|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Ogólnie - kontrolka oleju
jarkkolo - 2007-04-02, 01:23 Temat postu: kontrolka oleju witam szukam pomocy co to może być ,poziom oleju jest prawidłowy a zapala sie podczas jazdy i piszczy kontrolka oleju na desce rozdz.nie zawsze to sie dzieje ale co jakis czas
marmarmarek - 2007-04-02, 12:01
czujnik
tomala2301 - 2007-04-02, 20:49
tak jak marmarmarek napisał sprawdĽ czujnik oleju a jak by był dobry to musisz sprawdzić ci¶nienie oleju ale to w warsztacie .
100P - 2007-04-02, 23:15
u mnie swego czasu było to samo. co jaki¶ czas nie wiadomo dlaczego zapalała się kontrolka i przez moment było słychać ten dĽwięk który daje po uszach już nie hałasuje a nic nie robiłem olej też był na odpowiednim stanie. nie wiem co było. Kiedy¶ kto¶ mi mówił, że może się zabrudził smok oleju w misce olejowej. pzdr
Dzolo - 2007-04-02, 23:29
JA też to przerabiałem , wymianiłem czujnik i
theority - 2007-04-03, 08:45
By¶cie przestali bawić się w Drifty to by nie było takich mrugnięć i dĽwięków Sk±d ja to wiem ...?
Paweł J. - 2007-04-03, 18:26
Pawnie czujnik ,ale ja bym tego nie bagatelizował i pojechał do dobrego mechaniora bo być może to co¶ poważniejszego, ale miejmy nadzieję że to tylko ten nieszczesny czujnik.
jarkkolo - 2007-04-03, 18:47
dzięki wszystkim za porady ,narazie nic nie robiłem i jest spoko jak będzie znowu ten pisk to wymieniam czujnik dzięki pozdro
yahoo - 2007-04-03, 21:42
miałem podobnie w moim passacie 1,8 Kontrolka co jaki¶ czas dawała o sobie znać i oczywi¶cie brzęczyk też. SprawdĽ to w miarę szybko w warsztacie na manometrze (ci¶nieniomierzu), ja tego nie zrobiłem od razu i niestety panewka stanęła. To nie był czujnik !
Paweł J. - 2007-04-03, 21:49
yahoo napisał/a: | ja tego nie zrobiłem od razu i niestety panewka stanęła |
Własnie tego też bym się obawiał. Gdybym miał u siebie takie co¶ to od razu startowałbym do mechanika, lepiej dmuchać na zimne, a w szczególno¶ci je¶li chodzi o sprawy silnikowe.
yahoo - 2007-04-03, 21:53
Oczywi¶cie - sprawdzenie to minimalny koszt w porównaniu do ewentualnej naprawy silnika. Jak sprawdz±, będziesz pewien o co biega i wszystko się wyja¶ni. Powodzonka
zeusszwagier - 2007-04-24, 15:57
mam pytanie ktury jest czujnik od oleju bo umnie jeden jest tak jak na silniku a drugi na filtrze oleju ktury jest jakim bo umnie piszczy też i się ¶wieci kontrolka ale mam wyciek oleju spod dekla klawiatyry i to sporawy i podejżewam że dla tego bo olej traci ci¶nienie i jak wcisne sprzęgło i dam więcej gazu to się wyłancza na jaki¶ czas a włancza się po dłuszej trasie jaki¶ 40 kilometrach
Vento CLX - 2007-08-13, 12:14
ja mam vento 1.8 CLX 96r u mnie teraz piszczy kazali mi zmienić filtr oleju bo podobno na gazie szybciej sie zapycha
marmarmarek - 2007-08-13, 17:09
zeusszwagier napisał/a: | mam wyciek oleju spod dekla klawiatyry i to sporawy i podejżewam że dla tego bo olej traci ci¶nienie |
ja mysle, ze ta droga silnik cisnienia stracic nie moze cos innego musi byc nie tak.
misiek - 2007-08-13, 18:02
my¶lę podobnie jak marmarmarek że t± drog± to raczej nie traci ci¶nienia, ci¶nienie wytwarza się na wałku rozrz±du i w popychaczach a tam gdzie Ci już leci to raczej po prostu wyciek oleju który spływa do silnika.Vento CLX kto Ci naopowiadał że na gazie się filtr oleju prędzej zapycha JeĽdziłem dużo na gazie plonezem, teraz w ventce już ponad 30tys na gazie i nie słyszałm aby od gazu się filtry oleju zapychały o według mnie bzdura szwagier ventk± na gazie zrobił już ponad 80tys km na gazie i też mu się nic nie zapychało
marmarmarek - 2007-08-13, 18:12
misiek napisał/a: | nie słyszałm aby od gazu się filtry oleju zapychały wow |
no pewnie-oprocz regularnej wymiany to co ma sie z filtrem dziac ? zwlaszcza oleju...
Vento CLX - 2007-08-20, 13:13
a czy od stosowania niewła¶ciwego oleju może kontrolka migać i piszczeć ja stosuje mobil super S i mam problem z czujnikiem. przejechałem na nim 4 tys.
yahoo - 2007-08-21, 22:28
na jaki olej wymieniłe¶ ? jaki był poprzednio ?
spyro - 2007-08-21, 22:31
Dziwne... Co ma olej to brzęczenia? J wcze¶niej lałem minerala, teraz po remoncie silnika półsyntetyk i nigdy nie bręczało mi z powodu oleju, pare razy od mocnego przegrzania, ale takiego na maxa w lato na trasie gdy dostawał furka nieĽle po gazie przez dłuższy kawałek trasy, a takto nigdy nic nie brzęczy...
yahoo - 2007-08-21, 22:45
no ma troszkę jednak - gor±cy olej jest jak wiadomo rzadszy, więc przy wyjechanej pompie olejowej, czy innym powodzie utraty ci¶nienia w układzie smarowania silnika brzęczyk daje znać o zbyt niskim ci¶nieniu oleju. jeżeli zalejesz piec gę¶ciejszym olejem, np. mineral lub ekstremum, jak podaj± na opakowaniach "olej do silników o dużym wysileniu lub w dużym stopniu zużytych" - np. lotos specjal, kontrolka może się na jaki¶ czas uspokoić. silniczek "zatka się" gęstym zajzajerem i nawet przy wysokiej temperaturze będzie trzymał ci¶nienie, przynajmniej takie, które nie uruchomi brzęczyka ... przez jaki¶ czas oczywi¶cie
|
|