Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Diesel - Nieodpala silnik po jednej nocy

filip - 2012-04-18, 18:38
Temat postu: Nieodpala silnik po jednej nocy
Mam problem, mianowicie:
Silnik po jednej nocy nie chce odpalić, aby go odpalić muszę psikn±ć placku do rury filtru powietrza i wtedy odpala.
Zauważyłem że z filtra od paliwa s± b±belki powietrza, dzieje się tak już od dłuższego czasu.
Jake¶ pół roku temu były pierwsze objawy , ateraz jest coraz gorzej.
Co jest przyczyn±, i jak j± usun±ć ??

Z góry dzięki za podpowiedżi

chopin87 - 2012-04-18, 18:58

masz gdziec nieszcelnosc w ukladzie paliwa i zapowietrza sie. kiedy ostatnio wymieniales filtr paliwa ?? przejrzyj caly ulkad przy silniku i zobacz czy nigdzie nie ma wycieku.
Radex - 2012-04-18, 20:47

miałem walnięte uszczelki na pompie i miałem też powietrze w rurkach, a ciężko odpalał po kilkugodzinnym postoju ... obejrzyj pompę, czy nigdzie nie jest mokro od ON
filip - 2012-04-20, 18:33

Filtr paliwa wymieniałem roku temu, mechanik mówił że pomp jest ok, elektrozawór też, wycieku paliwa też nie zauważyłem, sucho jest jak stoi po nocy.
krzeszak - 2012-04-20, 20:42

filip napisał/a:
Filtr paliwa wymieniałem roku temu,

bior±c pod uwagę jako¶ć paliwa warto to robić co rok ;)
filip napisał/a:
Zauważyłem że z filtra od paliwa s± b±belki powietrza, dzieje się tak już od dłuższego czasu.

sk±dci¶ się dostaje powietrze do układu paliwowego , skoro sa b±belki masz gdzie¶ nieszczelno¶ć ...trzeba ja po prostu wyszukać i wyeliminować( może która¶ opaska na wężu niedoci¶nięta lub waz przecięty za mocno doci¶nięta opaska ) warto sprawdzić tez ¶wiece i bezpiecznik od grzania ¶wiec.

filip - 2012-04-21, 11:27

¦wiece s± ok, sprawdzałem
krzeszak - 2012-04-21, 11:39

filip napisał/a:
¦wiece s± ok, sprawdzałem

to dodatkowa czynno¶ć ;) ...
tera pozostaje wiec wyeliminować powietrze z układu paliwowego ;)

filip - 2012-04-22, 12:58

Oby się udało znaleĽć, przeciek... :]
devill4 - 2012-04-22, 14:13

a wraca paliwo normalnie od pompy? ja wczoraj przerabiałem co¶ podobnego...nie chciał pobierać paliwa z filtra a filtr nowy...ze słoiczka jak nalałem też ¶rednio mu szło więc zrobiłem 2 rzeczy:
Odkręciłem ¶rubę przy pompie przez któr± idzie powrót i tam jest sitko i może się trochę usyfić trochę je przedmuchałem
Drugie co zrobiłem to pompka ruska do pompowania powietrza i w przewód powrotowy podmuchałem

nie wiem która z tych 2 rzeczy pomogła ale paliwo zaczęło wracać normalnie i odpala od strzała po zagrzanie ¶wieczek oczywi¶cie, a wcze¶niej palił co najmniej marnie

filip - 2012-04-23, 17:33

ęCzy wraca paliwo..., ? Dzisiaj odpalił w miarę normalnie po dwóch dniach, a paliwa w baku było około połowy, ale jak było około rezerwy to zawsze miał problem nawet z odpaleniem po 8 h, lub jak było koło 0 stopni na dworze, więc szlak mnie trafiał.
devill4 - 2012-04-23, 20:16

filip napisał/a:
Czy wraca paliwo..., ?

no przecież jednym przewodem zasila a drugim nadmiar wraca i oba muszę być drożne
sprawdziłe¶ to co pisałem?
u mamu¶ki bo u niej poprawiałem pali teraz praktycznie od strzała za każdym razem co wcze¶niej był problem żeby w ogóle zechciał zapalić a jak już to chmura dymu z tyłu