|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Benzyna - kontrolka oleju
LukassBe - 2012-03-22, 14:22 Temat postu: kontrolka oleju Siema!
Mam taki problem. Po przejechaniu ok 20 km zapala mi się kontrolka oleju i piszczy mi cały czas. Olej wymieniany, filtr tak samo. Możliwe że coś z ciśnieniem oleju? Dzięki za jakiekolwiek odpowiedzi!
5!
lukasz17 - 2012-03-22, 18:01
moj kumple to samo mial w golfie w td to cos bylo z jakim sczujnikiem chyba czy jakos tak wiem ze strasznie go to wkurzalo ten pisk
Danielos - 2012-03-22, 18:56
albo czujnik ciśnienia oleju albo pompa oleju się zaciera i po rozgrzaniu gdy olej rzadszy to nie trzyma ciśnienia-raczej to bym obstawiał.
Marek81l - 2012-03-27, 11:43
Pompa w tych silnikach jest z reguły dożywotnia,jak masz obrotomierz to sprawdz czy przypadkiem nie robi Ci się to przy delikatnej jeżdzie powyżej 2 tys obrotów,a jak trzymasz okolice ponad 3 tys to problemu nie ma??
Winny będzie czujnik,dla pewnosci oba. Koszt ok 30 zl i 10 min pracy dla średnio zaawansowanego użytkownika Venta.
Gural99 - 2012-08-07, 22:17
Witam,
dzisiaj w czasie wartkiej jazdy po autostradzie zapaliła mi się kontrolka oleju i odezwał się brzęczyk. Zjechałem z autostrady podnoszę maskę i wszystko wokół filtra oleju jest nim zarzygane. Olej można powiedzieć, że świeżo wymieniony 2 miesiace temu i przez cały ten okres auto stało, bo nie mogłem jeździć z powodu złamanej ręki. To była pierwsza dłuższa trasa. Po odczekaniu kilku minut sprawdziłem poziom oleju, który pozwolił na dalszą już łagodną jazdę, kontrolka i brzęczyk już się nie odezwały. Jakieś sugestie ? Źle złożony filtr, czy może wada filtra? I czy na tym pierdzielniku do którego się przykręca filtr jest uszczelka czy nie? Bo może trzeba go wymienić, odkąd pamiętam zawsze przy filtrze były przypocenia.
pozdrawiam
dejzi - 2012-08-08, 20:24
WITAM!! MAM PODOBNY PROBLEM OD DŁUŻSZEGO CZASU ZAPALI MI SIE KONTROLKA OLEJU I TEN NIEMILOSIERNY BRZECZYK!!! POWYMIENIAŁEM WSZYSKIE CZUJNIKI ŁĄCZNIE Z LICZNIKIEN BO CHŁOPAKI MÓWIĄ ZE SIE PSUJA I NIC ! POWIEM TAK SPRAWDZ NA KRUDKO CZUJNIK WYSOKIEGO CISNIENIA A PUZNIEJ CZUJNIK NISKIEGO CISNIENIA!!!!!!!!POPROSTU PODŁĄCZ KONTROLKE NIEZALEZNIE!!! PO PODŁACZENIU CZUJNIKA WYSOKIEGO CISNIENIA KONTROLKA MUSI SWIECIC !!PO ODPALENIU AUTA MUSI ZGASNĄC I JEDZ AZ NA PULPICIE ZASWIECI OLJ JESLI KONTROLKA NIE ZASWIECI TZ. ZE CISNIENIE JEST!!!!!!!!!!! CZUJNIK WYSOKIEGI CIS. KOL. DRAZOWY!! CZUJNIK NIS. CIS. KOLOR BIAŁY!!!!!!!!!!!!! JA JUZ TEZ SAM NIEWIEM CO ROBIC!!!!!!!!!!! JAK SIE COS DOWIESZ WIECEJ TO DAJ ZNAC!!!PROSZE!!
Gural99 - 2012-08-09, 20:06
Byłem w serwisie. Stwierdzili, że olej cieknie z podstawy filtra i z czujników. Więc kazałem wymienić uszczelkę na podstawie filtra oraz oba czujniki, wyczyścili zacieki oleju. Zrobiłem 150 km w ramach testu i jest sucho, nic nie świeci, nie brzęczy. Koszt części z wymianą bagatela 80 zł.
Pozdrawiam!
majkel00230 - 2012-08-15, 17:50
Gural99, to mało jak na serwis . kontrolka oleju może się zapalać z 2 powodów.
1. z powodu bardzo niskiego poziomu oleju
2. z powodu braku ciśnienia. (czasami jest to wina pompy lub wyciek i wtedy nie ma z czego z robić ciśnienia)
ps. z tego co się dowiedziałem to uszkodzenia czujnika ciśnienia oleju nie spowoduje zaświecenia się kontrolki i uruchomienia buzera.
szewcio123 - 2012-08-15, 18:09
Cytat: | ps. z tego co się dowiedziałem to uszkodzenia czujnika ciśnienia oleju nie spowoduje zaświecenia się kontrolki i uruchomienia buzera. |
zgadzam sie z toba kolego ponieważ z mojego czujnika lał sie olej a zadez brzeczyk ani kontrolka sie nie zapaliła
siwygup - 2012-08-23, 16:31
szewcio123 napisał/a: | Cytat: | ps. z tego co się dowiedziałem to uszkodzenia czujnika ciśnienia oleju nie spowoduje zaświecenia się kontrolki i uruchomienia buzera. |
zgadzam sie z toba kolego ponieważ z mojego czujnika lał sie olej a zadez brzeczyk ani kontrolka sie nie zapaliła |
Ja miałem tak, że mi się zapalała kontrolka i brzęczyk. Wymieniłem czujnik ten przy podstawie filtra i już 1500km zrobione i nic;)
pablomed - 2012-08-24, 18:03
sa dwa czujniki uszkodzenie wysokociśnieniowego (biały zwykle) włącza brzeczyk tak samo jak niskie ciśnienie
Gural99 - 2012-10-06, 20:40
majkel00230 napisał/a: | Gural99, to mało jak na serwis. |
Oczywiście nie autoryzowany Od chwili wymiany w/w części minęło kilka tysięcy kilometrów i cisza, nic nie świeci, nie brzęczy, pod machą sucho
|
|