Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Ogólnie - ZEGARY INDIGLO

szewcio123 - 2012-03-27, 20:34
Temat postu: ZEGARY INDIGLO
Witajcie koledzy! Zamontowałem dzisiaj do swojego Ventyla tarcze Indiglo od MoMana.
wszystko w miare jakoś wyszło tylko chciałbym zamontować podświetlane wskazówki, nie bawiąc sie w farbki fluoroscesyjne. Czy ktoś z was ma tego typu przeróbkę w swoim vento? jeżeli tak to czy mógłby udzielić info jak dobrze przerobić sobie wskazówki?? z góry dzieki za info
dodałem fotkę jak to wygląda :dresik: :dresik: :dresik:

szewcio123 - 2012-03-27, 21:04

:]
MustangGT - 2012-03-27, 21:42

Hejka super sprawa :D . Mam wskazówki od Bory 1.9 TDI. Planuje też takie coś ale na razie mam tylko wskazówki i jeszcze nie świecą. Planuje je podłączyć mniej wiecej tak:
W otwór gdzie wchodzi wskazówka wsadzić kawałek cienkiej tekturki aby wystawała i wchodziła w wskazówki tak aby czerwone światło nie świeciło na tarcze a do drugiego końca tekturki przylepić małe dwie djody. Tu zdjęcie moich wskazówek.

Pozdro. :)

szewcio123 - 2012-03-27, 21:53

Kolego? to podświetlenie ci jeszcze nie działa na tych wskazówkach tak? Tarcze śą dostępne na allegro wraz z inwenterem nie zbednym do świecenia tarcz dałem 197 zł ale efekt jest dobry.... jeszcze tylko wskazówki i lalka..... a ty kolego od czego massz te wskazówki?
MustangGT - 2012-03-27, 22:00

No na razie nie podłączałem jak to zrobię to nagram to :) tylko trzeba skręcić takie tarczki :D Twoje jest 1 klasa gratuluje udanego efektu :)
szewcio123 - 2012-03-27, 22:05

MustangGT, możesz mi napisać od jakiego auta dorwałeś te wskazówki?
od golfa 4? to nie są? dzieki za pochawałe hehhe :faja:

MustangGT - 2012-03-27, 22:23

Wskazówki mam od VW Bora 1.9 tdi nie pamiętam który rok ale bliżej 2000 niż 2010. Na allegro w moto/częśći/wyp.wnętrza/liczniki takie widziałem za 50zł :)
devill4 - 2012-03-29, 22:41

nie jestem pewny czy to od tego zależy ale lepiej omijaj liczniki z anglika bo kupiłem coś takiego i ośki są grubsze od ventowskich :) ogólnie to masz do wyboru polo, golf IV, bora i passat b5...i tu jeszcze kwestia jaki kolor chcesz uzyskać bo jak inny niż czerwony to musisz bezbarwnych szukać ale w Twoim przypadku najlepszy efekt da chyba czerwony kolor :) są też gotowe zestawy do podświetlenia wskazówek jakbyś nie miał możliwości lutowania tego wszystkiego
devill4 - 2012-04-02, 23:01

skończone w sobotę a taki wstępny efekt...ciąg dalszy prac w tym tyg mam nadzieję

http://www.youtube.com/wa...eature=youtu.be

tylko niestety prawdziwego odcienia ani efektu na filmiku jak zawsze nie widać...

szewcio123 - 2012-04-02, 23:08

devill4,
Dużo czasu ci zajeło zamontowanie tych ifueł?? zapodasz jakąś instrukcje??
Mam juz swój patent ale nie chce czegoś zepsuć...

devill4 - 2012-04-02, 23:44

mi 2 dni bo robiłem trochę na raty a do tego u mnie będzie to dopiero początek projektu podświetlenia i wyglądało dużo bardziej skomplikowanie :) u Ciebie myślę że z dzień się zejdzie góra :)
instrukcję mogę Ci zdjęciowo wysłać jak zrobić wyświetlacze negatywy a co do licznika to już tylko zależy jaki masz :) mój to TRW electronic i szczerze cieszę się że taki mi trafiło przerabiać :) raz że wyświetlacze nie były polutowane do płytki a po drugie pod blatami zegarów mam ponad 2 cm wolnej przestrzeni do płytki wyświetlacza nie licząc silniczków:)

Po pierwsze polecam Ci wskazówki w deseń tego co mam u siebie bo i w nocy i w dzień ładnie wyglądają ale co już wybierzesz zależy od Ciebie:)
Po drugie dobra lutownica z w miarę cienkim grotem...kolbową jakoś mi zawsze nie szło więc lutowałem transformatorówką.
Diody oczywiście smd i rezystory to już też sobie dobierzesz...plus i masę złapałem z podświetlenia górnego licznika bo nie miałem miernika pod ręką żeby coś bliżej złapać a to i tak tymczasowo.
U mnie było wystarczająco miejsca żeby diody stały na boku tzn świeciły wprost na nóżkę wskazówki. W liczniku z którego brałem wskazówki diody z kolei leżały na plasko i efekt też był dobry więc musisz sobie sprawdzić jak je ustawić żeby nie przeszkadzały. A co do montażu to kropelka według mnie wystarczająca.
A i nie wiem jak u Ciebie ale u mnie torx 5 był potrzebny :)