Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Ogólnie - Problem z wentylacją

matrix1415 - 2012-04-07, 09:37
Temat postu: Problem z wentylacją
Witam, mam problem ponieważ gdy jadę, to po czasie zachodzą mi szyby jak by parą ale ta para jest mega tłusta. Po chwili pojawia mi się taki dym w środku, a czuje jak by to była para/dym z płynu chłodniczego... nie wiem co się dzieje ale myślę ze ta chwila to jest taka gdy się to pojawia tak jak by mi się otwierał duży obieg układu chłodniczego. Proszę o pomoc co wgl to może być, gdy myślałem to jedynie mi nagrzewnica na myśl przychodziła ale ogólnie to niestety ale nie mam pojecie co może mi się dziać ...
sebastian - 2012-04-07, 12:35

matrix1415 napisał/a:
gdy myślałem to jedynie mi nagrzewnica na myśl przychodziła
To dobrze myślisz, myślenie ma przyszłość przed sobą ;)
matrix1415 - 2012-04-07, 14:12

To nie dobrze, ogólnie to aby to zrobić trzeba cała deskę rozbierać ?? Czy macie jakiś inny pomysł i szybszy ?? i jeśli się orientujecie to ile kosztuje mniej więcej taka naprawa ?? :)
lukasz17 - 2012-04-07, 14:30

tak musisz cala deske sciagnac nagrzewnica to koszt 40zl nowa roboty dzien czasu a jakbys chcial odstawic do mechanika to zaspiewa od 200zl
adam łódź - 2012-04-07, 19:37

Kuźwa mam ten sam problem i chyba tylko wymiana nagrzewnicy wchodzi w grę.matrix1415, wymieniłeś nagrzewnice i poprawiło się czy nie????
kuban21 - 2012-04-07, 20:17

można spróbować wsypać czarodziejski proszek, w golfie chłodnice mi załatało
matrix1415 - 2012-04-07, 23:57

Adam, jeszcze nic nie robiłem ... pokazało mi sie to wczoraj, jak narazie odłaczyłem węże od nagrzewnicy i zmostkowałem jednym wężem obieg... na razie nie mam ogrzewania w aucie, bo auto mi jest potrzebne. Myśle ze bede to robił w piątek, a nie lubie sie bawić w rózne inne rzeczy, wole wymienic ta nagrzewnice i miec pewne auto wraz z dobrym ogrzewaniem. Gdy cos zrobie oczywiscie podziele sie na forum. Martwi mnie rozbieranie deski bo to duzo roboty jest i głownie to elektronika ... jest zabawy tam mnóstwo ... ale ogolnie dziki za Pomoc, jezeli cos jeszcze możecie doradzic to oczywiscie bede wdzięczny za podzielenie sie informacja :)
lukasz17 - 2012-04-08, 13:19

proszek nic nie pomoze nagrzewnicy... potrzeba bedzie Ci klucz 8 i srubokret gwiazdkowy i klucz 13 i chyba tyle z elektryka nie ma zle kazda kostka ma swoje miejsce nie wepniesz jej w inne..tez wczesnije mi sie wydawalo ze to skomplikowane ale nie ma zle
pablomed - 2012-04-08, 22:58

matrix1415, robiąc to po raz pierwszy możesz nie zdążyć w jeden dzień, mając dużą wprawę 3 godziny. Po drugie przed założeniem wytrzyj dokładnie na ile się da wszystkie kanały bo resztki płynu długo będa śmierdzieć, oraz koniecznie wymyj gorąca wodą z mydłem samą nową nagrzewnicę, własnie jakis czas temu założyłem marki FEBI i jeszcze ją czuć po 2 miesiącach, jakiś olej konserwujący czy coś ma na sobie co cuchnie i cuchnie. Staraj się zapamietać układ wiązek w uchwytach w desce bo przed wyjęciem deski musisz je odpiąć. A reszta - masz opis z fotkami na forum golfa we dziale FAQ http://forum.vwgolf.pl/index.php
pablomed - 2012-04-08, 22:58

matrix1415, robiąc to po raz pierwszy możesz nie zdążyć w jeden dzień, mając dużą wprawę 3 godziny. Po drugie przed założeniem wytrzyj dokładnie na ile się da wszystkie kanały bo resztki płynu długo będa śmierdzieć, oraz koniecznie wymyj gorąca wodą z mydłem samą nową nagrzewnicę, własnie jakis czas temu założyłem marki FEBI i jeszcze ją czuć po 2 miesiącach, jakiś olej konserwujący czy coś ma na sobie co cuchnie i cuchnie. Staraj się zapamietać układ wiązek w uchwytach w desce bo przed wyjęciem deski musisz je odpiąć. A reszta - masz opis z fotkami na forum golfa we dziale FAQ http://forum.vwgolf.pl/index.php
matrix1415 - 2012-04-10, 21:40

Dzięki za radę w piatek bede rozkrecał to wszystko wtedy będe do was pisał gdy cos sie bedzie działo złego :)
matrix1415 - 2012-04-12, 20:04

Noo więc jak już mówiłem tak zrobiłem, jednak nie mogłem się opanować i zrobiłem to przez dwa dni :) były problemy ale zrobione. Mam teraz jeden problem... mianowicie coś mi nie zastawia rozdzielania nadmuchu, ogólnie to chodzi mi o to ze gdy chce na twarz to dmucha mi na szybę, twarz, i nogi, tylko ze na twarz bardzo ależ to bardzo mało mi dmucha... nie wiem co może być z tym ogólnie, i która to jest linka. jeżeli mógł by ktoś pomóc bardzo bym był wdzięczny :) :] :)
Coach - 2012-05-13, 17:00

Na Twoim miejscu odkręciłbym mechanizm pokręteł i zobaczył od tyłu czy wszystko w porządku z cięgnem. Osobiście miałem taki problem z regulacją temperatury. Cięgno wypadło z rowka i trzeba było tylko je przyłapać na super glue.

Pozdrawiam.