|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Pozostałe - Lampy angielskie i europejskie
sebastian - 2007-03-27, 19:57 Temat postu: Lampy angielskie i europejskie jako, że dwa razy już kupiłem lampy angielskie (niewiedząc o tym w czasie zakupu), to pokażę, jak je odróżnić:
Tak wyglądają normalne reflektory, przystosowane do ruchu prawostronnego (głównie układ poprzecznych pasków na kloszu):
a tak wyglądają lampy do ruchu lewostronnego:
-sorki za niefachowe rysunki, ale sam robiłem
Pozdrawiam serdecznie
PS. dodałem kilka nowych fotek swojego autka, looknijcie
[ Dodano: 27-03-2007, 20:00 ]
pierwszy obrazek to normalne lampy na polskie drogi, drugi to na angielskie,
jaca - 2007-03-27, 21:37
To lepiej podaj jaki maja numer homologacji nie kupować
Chodzi o te kółeczko z E w środku i numerem
sebastian - 2007-03-27, 22:04
Anglik ma E1, normalna ma E3. Zobacze jeszcze na nowych jak jest
kovval - 2007-03-27, 23:25
seba technikiem od rysunkow to ty napewno nie jestes zebys nie napisal o tych skosnych paskach to bym szukal jak na "Znajdz na obrazkach 10 rozniacych sie szczegolow". i nic bym nie znalazl ale dobry pomysl z umieszczeniem tego tutaj. gratki
sebastian - 2007-03-27, 23:39
tak uważam też , że dobry pmysł, bo nie życzę nikomu dwa razy kupić lampy angielskiej, jedną oddałem, kasę zwrócili, została mi jeszcze jedna, ale ta kupowałem w styczniu, to nie wiem, zajade kiedyś i pogadam z szefem tego szrotu, może chociaż za pół ceny pójdzie, bo koleś ze mną się sprzeczał, że to właśnie jest normalna, polska, a pojechałem na ustawienie swiateł, to od razu mi powiedzieli, że to anglik, i nie ma bata, wykłuciłem się a co sie okazało, że oni tam wszystkie takie lampy i szkła mieli, więcej już tam nic nie kupię, lamp tymbardziej - mam przecież nowe już
Waldek - 2007-03-30, 20:26
sebastian coś mi się wydaje że ktoś tu się myli. Albo ja albo Ty
Moje oryginalne klosze HELLA są z układem takim jak na Twoim drugim "rysunku" a nie wiem czy sam jesteś pewien które są jakie bo różnie piszesz.
Podajesz że angielskie mają E1 a ja mam oryginalnie właśnie takie. Wyobraź sobie że dziś kupiłem nowy klosz, o identycznym układzie jaki miałem poprzednio a oznaczenie ma E4...
Więc w końcu jak to jest.....??
sebastian - 2007-03-30, 22:27
No z tym E, to pisałem tak jak napisane było na lampach, że miałem na anglikach tak napisane, że E1, to tak napisałem. Nie wiem, jakie mają jeszcze inne oznaczenia, wiem natomiast jaki jest układ tych pasków na rysunkach i na pewno jest tak jak na nich - inaczej byc nie może. ale co do E, to też mógłbym polemizować, może zależy czy podróba czy orginał, ale u mnie E1 było i na podróbie i na orginale angliku, także mażnaby tu długo pisać, ale inaczej nie może być jak na rysunkach.
[ Dodano: 31-03-2007, 22:27 ]
No dziwne, dzisiaj patrzyłem na swoich nowych orginalnych lampach i napisane jest E1... anglik tez miał E1, czyli na to wychodzi, że orginalne są E1 wszystkie, a podróby E4
Polibo - 2007-04-22, 23:54
wg auto świata :
na reflektorach jest oznaczenie w postaci
strzałki z grotem w prawo - reflektor do jazdy w ruchu lewostronnym
bez strzałki - prawidłowy
z dwiema - symetryczny
spyro - 2007-04-23, 00:37
Też to czytałem w WC ostatnio I pomyślałem sobie od razu o poście na forum, ale mnie ubiegłeś polibo
Polibo - 2007-04-23, 17:44
spyro napisał/a: | ale mnie ubiegłeś polibo usmiech |
nawet mi się czasem zdarza
|
|