|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Ogólnie - Zamki w drzwiach.
Lukas_Vento - 2012-01-28, 07:27 Temat postu: Zamki w drzwiach. Cześć,
od godziny 21 do 2 w nocy walczyłem z zamkami w drzwiach przednich. Było tak że zamek od kierowcy mi zamarzał gdy temperatura spadała poniżej -4 około. Wziąłem auto dzisiaj po robocie na hale, ciepło, sucho, rozebrałem drzwi, wyciągnąłem zamek. Otworzyłem go, przedmuchałem powietrzem. Potem postanowiłem przesmarować smarem ten cały zamek, zrobiłem tak, złożyłem wszystko do kupy, założyłem w drzwi, zamknąłem auto z pilota i zamknęły się wszystkie drzwi oprócz kierowcy, skobel poszedł na dół, ale drzwi nie zamknął.
Zauważyłem że jak ręką docisnę skobel to nie da się drzwi otworzyć, więc wykręciłem zamek jeszcze raz i wykręciłem też zamek z drzwi od pasażera żeby mieć porównanie co jest nie tak. Poskładałem tak jak było po drugiej stronie, zamykam auto, i znowu drzwi od kierowcy się niby zamknęły ale dało się je otworzyć, a co najlepsze to drzwi od pasażera też się niby zamknęły a również i je się dało otworzyć.
Pomyślałem że przesmarowanie zamka to nie był najlepszy pomysł więc wyczyściłem wszystko poskładałem ale dalej nie zamyka drzwi. Już nie miałem ani ochoty, ani nerwów żeby przy tym grzebać do rana, więc wróciłem do domu, auto stoi pod blokiem "zamknięte" z uzbrojonym alarmem.
Co jest nie tak z tymi zamkami? Coś jest źle złożone? Pomóżcie, bo już mi przez głowę przeszła myśl żeby tego szrota zepchnąć z jakiejś skarpy i się go pozbyć.
markus - 2012-01-28, 07:44
Lukas_Vento napisał/a: | auto stoi pod blokiem "zamknięte". |
moje tak samo od chwili pojawienia się mrozów nie zamykam auta. I tak już od 3 lat. Temat zamków był przerabiany już niejednokrotnie na forum. Poszperaj troszkę. Na pewno znajdziesz.
MaxS - 2012-01-28, 09:16
Kod: | http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=14&t=369765 |
Czyściłeś tak jak tutaj?
Lukas_Vento - 2012-01-28, 20:21
Tylko że to nie chodzi o bębenek niestety
Speedy68 - 2012-01-28, 21:00
pewnie jest problem z tymi zapadkami na dole zamka... stary smar + syf + ujemna temperatura = zablokowany zamek. wczoraj chciałem się do niego dobrać ale brak garażu i ujemne temperatury udaremniły moje trudy, bo żeby wyjąć zamek trzeba zdemontować mech. podn. szyby a grzebania przy -9 stopni przy szybach wolałem sobie odpuścić... póki co potraktowałem go sporą dawką wd 40 i sekwencją wielokrotnego otwierania i zamykania i dziś rano przy -10 drzwi się otworzyły
adamwwy - 2012-01-28, 22:29
Problem to właśnie ten element który łapie za kołek w słupku. W moim Vento i w ojca Passacie ten sam problem był. Opalarką dobrze ogrzałem, aż zapadki zrobiły się ciepłe i coś zaczęło lekko dymić, dałem na to Liqu Moly LM40 (chyba tak to się nazywa) w dużej ilości i pomogło. Opalarka wysuszyła elementy, a LM wypłukało brud i je nasmarowało.
pyro69 - 2012-01-29, 16:39
Ja dziś miałem podobnie. Temperatura -15 stopni, centrany otwrzył wszystkie drzwi ale od kierowcy nie dało sie zamknąć ;/ więc znów od nowa zamkniecie i otwarcie z klucza i tu sie zdzwiłem gdyż nie da sie ich wogóle otworzyć ani z zewnatrz ani z środka ;/ reszta drzwi chodzi normalnie. Nie wiem czy rozbierać cały panel czy tez probowac wd40.
szym29 - 2012-01-29, 19:00
mialem tez problemy z mrozem.qpilem wodke najtansza i za pomoca strzykawki wstrzyknolem w zapadki zamka i teraz mi nie zamarzaja.tam brod sie zbiera i wilgoc i przez to tak sie dzieje,ale najlepszy bylby czysty spirytus
Piotr_Goldap - 2012-01-29, 20:12
Czysty spirytus....hmmm trochę szkoda
Speedy68 - 2012-01-29, 22:22
spirit się wypija a suszy się chuchając oparami...
|
|