Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Tuning - Montaż foteli z Leona Cupry do Vento...

KamyczeQ - 2012-03-06, 19:53
Temat postu: Montaż foteli z Leona Cupry do Vento...
Mam piękne fotele z Leona cupry.. bodajże to samo co passat b5 i golf IV pod względem mocowań.. Chciałbym to zamontować do Vento lecz nie bardzo wiem jak.. wiem że trzeba trochę rzęźbić.. Z przodem.. ale totalnie nie wiem co zrobić z tylnymi.. Mocowanie w Vento a z Leona są inne.. Chyba że mi się wydaje.. Zakładał ktoś takie fotele, mógłby powiedzieć co i jak dokładnie krok po kroczku ? I co z tym tyłem ? Szkoda mi foteli bo to skóra jest i po pieniądzach.. Szukałem poradników ale nie ma nigdzie dokładnego.. na VWgolf coś jest ale lipa..
vwkrzysio - 2012-03-07, 10:59

te fotele masz z mocowaniami ?? Jeżeli tak to tylko spawać mocowania do budy i tyle. chyba nic innego nie wchodzi w grę. Tak mi się zdaje
levis521 - 2012-03-07, 11:54

wydym miał chyba siedzeni z golfa 4
KamyczeQ - 2012-03-07, 12:54

No bo przód jest lajtowy.. Tylko tył..
karolek_ust - 2012-03-07, 15:09

Napisz do Arka on ma z Leona
arek07 - 2012-03-07, 20:21

z tyłu pasują prawie plug&play, dużo lepiej jak z przodu ;)
ze starych dolnych siedzisk musisz przełożyć te druty co je trzymają i tyle :D ,
jeśli chodzi o oparcia to boczne dolne wypusty pasują bez problemu, musisz tylko środkowe trzymanie oparć dać z leona lub sobie dorobić, z górą jest troche więcej problemu bo musisz wykombinować górne mocowania bo te od vento nie pasują ale to też się da zrobić bez problemu ;)

KamyczeQ - 2012-03-08, 15:18

Możesz mi na PW podesłać foto co i jak u Ciebie wygląda ? Z tym tyłem.. Bo do przodu te blaszki mam ORI z Golfa IV.. więć chyba będzie bajeczka..
KamyczeQ - 2012-03-09, 15:18

Powiedzcie mi jeszcze czy mocowania tylne przedniego fotela mają taki sam rozstaw jak te z Vento ?
KamyczeQ - 2012-03-11, 19:59

Temat może iść w kosz.. ;) Jak ktoś chce to na PW mu wyjaśnie co i jak bo poradziłem sobie z tymi siedzeniami.. ;)
krzeszak - 2012-03-11, 20:17

KamyczeQ napisał/a:
Jak ktoś chce to na PW mu wyjaśnie co i jak bo poradziłem sobie z tymi siedzeniami..

KamyczeQ, - skrobnij po krotce co i jak przyda się komuś na pewno po to jest to forum by się dzielić informacjami szczególnie takimi nowymi eksperymentami :D

KamyczeQ - 2012-03-11, 20:26

Zaczynamy od poszukiwań oryginalnych mocowań z golfa IV, leona, passata b5 etc.. Jedziemy na złom i prosimy by nam wycieli te blaszki do przodu.. ;) Już połowa roboty mniej.. Wycinamy stare zaczepy foteli przednich.. i wspawujemy blaszkę.. Wcześniej szlifujemy rolkę prowadzącą fotel w szynach.. Strona naprzeciwko wpinki do pasów.. ;) Troszkę trzeba zmodyfikować uchwyty na pasy.., ale to już każdy się zorientuje.. I to wszystko.. Przykręcamy wsio dwoma śrubami do blaszki na kluczyk 13 i cieszymy michę nowymi fotelami.. ;) Z tyłem jest podobnie.. Trzeba tylko dorwać mocowanie oparcia środkowe z golfa IV lub Leona.. Spodnie siedzenie zakładamy na starą rame z tych siedzeń z Vento.. A do oparcia trzeba przykręcić te blachę i dorobić uchwyty, co by się oparcie zatrzasnęło w zamku.. Ot cała filozofia.. ;P Chaotycznie no ale myśle że na chłopski rozum się połapiecie.. ;]
arek07 - 2012-03-13, 21:19

Cytat:
Zaczynamy od poszukiwań oryginalnych mocowań z golfa IV, leona, passata b5 etc.. Jedziemy na złom i prosimy by nam wycieli te blaszki do przodu

z przodu wystarczy kawałek blaszki o kącie prostym:

do tyłu warto by było mieć orginalne mocowanie oparcia kanapy :] ja akurat nie miałem więc sobie dorobiłem :P

boczne mocowania oparcia kanapy pasuję idealnie:

ze starego siedziska przekładamy tylko te uchwyty:

KamyczeQ - 2012-03-14, 22:16

Z blachami poprostu miałem dostęp do złomu, to sobie wziąłem.. ;) Zawsze to ORI :D

Tylne mocowanie oparć środkowe.. też dorabiałem.. ale przerobiłem stare mocowanie z Venta ucinając go na pół i dokręciłem śrube, którą owinąłem taśmą izolacyjną a na koniec opaską termokurczliwą.. :D Siedzi jak należy.. ;]

Pozostaje nam dorobić mocowanie górne oparć i tutaj już trzeba troszkę rzeźby.. ;) Sam na razie nie robiłem tego ale może coś wykombinuje.. ;] Albo załatwię ORI.. i po kłopocie...