Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Ogólnie - elektryczne szyby - silniczek

idgray - 2007-04-05, 08:54
Temat postu: elektryczne szyby - silniczek
Witam!
Mam problem padło mi podnoszenie przedniej szyby od pasażera. Myślałem że to podnośnik więc kupiłem nowy i wczoraj wymieniłem, niestety nie działa dalej :głupek2: Więc zostaje silniczek. Zdemontowałem go i rozebrałem na połowie tej płytki z różnymi scalakami (czy czymś tam) jest tak jak by coś czerwonego się wylało. Czy to może jakiś kondensator się wylał ? Czy da się to jakoś naprawić ? Ile kosztuje nowy silniczek lub używany ? Gdzie kupić ?

P.S. Jak naciskam sterowanie szyb jest tylko pstryczek ale sinik nie działa, może to coś innego niż silnik od podnośnika ?

P.S. Jak by ktoś miał taki silniczek na sprzedaż to jestem zainteresowany bo szyba trzyma się na taśmie i nie wygląda to zbytnio, poza tym wystarczy nożykiem przeciąć taśmę i już auto otwarte :młotek:

babyy82 - 2007-04-05, 13:20

To kupiles podnosnik bez silniczka?? Dziwne posuniecie bo jesli nie bylo slychac silnika ze dziala to skad pomysl ze to podnosnik:P To czerwone ro moze byc taka izolacja sciezek bo u mnie w tylnych szybach tez czerwono bylo z tego co pamietam:P Sprawdz najpierw we wtyczce od silnika czy dochodzi prad i zterowanie od wlacznika. Jak nie wiesz jak to wyciag silnik z lewych drzwi i go podlacz. Jak dziala to silnik lub uklad jak nie to kable pewnie przy przejsciu z samochodu do drzwi.
Jak masz sciagnieta plytke to mozesz silnik na krutko sprawdzic. Z tej plytki wychodza w strone silnika dwie blaszki takie ktore przekazuja napiecie na silnik. Podlacz tam + i - z aku tylko do silnika nie do plytki. Jak sie kreci to plytka jak nie to slinik. Jak nie bedziesz wiedzial o co biego to mam spalon silnik z tylnych to chyba to samo to pstrykne fote i pokarze co i jak. Albo ty zrob to na niej ci zaznacze gdzie podlaczyc zeby silnik sprawdzic.

idgray - 2007-04-05, 14:03

Jak naciskam przycisk od szyb to jest pstrykniecie wiec napięcie najprawdopodobniej dochodzi. Sprawdzę tak jak mówiłeś ten silnik ;) A jeszcze pytanie czy silniki z prawej i lewej strony są takie same ?
theority - 2007-04-05, 15:24

Cytat:
A jeszcze pytanie czy silniki z prawej i lewej strony są takie same ?

Są rożne. Numery katalogowe, poniżej.
Strona lewa: 1H0 959 801
Strona prawa: 1H0 959 802

babyy82 - 2007-04-05, 17:57

sa rozne a roznia sie tym ze jeden jest odbiciem lustrzanym drugiego i tyle albo az tyle bo praktycznie nic nie pasuje z jednej strony do tego z drugiej
idgray - 2007-04-06, 08:37

a ja mam na obudowie (plastikowej) taki numer 1H0 887 402 C :hmmm:
i jeszcze 2 numery 188933 05 0740 10 i napis "brosa" :hmmm:

theority - 2007-04-06, 09:54

może różne roczniki miały inne oznaczenia :hmmm: w każdym razie silniczki są różne :OK:
spyro - 2007-04-06, 12:42

Cytat:
a ja mam na obudowie (plastikowej) taki numer 1H0 887 402 C

albo poprzedni właściciel zaadaptował z innej fury koncernu VW

picok - 2007-04-06, 12:45

Ja miałem tak samo pstrykało i nic pozatym sie nie działo, okazało sie ,że sterowanie było dobre tylko silniczek był spalony ale to łatwo sprawdzić jak sciągniesz sterowanie jest otworek w którym sa styki trzeba powąchac bo jak jest spalony napewno wyczujesz spalenizne. I tak i szukałem i szukałem bo na szrocie jak wogóle mieli to z mechanizmem podnoszenia za 400zł-450zł az znalazłem sam silniczek bez sterowania na allegro za 75zł z tym ze po zamontowaniu ręce mi opadły :olaboga: silniczek działał tylko ze sterowaniem cos sie podziało tzn przestało pstrykac i suma sumarum dalej nie chodzi chodz silniczek jest dobry tak więc lepiej kupić kompletny silniczek ze sterowaniem :tak:
idgray - 2007-04-06, 12:50

dzięki wszystkim za wypowiedzi :OK:
szukam dalej silniczka ...