|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Gaz/Benzyna - gaśnie na gazie
Zaba91 - 2012-03-22, 21:15 Temat postu: gaśnie na gazie Koledzy mam taki problem... na zimnym silniku benzyna/gaz jeździ normalnie... jak wyłączy się ssanie a temperatura jeszcze nie jest za wysoka to przy dojeżdżaniu do skrzyżowania (na gazie) tuż przed zatrzymaniem kiedy wciskam sprzęgło po prostu gaśnie. Odpalać już muszę na benzynie, przejadę trochę, temperatura podskoczy trochę wyżej i już mogę jeździć na gazie normalnie i bez żadnego problemu. Na benzynie bez względu na temperaturę silnika jeździ się normalnie. Co może być powodem takiego zachowania?
Silnik mam 1.8 ABS. Ostatnio gazownik założył mi też ręczną regulację gazu bo elektryka jakaś tam zaczęła padać.
majkel00230 - 2012-03-23, 09:52
Elo. Miałem ten sam problem. A w zimne to już totalnie przy każdym wciśnięciu sprzęgła i spadku obrotów silnik na gazie gasł ;/ denerwujące niesamowicie. No ale z tydzień temu wymieniłem termostat bo auto wolno się grzało... po wymianie termostatu na gazie już nie gaśnie lecz zauważyłem, że przy wciśnięciu sprzęgła obroty spadają trochę poniżej 850 ale nie gaśnie bo to sekundowy spadek. Myślę, że u mnie poprawiło tą sytuację wymiana termostatu i to że teraz już mamy wyższe temp. na zewnątrz. Ale w najbliższym czasie i tak mam w planie przegląd Gazu u majstra (filtry, regulacja, szczelność) tak dla pewności.
Pytanie do Ciebie jaką temp ma auto??? szybko dobija i trzyma 90 stopni ?
Zaba91 - 2012-03-23, 11:46
termostat niedawno u siebie wymieniałem wiec jest niby ok. Temp szybko łapie ale wskazówka ciągle oscyluje ok 70-80*
hose - 2012-03-23, 19:36
Może być źle ustawiona mieszanka, zapchany filterek lub któryś zawór się nie otwiera. Często na tłoczkach zbiera się taki syf, który przy zimnym silniku jest klejący a w momencie nagrzania dopiero się rozpuszcza.
sebastian - 2012-03-23, 20:07
A parownik kiedy był regenerowany? Może by czas najwyższy zająć się tym?
Zaba91 - 2012-03-23, 20:16
Ventką jeżdżę już rok, gaz jest od 2008... więc chyba faktycznie jakiś przegląd by się przydał
ile takie coś może kosztować?
hose - 2012-03-23, 20:23
Przegląd z wymianą filtrów i regulacją chyba coś około 50zł. Może być parę zł więcej bo chyba nie mniej. Regenerację reduktora też możesz zlecić lub zrobić samemu przy pomocy zestawu regeneracyjnego. Cena zależy od typu reduktora.
Zaba91 - 2012-03-23, 20:32
poczytałem trochę o regeneracji parowników i myślę że sam się za to zabiorę tylko znajdę trochę czasu kiedy będę mógł auto odstawić na trochę
dzięki za podpowiedzi
hose - 2012-03-23, 20:35
Zawsze to jakieś nowe doświadczenie Powodzenia
|
|