Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Ogólnie - elektryczne szyby

smakubaku - 2007-04-05, 21:50
Temat postu: elektryczne szyby
jak wyciagnac mechanizm podnoszenia szyb kiedy silnik jest padniety i szyba podniesiona do gory? chodzi o to, ze tam sa takie uchwyty ktore trzymaja szybe i nie moge dostac sie do nakretki, zeby poluznic uchwyty. mozna w jakis sposob recznie zsunac szybe? dzieki
janes - 2007-04-05, 22:16

...ja bym zrobił tak, odkręcił cały mechanizm od konstrukcji drzwi i całość delikanie powinna Ci opaść w dół, później już powinieneś dać radę odkręcić łapki trzymające szybę ... Pozdro
smakubaku - 2007-04-05, 22:35

ja juz dawno mechanizm mam odkrecony od drzwi. problem w tym, ze calosc opada ale max 1-2cm a to za malo, zeby sie dostac do nakretki
idgray - 2007-04-06, 08:42

smakubaku, przerabiałem to przed wczoraj też miałem szybę u góry odkręciłem mechanizm opuściła się gdzieś 2 cm i z dużym wysiłkiem wepchnąłem łapę z kluczem oczkowym i troszku poluźniłem te śruby i szyba wyszła z tych chwytaków ;) było ciężko ale dałem radę wiec musisz próbować dostać się do tego kluczem (może dłuższy klucz) :tak:
babyy82 - 2007-04-06, 15:32

Panowie panowie wszystko nie tak:P

Jest prostszy i lepszy sposob :P trzeba przy silniku odkresic ta czesc metalowa taki szary kolor w ktorej wirnik siedzi. Przykrecone to to jest ma 4 sruby. Jak je odkrecimy to mozemy sciagnac to i dostaniemy sie do wirnika. I wtedy krecimy tym wirnikiem w odpowiednia strone jednoczesnie dociskajac szybe w dol i ladnie opada tyle ile chcemy nawet do samego dolu :OK:

smakubaku - 2007-04-06, 18:01

czy ty mowisz o srubach ktore pokazuje na zdjeciu czerwonymi strzalkami?
jesli tak to do dwoch gornych nie ma dostepu, bo zaslania je blacha do mocowania do drzwi, ktora z kolei jest do odkrecenia tylko od tylu zaznaczona zielona strzalka. wiec kiedy silnik masz na wierzchu to spoko, mozna to zrobic ale kiedy calosc jest w drzwiach?

babyy82 - 2007-04-06, 19:00

Hmmm no dokladnie o tych srubkach mowie. Ja to robilem w drzwiach tylnych i tam jest dostep w przednich sie nie przygladalem i myslalem ze jest tak samo :głupek2:

W tym przypadku teraz nic juz wiecej nie pomoge. Musialbym widziec to na oczy i pomacac to moze bym cos wymyslil a tak nic do glowy mi nie przychodzi :(