Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Ogólnie - kontrolka oleju

jarkkolo - 2007-04-02, 01:23
Temat postu: kontrolka oleju
witam szukam pomocy co to może być ,poziom oleju jest prawidłowy a zapala sie podczas jazdy i piszczy kontrolka oleju na desce rozdz.nie zawsze to sie dzieje ale co jakis czas
marmarmarek - 2007-04-02, 12:01

czujnik
tomala2301 - 2007-04-02, 20:49

tak jak marmarmarek napisał sprawdĽ czujnik oleju a jak by był dobry to musisz sprawdzić ci¶nienie oleju ale to w warsztacie .
100P - 2007-04-02, 23:15

u mnie swego czasu było to samo. co jaki¶ czas nie wiadomo dlaczego zapalała się kontrolka i przez moment było słychać ten dĽwięk który daje po uszach ;) już nie hałasuje a nic nie robiłem :) olej też był na odpowiednim stanie. nie wiem co było. Kiedy¶ kto¶ mi mówił, że może się zabrudził smok oleju w misce olejowej. pzdr
Dzolo - 2007-04-02, 23:29

JA też to przerabiałem , wymianiłem czujnik i :OK:
theority - 2007-04-03, 08:45

By¶cie przestali bawić się w Drifty to by nie było takich mrugnięć i dĽwięków :P Sk±d ja to wiem ...? :burak:
Paweł J. - 2007-04-03, 18:26

Pawnie czujnik ,ale ja bym tego nie bagatelizował i pojechał do dobrego mechaniora bo być może to co¶ poważniejszego, ale miejmy nadzieję że to tylko ten nieszczesny czujnik.
jarkkolo - 2007-04-03, 18:47

dzięki wszystkim za porady ,narazie nic nie robiłem i jest spoko jak będzie znowu ten pisk to wymieniam czujnik dzięki pozdro
yahoo - 2007-04-03, 21:42

miałem podobnie w moim passacie 1,8 Kontrolka co jaki¶ czas dawała o sobie znać i oczywi¶cie brzęczyk też. SprawdĽ to w miarę szybko w warsztacie na manometrze (ci¶nieniomierzu), ja tego nie zrobiłem od razu i niestety panewka stanęła. To nie był czujnik !
Paweł J. - 2007-04-03, 21:49

yahoo napisał/a:
ja tego nie zrobiłem od razu i niestety panewka stanęła

Własnie tego też bym się obawiał. Gdybym miał u siebie takie co¶ to od razu startowałbym do mechanika, lepiej dmuchać na zimne, a w szczególno¶ci je¶li chodzi o sprawy silnikowe.

yahoo - 2007-04-03, 21:53

Oczywi¶cie - sprawdzenie to minimalny koszt w porównaniu do ewentualnej naprawy silnika. Jak sprawdz±, będziesz pewien o co biega i wszystko się wyja¶ni. Powodzonka :OK:
zeusszwagier - 2007-04-24, 15:57

mam pytanie ktury jest czujnik od oleju bo umnie jeden jest tak jak na silniku a drugi na filtrze oleju ktury jest jakim :hmmm: bo umnie piszczy też i się ¶wieci kontrolka ale mam wyciek oleju spod dekla klawiatyry i to sporawy i podejżewam że dla tego bo olej traci ci¶nienie i jak wcisne sprzęgło i dam więcej gazu to się wyłancza na jaki¶ czas a włancza się po dłuszej trasie jaki¶ 40 kilometrach ??
Vento CLX - 2007-08-13, 12:14

ja mam vento 1.8 CLX 96r u mnie teraz piszczy kazali mi zmienić filtr oleju bo podobno na gazie szybciej sie zapycha
marmarmarek - 2007-08-13, 17:09

zeusszwagier napisał/a:
mam wyciek oleju spod dekla klawiatyry i to sporawy i podejżewam że dla tego bo olej traci ci¶nienie

ja mysle, ze ta droga silnik cisnienia stracic nie moze :) cos innego musi byc nie tak.

misiek - 2007-08-13, 18:02

my¶lę podobnie jak marmarmarek że t± drog± to raczej nie traci ci¶nienia, ci¶nienie wytwarza się na wałku rozrz±du i w popychaczach a tam gdzie Ci już leci to raczej po prostu wyciek oleju który spływa do silnika.Vento CLX kto Ci naopowiadał że na gazie się filtr oleju prędzej zapycha :wow: ?? :hmmm: JeĽdziłem dużo na gazie plonezem, teraz w ventce już ponad 30tys na gazie i nie słyszałm aby od gazu się filtry oleju zapychały :wow: o według mnie bzdura :tak: szwagier ventk± na gazie zrobił już ponad 80tys km na gazie i też mu się nic nie zapychało :tak:
marmarmarek - 2007-08-13, 18:12

misiek napisał/a:
nie słyszałm aby od gazu się filtry oleju zapychały wow

no pewnie-oprocz regularnej wymiany to co ma sie z filtrem dziac ? zwlaszcza oleju...

Vento CLX - 2007-08-20, 13:13

a czy od stosowania niewła¶ciwego oleju może kontrolka migać i piszczeć ja stosuje mobil super S i mam problem z czujnikiem. przejechałem na nim 4 tys.
yahoo - 2007-08-21, 22:28

na jaki olej wymieniłe¶ ? jaki był poprzednio ?
spyro - 2007-08-21, 22:31

Dziwne... Co ma olej to brzęczenia? J wcze¶niej lałem minerala, teraz po remoncie silnika półsyntetyk i nigdy nie bręczało mi z powodu oleju, pare razy od mocnego przegrzania, ale takiego na maxa w lato na trasie gdy dostawał furka nieĽle po gazie przez dłuższy kawałek trasy, a takto nigdy nic nie brzęczy...
yahoo - 2007-08-21, 22:45

no ma troszkę jednak - gor±cy olej jest jak wiadomo rzadszy, więc przy wyjechanej pompie olejowej, czy innym powodzie utraty ci¶nienia w układzie smarowania silnika brzęczyk daje znać o zbyt niskim ci¶nieniu oleju. jeżeli zalejesz piec gę¶ciejszym olejem, np. mineral lub ekstremum, jak podaj± na opakowaniach "olej do silników o dużym wysileniu lub w dużym stopniu zużytych" - np. lotos specjal, kontrolka może się na jaki¶ czas uspokoić. silniczek "zatka się" gęstym zajzajerem i nawet przy wysokiej temperaturze będzie trzymał ci¶nienie, przynajmniej takie, które nie uruchomi brzęczyka ... przez jaki¶ czas oczywi¶cie