|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Pozostałe - Biopaliwo z bliskiej
Juraya_San - 2012-02-16, 12:37 Temat postu: Biopaliwo z bliskiej Z racji coraz droższych paliw, wiadomo, każdy szuka jak najtańszego. Bliska w mojej okolicy sprzedaje biopaliwo, sporo tańsze od normalnego oleju, ale nie wiem czy mój silnik zniesie to paliwo. ( diesel bez doładowania 64 km). Gdzie można to sprawdzić, czy takie paliwo się nadaje? Mój znajomy go używa i chwali sobie, ale jeździ golfem II z 87 więc silnik się sporo różni.
lukasz17 - 2012-02-16, 14:59
zniesie bez problemu tylko przy tych temperaturach bedzie go bardzo ciezko odpalic to po ile bio u Ciebie jest u mnie chyba jest rowne ropie...
zB3ig - 2012-02-16, 15:17
najekonomiczniej to na własną rękę zacznij pędzić spiryt z ziemniaków albo buraków i dolewaj 10/20% do baku i ciesz cię ekonomiczną jazdą bez utraty mocy ani bez obaw o eksploatacje Miałem to ostatnio na "technologi bioenergetycznej" więc wiem a zwykły diesel poza tym wytrzyma dużo więcej udziwnień w domieszkach do paliwa niż z turbiną więc lej co popadnie bez obaw
Juraya_San - 2012-02-16, 15:19
Ropa jest po 5, 71 a bio po 5, 56
sebastian - 2012-02-16, 16:29
http://forum.vwvento.org/...2&highlight=bio
http://forum.vwvento.org/...6&highlight=bio
bradley - 2012-02-16, 16:55
zB3ig, stosowanie paliwa na bazie etanolu w silnikach, w ktorych zastosowano stopy magnezu konczy sie ich destrukcja (korozja, rozpuszczanie). To tak jako ciekawostka na temat nowych silnikow benzynowych
kuban21 - 2012-02-16, 17:00
śmiało można lać ja sprawdzałem, na oleju rzepakowym jeździ bez problemu troszkę słabszy ale nie wiele, jak zaczynają się mrozy to ciężko odpala. na oleju opałowym również można jeżdziłem moc taka sama w mrozach odpala bez problemu nawet jak było -30
zB3ig - 2012-02-16, 17:08
bradley Ty jak zwykle musisz mnie czymś zaskoczyć Wiem czym już zabłysnę na najbliższym wykładzie z"technologi bioenergetycznych"
kuban21
Cytat: | na oleju opałowym również można jeżdziłem moc taka sama w mrozach odpala bez problemu nawet jak było -30 |
bo jakby nie patrzeć opałówka to to sam co napędowy tylko bez akcyzy jako że to nie paliwo, i jest tylko zabarwione jakimś syfem
bradley - 2012-02-16, 17:22
zB3ig, co to za kierunek politechniczny?
zB3ig napisał/a: | bo jakby nie patrzeć opałówka to to sam co napędowy tylko bez akcyzy jako że to nie paliwo, i jest tylko zabarwione jakimś syfem |
Jakby opal byl zly to by go nie stosowali w ogrzewaczach, a na pewno by sie psuly na potege. A taki olej opalowy lekki jeszcze zachwalaja bardzo niska zawartoscia siarki - ze niby ekologia Zabawe psuje akcyza i solvent yellow oraz red.
zB3ig - 2012-02-16, 21:50
bradley napisał/a: | zB3ig, co to za kierunek politechniczny?
|
ja na Ochronie środowiska UMCS jestem a mam teraz taki fascynujący cykl wykładów, które skłaniają mnie do myślenia
|
|