Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Benzyna - Rozruch

Waldek - 2006-04-05, 20:01
Temat postu: Rozruch
Zaobserwowałem w mojej Ventce (1,8 90KM) tak± dziwn± przypadło¶ć.
Jaki¶ czas temu byłem na delegacji swoim autkiem (500 km w obie strony). Następnego dnia rano nie mógł odpalić za pierwszym razem (normalnie pali po nocy po 1,5-2 sek kręcenia). Po drugim wł±czeniu zapłonu załapał momentalnie. Upłynęło trochę czasu i żadnych podobnych objawów nie było. Jeżdżę ¶rednio 30 km dziennie. Zawsze rano zapalał "od razu". Niemal zapomniałem o tej sprawie.
Wczoraj wyskoczyłem do Krakowa (300 km w obie strony) i dzi¶ rano "problem" się powtórzył. Znów Ventka nie chciała odpalić za pierwszym. Dopiero kiedy przekręciłem kluczyk ponownie, załapała od razu.

Macie jaki¶ pomysł co może być przyczyn±?? Komputer?? Może co¶ innego??
Zastanawia mnie to.

marmarmarek - 2006-04-05, 20:13

a jak kreci i nie chce odpalic gasna Ci kontrolki?
Waldek - 2006-04-05, 21:06

Hmmm..
Nie zwróciłem na to uwagi.

marmarmarek - 2006-04-05, 21:16

to zobacz-bo jesli tak, to moze to byc wklad stacyjki do wymiany tez teraz do przechodze-ale jak to sie dopiero u Ciebie zaczyna, to jak Ci zgasna cofnij stacyjke i przekrec jeszcze raz, ale kluczyc przekrecajac do samego konca-az bedziesz czul opor-wtedy nie gasna :) a no-jesli to to, to wklad stacyjki to jakies 30 zl
spyro - 2006-04-05, 22:38

u nie miałem podobny problem z kostk± stacyjki. Najpirw raz na czas nie chciał zapalić. Rozebrali¶my zkumplem cała stacyjkę i podłożyli¶my pod kostkę kartonik. Działało chyba z rok czasu i zacz±łem mieć problemu z elektryk± w aucie, nie mogłem zaplić ¶wiateł, ogrzewania itp. Okazało się że nasz patent niestety padł. Za wymianę kosztki + robocizna zapłaciłem 70 zł...
wojtek - 2006-04-06, 09:08

Popieram przedmówców to stacyjka a dokładnie kostka jest najczęstsz± przyczyn± objawów ,które opisujesz,przerabiałem w golfie,chyba wszystkie starsze vw na to cierpi±...
spyro - 2006-04-06, 11:17

to nefralgiczny punkt ventki...

[ Dodano: 2006-04-08, 02:01 ]
tu masz kostkę w dobrej cenie, oczywi¶cie nóweczka:
\http://www.allegro.pl/item95829001_kostka_stacyjki_volkswagen_seat.html

marmarmarek - 2006-04-09, 14:34

ja po wymianie wkaldu stacyjki (30zl + 20 robocizna) i wszystko dziala :) . pozdrawiam
MAPET - 2006-04-10, 02:57

tak jak koledzy pisza zlukaj stacyjke jak wlozysz i przekrecisz i wlaczysz zaplon poruszaj ew kluczykiem w jego plaszyznie i zobacz czy kontrolki nie gasan i zapalaja sie tak tez keidys poznalem w mk2 ze to kostka..
pzdr