|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Ogólnie - tylkna belka
Witos - 2012-03-15, 12:13 Temat postu: tylkna belka Robiłem dzisiaj geometrię i koleś w serwisie powiedział mi że mam do wymiany tylną belkę. Zastanawiam się czy jest sens ją robić bo pójdzie na to sporo kasy. Jak zauważyłem podczas jazdy nie ściąga mi w żadną stronę. Na zakrętach również niczego nie zauważyłem. Pytałem się znajomego mechanika to mówił że nie ma co tego robić bo wyjdzie około 1000zł. Pytanie moje czy muszę to zrobić?
hrubek18 - 2012-03-15, 12:34
hmm pierwsze spotykam się żeby coś było z tylną belką chyba że miałeś małe łup z tylu albo bokiem w krawężnik stuknąłeś?tam są tylko tuleje które się wymienia i nic więcej tam nie ma no oprócz amorków i hamulców.a co dokładnie w niej się popsuło że mechanik tyle powiedział za naprawę?belkę z tarczami można kupić za 200zł popatrz na allegro
zB3ig - 2012-03-15, 13:16
a może masz już tak ze starości wygiętą, że masz negatyw w sumie to w belce nie ma się co psuć żeby ją całą wymieniać ! chyba że wygięta jest ale to byś wyczuł podczas jazdy
Witos - 2012-03-15, 15:19
No $*^%*&%( dosyć zdrowo, tak wyglądała felga po dzwonie http://img254.imageshack....8/dsc09042x.jpg Na szczęście powietrze mi nie zeszło. Bardzo możliwe że to od tego. Powiedział mi że belka jest skrętna, skręciła ale nie wróciła na miejsce, nie wiem o co mu chodziło. Jest ponoc pochylona pod kątem i że jakby było coś tylko ze zbieżnością to mogliby coś poradzić ale w tym stanie to nie. Narazie nie czuję różnicy. Po wymianie amortyzatorów, tulei i ustawieniu geometrii jest lepiej niż wcześniej. Mam za mało doświadczenia żeby czuć czy coś jest nie tak.
Niby belka 200zł ale ryzyko że kupi się krzywą, do tego robota, od razu trzeba tuleje wymienić a potem znowu geometria więc do kupy jak się zbierze to wyjdzie za dużo...
hrubek18 - 2012-03-15, 15:34
to musiał być ładny dzwon.... belka na pewno nie jest skrętna jak opon nie tnie to nie powinna być skręcona zawsze możesz skoczyć do jakiegoś innego mechanika i zobaczyć co on powie bo mi chcieli wcisnąć wymian pompy od ABS-u w drugim samochodzie auto stało tydzień i nie znaleźli problemu a dzięki sebastian, doszedłem że to bezpiecznik wiec zawsze lepiej zasięgnąć porady kogoś innego
chopin87 - 2012-03-15, 15:51
na tylnej belce masz jeszcze czopy do mocowania piasty/bebna. jak sie uderzy kolem od boku i jest cos nie tak to najczesciej zginaja sie te czopy belka jest dosc mocnym elementem.
bradley - 2012-03-15, 16:36
Oczywiscie, ze w Vento jest belka skretna.
A zeby ja skrzywic to trzeba ostro przywalic bokiem (np. drift w kraweznik;) ) Moze pogiac czop piasty, przesunac mocowania belki do nadwozia czy sama belke.
Witos - 2012-03-16, 00:18
Dalej nie wiem czy warto to robić.
bradley - 2012-03-16, 10:20
Dostales wydruk z geometrii?
Witos - 2012-03-16, 13:04
Tak dostalem ale niewiele z tego rozumiem.
bradley - 2012-03-16, 13:33
No to wklej go na forum
Witos - 2012-03-18, 14:36
i to
I jak?
bradley - 2012-03-19, 17:21
Widac, ze masz bardziej "wyprostowane" kolo lewe, do tego zbieznosc kiepska. Lewe kolo rozbieznie ustawione, prawe zbieznie. Oba sa przesuniete w ta sama strone, czyli masz "drifta". Moze tego tak nie odczuwasz bo wartosci katow sa male ale jest krzywo. No i osie przestawione. Dzwon byl
Na przodzie masz bardzo ladna zbieznosc.
Witos - 2012-03-19, 17:35
Czyli trzeba robić tę belkę czy zostawić tak jak jest?
bradley - 2012-03-19, 19:02
To juz twoja decyzja. Roznica w pochyleniu kola wydaje sie mala, wiec teoretycznie nie powinno scinac nadmiernie opon, a w zasadzie to tej lewej. Zobaczysz sam przy zmianie
Auto jedzie prosto jak puscisz kierownice? Jak sie zachowuje w zakretach w lewo/prawo
Witos - 2012-03-20, 08:16
Po puszczeniu kierownicy jedzie prosto, a jak jest na zakrętach to nie potrafię ocenić.
pablomed - 2012-03-25, 21:04
to oznacza że przede wszystkim przesunęły się mocowania belki do podłogi, czyli krzywa podłoga a to jest najdroższy problem bo chcąc mieć na tip-top takie auto trzeba podłogę naciągać u speca. Sama belka to pryszcz jakie 1000 złotych???? tu masz przykład http://allegro.pl/vw-golf...2202945847.html
|
|