kasy przy sobie :mur: :mur: :mur: koleś chcial za nia 80zł i też nie miala zabków ale wygladała na solidną i raczej była ori - pytałem czy pasuje do benzyniaka a on pokazal mi na niej ślady ( linie na skraju osłony do wyciecia ) i mowił ze jak nie pasuje to trzeba to wyciac i bedzie pasowało - prawda to ? ma ktoś z urzytkowników osłone pod silnikiem udokumentowaną foami?:D